סטיבן הוקינג סופרסטאר: האסטרופיזיקאי שכיכב על המסך
המדען הכי מפורסם בעולם אומנם היה מרותק במשך שנים לכיסא גלגלים ותקשר רק דרך מחשב מיוחד שהקנה לו את הקול המכני המוכר שלו, אבל זה לא הפריע לו להיות חלק בלתי נפרד מעולם התרבות ולהוכיח שהוא לא רק גאון, הוא גם די מצחיק. ממשפחת סימפסון, דרך מסע בין כוכבים ועד פינק פלויד - אספנו את הרגעים הכי זכורים של הוקינג מחוץ למעבדת המחקר
"המפץ הגדול"
אחת ההופעות הראויות ביותר של הוקינג בטלוויזיה הייתה בסדרה שקרויה על שם המודל הקוסמולוגי שהוא בילה זמן רב מחייו בלחקור – הקומדיה הפופולרית של CBS "המפץ הגדול". הסדרה משכה אליה הרבה הופעות אורח מרשימות במהלך השנים (אילון מאסק, ביל גייטס, ג'ורג' טאקיי וכמובן – וויל וויטון), אבל הוקינג כנראה בכל זאת המרגש ביותר.
עוד לפני הופעת האורח המפורסמת שלו בעונה החמישית של הסדרה ב-2012, שאחריה הגיעו עוד שש הופעות אורח רק עם הקול שלו (בין היתר בפרק ה-200 החגיגי), הוא הוזכר בסדרה לא פעם כמושא הערצה בעיקר של כוכב התוכנית שלדון קופר (ג'ים פרסונס) – וגם זכה כמה וכמה פעמים לחיקויים מוצלחים ולא מאוד פוליטיקלי קורקט מבית היוצר של דמותו של הווארד וולוויץ (סיימון הלברג).
בפרק המדובר עובר הוקינג על מאמר של קופר על בוזון היגס, ומצהיר (בתרגום חופשי): "עשית טעות חשבונית בעמוד השני. זו הייתה טעות מטופשת למדי".
"משפחת סימפסון"
הסיטקום האמריקני הוותיק ביותר אומנם עלה לאוויר כבר ב-1989, שנה אחרי שהוקינג פרסם את רב-המכר שלו "קיצור תולדות הזמן", אבל לקח לו עוד עשור שלם עד שהוא ביקר בספרינגפילד. את ההופעה הראשונה מבין ארבע שלו בסדרה המצוירת עשה הוקינג בעונה העשירית, בפרק שבו קבוצת המחוננים של הבת האמצעית, ליסה, משתלטת על העיר.
המדען מספר לאנשי העיר שהאוטופיה שהגאונים מנסים להנחיל לא תצליח לעולם: "אני לא יודע מה יותר מאכזב, הכישלון שלי לייצר תיאוריית שדה מגובשת, או אתם". בהמשך הפרק הוקינג מעניק פנינה נוספת וטוען כי התיאוריה של הומר "שהיקום בנוי כמו דונאט היא מסקרנת".
הופעתו של הוקינג בסדרת הקאלט זיכתה אותו באות כבוד במונחים תרבותיים, והגרסה הצהובה של דמותו אפילו קיבלה בובת פלסטיק במדפי חנויות הצעצועים. הוקינג עצמו כינה לא פעם את הסדרה "הדבר הכי טוב בטלוויזיה האמריקנית", ובריאיון ל"גרדיאן" ב-2005 גם הוסיף: "ההופעות ב'משפחת סימפסון' היו כיף גדול. אני לא לוקח את זה יותר מדי ברצינות. אני חושב שהם התייחסו לנכות שלי באופן אחראי".
"פיוצ'רמה"
באופן טבעי, אחרי שהתקבל בברכה ב"משפחת סימפסון", ברור שגם יתארח אצל הסדרה הנוספת והעתידנית של היוצר מאט גרונינג – "פיוצ'רמה". בעונה השנייה נתן הוקינג את קולו בפרק שבו הוא מצטרף לנבחרת בראשותו של סגן הנשיא דאז אל גור שמנסה להגן על רצף המרחב-זמן. הוא הופיע גם בתור ראש משומר בסרט מבית היוצר של הסדרה – "פיוצ'רמה: החיה עם מיליארד הזרועות" (2008).
"איש משפחה"
בניגוד לסדרות המצוירות הקודמות שצוינו כאן, המקרה של "איש משפחה" הוא קצת שונה; אומנם הוקינג, או יותר נכון דמות שנקראת "סטיב" בהשראתו, התארח לא פעם בסדרה, אבל כאמור לא מדובר בשיתוף פעולה עם המדען האמיתי, והוא בעצם זכה לדמות שדובבה על ידי מחשב. באחד הפרקים מתראיין סטיב למהדורת החדשות המקומית בנוגע לחורים שחורים, אבל ברגע שהמצלמה מפסיקה לצלם הוא מקפץ לו מכיסא הגלגלים ומצהיר: "השטיק הזה כבר נהיה נדוש, הכיסא הזה מסריח אחי".
"מסע בין כוכבים: הדור הבא"
החיבור בין האסטרופיזיקאי לבין סדרת המד"ב הפופולרית הוא מתבקש, מה גם שהוקינג עצמו הצהיר שהוא מעריץ מושבע של התוכנית. בשנת 1993 בפרק הסיום של העונה השישית, הוא הופיע כהולוגרמה של עצמו משחק פוקר עם לוטננט-קומנדר דאטה (ברנט ספיינר) – וגם עם שניים מהמוחות המבריקים ביותר שהיו בתחום הפיזיקה, אלברט איינשטיין ואייזיק ניוטון. "עיקרון האי-ודאות לא יעזור לך עכשיו, סטיבן", מזהיר אותו איינשטיין.
תוכניות לייט נייט
בהתאם למעמדו כשם דבר בעולם המדע ובכלל בתרבות הפופולרית, פרופ' הוקינג התארח כמה פעמים בתוכניות הלייט נייט השונות, וגם שם הצליח להוכיח שיש לו חוש הומור מפותח. ב-2007 למשל, הוא התקשר לג'ים קארי באמצע ריאיון בתוכנית של קונאן או'בריאן, וב-2014 התארח אצל ג'ון אוליבר וזרק לא מעט עקיצות.
"ציינת בעבר שיכול להיות מספר אינסופי של יקומים מקבילים. האם זה אומר שיש יקום שבו אני חכם יותר ממך?", שאל אוליבר. "כן", השיב הוקינג. "וגם יקום שבו אתה מצחיק".
"ננס אדום"
את קריירת הקומיקאי שלו המשיך האסטרופיזיקאי הידוע בעולם גם בסיטקום הבריטי "ננס אדום" של BBC. הוא שיבח את הקומדיה המד"בית ואת השימוש שלה בתיאוריות פסאודו-מדעיות, וכן את העובדה שהיא לא לוקחת את עצמה יותר מדי ברצינות – ועשה פחות או יותר את אותו הדבר כשהופיע בספיישל של התוכנית ב-1998 לרגל עשור לעלייתה.
"התיאוריה של הכול"
דמותו של הוקינג, באופן טבעי, זכתה להגיע גם לקולנוע ואף זיכתה את השחקן הבריטי אדי רדמיין בפרס האוסקר על גילום דמותו של הוקינג בסרט "התיאוריה של הכול" ב-2014. "האוסקר הזה שייך לכל אותם אנשים מסביב לעולם שמתמודדים עם ALS", אמר בנאום הזכייה שלו.
רדמיין אגב, גבר באותה שנה במרוץ לאוסקר בין היתר על בנדיקט קאמברבאץ', שגם הוא גילם באותה שנה מדען מפורסם (אלן טיורינג, "משחקי החיקוי") – אבל ב-2004 גילם בעצמו את הוקינג בסרט של ה-BBC על חייו של המדען.
פינק פלויד
כיאה לכוכב תרבות, הוקינג מצא את דרכו גם לעולם המוזיקה. דיוויד גילמור מפינק פלויד סימפל ציטוט של הוקינג לתוך השיר Keep Talking מהאלבום The Division Bell משנת 1994. "ההישגים הכי גדולים של האנושות הגיעו מלדבר, והכישלונות הגדולים ביותר הגיעו מלא לדבר. זה לא צריך להיות ככה".
שנתיים לפני כן התבקש הוקינג בריאיון להגיד אילו אלבומים היה לוקח איתו לאי בודד. פינק פלויד לא הופיעו באותה רשימה, אבל כן היו שם הביטלס, בטהובן, מוצרט ואדית פיאף.
מונטי פייתון
את קולו המיוחד נתן הוקינג גם למונטי פייתון כשהקליט לפני שלוש שנים גרסת כיסוי ל"שיר הגלקסיה" של חבורת הקומיקאים האגדית. בביצוע המחודש שר הפרופסור את שירם בקול המכני המפורסם שבוקע ממחשב.
שיתוף הפעולה בין הוקינג לפייתונים נולד לקראת מופע האיחוד ההיסטורי של החבורה שהתקיים ביולי 2014. אריק איידל, מחברי ההרכב, פנה להוקינג דרך ידידו הפרופסור בריאן קוקס בבקשה שיצטלם למערכון ששולב במופע. המדען הידוען הסכים ("תוך כמה שניות", לפי איידל) והשתתף לצד קוקס במערכון העוסק בחוסר הדיוק המדעי בשיר. בהמשך אף הגיע לאצטדיון ה-O2 בלונדון כדי לחזות באיחוד.