תקרא תצא בשאלה: ריצ'רד דוקינס מציע ספרי אתאיזם למוסלמים בחינם
הביולוג והאתאיסט הנודע ריצ'רד דוקינס יאפשר מהדורה חינמית לכמה מספרי המדע הפופולרי שכתב, לאחר שגילה שהתבצעו 13 מיליון הורדות פיראטיות של תרגום לא רשמי לערבית לספרו "יש אלוהים? השאלה הגדולה של הדת"
הביולוג, התיאורטיקן וסופר המדע הפופולרי ריצ'רד דוקינס, המוכר גם בתור אחד מהדוברים הגדולים בשבח האתאיזם, הודיע כי יאפשר מהדורה דיגיטלית חינמית של שבעה מספריו, בשפות ערבית, אורדו, פרסית ואינדונזית. החלטתו באה על רקע הגילוי כי 13 מיליון עותקים מתרגום לא רשמי לשפה הערבית של ספרו "יש אלוהים? השאלה הגדולה של הדת" הורדו באופן פיראטי מהאינטרנט.
מספר הההורדות הגדול של התרגום הערבי לספר שיצא לפני קצת יותר מעשור ומכר ברחבי העולם כשלושה מיליון עותקים, שימח מאוד את דוקינס. בכתבה שפורסמה ב"גרדיאן" היום (ג'), הוא סיפר שהוא מתכנן את פרוייקט התרגום של כמה מספריו הדיגיטליים בעקבות מה שהוא מכנה: "התנועה לקראת אתאיזם באיראן ועוד מדינות מוסלמיות". זו תהיה הפעם הראשונה שיצירתו תתורגם בצורה רשמית לשפות הללו.
דוקינס הוא אחד המבקרים המפורסמים של הדת. הוא פרץ לתודעה הציבורית לאחר פרסום ספרו "הגן האנוכי" מ-1976 (שתורגם לעברית ב-1991, בהוצאת דביר), שכלל כמה מרעיונותיו סביב תורת האבולוציה, בהם גם טבע את המושג "מם", שנעשה פופולרי בשפת הרשת בשנים האחרונות, ובמקור סימן יחידת מידע שכמו הגן האנושי מסוגלת להשתכפל, כשהיא עושה זאת באמצעות מאגרי מידע.
בספרו הפופולרי "האם יש אלוהים? השאלה הגדולה של הדת" מ-2006 (שתורגם לעברית ב-2008, בהוצאת ידיעות אחרונות), הוא טוען כי האתאיזם הוא שלב בהתפתחות האבולוציונית וכי האמונה הדתית היא אשליה בלבד. במסגרת מאבקו בדת הוא יצא פעמים רבות נגד האיסלאם ואמר שמדובר ב"דת הרשעה ביותר בעולם... כמובן שזה לא אומר שכל המוסלמים רעים. רחוק מאוד מזה. אנשים מוסלמים סובלים מהאיסלאם יותר מכל אחד אחר" - דברים שבמקרים רבים נענו בלא מעט ביקורת כלפיו.
"אם הספר הזה יעבוד כפי שאני מתכנן", כותב דוקינס ב"האם יש אלוהים?", "אנשים דתיים שיפתחו אותו יהפכו אתאיסטים כשיסיימו איתו", אולם מיד מסתייג מהאמירה כשהוא ממשיך: "איזה אופטימיזם שחצני!" כעת, נדמה, הוא עושה לא מעט כדי להגשים את אותו אופטימיזם ולגרום לאנשים לעזוב את הדת בעקבות המדע.
ריצ'רד דוקינס על "אתאיזם לוחמני" ב-TED Talks
החלטתו של דוקינס חריגה. סופרים מעטים לאורך ההיסטוריה איפשרו גישה חינמית לקורפוס רחב של יצירותיהם. נדמה שהצעד אפשרי הרבה בזכות עליית שוק הספרים הדיגיטליים בשנים האחרונות. אותו עניין הוא גם זה שאיפשר גישה לקוראים ממדינות דתיות, בהן פועלת צנזורה על עותקים פיזיים של ספרים שעלולים לא לעלות בקנה אחד עם תכתיבי השלטון.
בין השאר דוקינס שיתף כי שלושה מיליון הורדות התרחשו בערב הסעודית, ונדמה שללא האינטרנט, הדבר לא היה יכול לקרות. "אנחנו בוחרים שפות, לא מדינות", אמר ל"גרדיאן". "כולם יוכלו להוריד את הספרים בכל מקום, אבל אנו מאמינים שרוב ההורדות באורדו יהיו בפקיסטן, רוב ההורדות באינדונזית יהיו באינדונזיה ומלזיה ורוב ההורדות בפרסית יהיו באיראן".