"אני קצת חושש, אבל גאה לבוא לישראל עם רקדנים ערבים"
הכוריאוגרף הצרפתי הרווה קובי גילה יום אחד שיש לו שורשים באלג'יריה, אז הוא נסע לשם וערך אודישנים לרקדנים ברחוב. כעת הוא מגיע להופעה בישראל עם להקתו, המורכבת מ-12 רקדנים מאלג'יריה, צרפת ומרוקו. "אני מכבד אנשים שלא רוצים לבקר בישראל, אבל בשבילי חשוב לבקר, ועוד עם רקדנים ערבים". ריאיון
12 גברים מאלג'יריה, צרפת ומרוקו, יוצרים על הבמה קולאז' של קפוארה, אקרובטיקה, התעמלות, ריקוד מודרני ובלט, ובשילוב עם מוזיקה מסורתית, ערפל ותאורה אווירתית - מקימים לתחייה טקס מדברי קדום השואב השראה מאלג'ירייה. מי שעומד מאחורי המופע הייחודי, ששמו "מה שהיום חייב ללילה", הוא הכוריאוגרף הצרפתי הרווה קובי, שעד גיל 25 בכלל לא היה לו מושג שיש לו שורשים באלג'יריה.
"בסוף לימודיי באוניברסיטה שאלתי את אבא שלי מאיפה באנו, כי לא הכרתי את סבא וסבתא שלי", מספר קובי בריאיון ל-ynet, לרגל הגעת הלהקה לארץ להופעה במסגרת פסטיבל מדיטרנה. "אבא שלי לא מדבר הרבה, הוא רק הראה לי תמונה ישנה וצהובה של איש זקן לבוש בסגנון ערבי מסורתי. יש לי שם צרפתי, אז הנחתי שאבותיי הגיעו איפשהו מצרפת. כשראיתי את התמונה הייתי בהלם - לא הייתי מצרפת, אלא מאיפשהו באפריקה. זו הייתה התחלה של מסע ארוך, כדי לגלות את ההיסטוריה הקטנה שלי".
קובי, בן לאב יהודי ואימא מוסלמית, נסע לאלג'יריה כדי להתחבר לשורשים. הוא גייס אליו חבורת רקדנים אלג'יריים מקומיים, שהמשיכו איתו את המסע והצטרפו ללהקת המחול שלו. "אני אוהב להציג את הרקדנים שלי כאחיי האבודים שנמצאו. זה קצת מוזר אולי כי כולם מוסלמים, אבל כך אני מרגיש.
"בהתחלה לא ציפיתי בכלל שאוכל ליצור משהו כזה עם הרקדנים האלה. זה נס לקחת רקדנים מ'באב אל וואד' - מהרחובות ומהקסבה, וחמש שנים אחר כך להופיע בבולשוי, בניו יורק או בפסטיבל באשדוד. אני כל כך גאה בזה".
מה אתה מחפש ברקדן?
"רגישות וטכניקה, כמובן, אבל גם שיהיו בעלי חשיבה פתוחה. פתוחים לעזור לי לספר מה שאני רוצה לספר לקהל. לחלק מהרקדנים יש אידאלים חזקים מאוד בנושאי דת, לאום או היסטוריה – זה בסדר, אבל לא בשבילי. לי יש יותר שאלות מתשובות ואני חושב שזה יותר מעניין ככה, אני מבקש מהרקדנים שלי לשאול איתי עוד שאלות".
הופעת גם ברמאללה, נכון?
"כן. הם הזמינו אותי עם הקבוצה הראשונה שלי, והמנהל של הפסטיבל עשה מחווה לחברו הישראלי שנרצח. זה היה קצת מוזר אבל ביום הראשון של הפסטיבל הנאום הראשון היה על חבר שלו שמת".
ועכשיו אתם מגיעים לישראל, מה אתם יודעים עליה?
"אני מאוד נרגש וגם חושש קצת, כי אני בא עם רקדנים מארצות ערביות - אלג'יריה, מרוקו - אני חושב שמרוקו זה בסדר, אבל עם אלג'יריה קצת קשה. אני חושב שהרקדנים שלי מאלג'ירייה שמחים מאוד לבוא, ואני גאה בכך".
הייתה לכם כבר אופציה לבוא בעבר לישראל ולא באתם, נכון?
"כן, ומאוד כעסתי. שני רקדנים אמרו לי 'אנחנו לא רוצים לבוא לישראל כי לא מסכימים עם הפוליטיקה'. רציתי לכבד את נקודת המבט הזו אבל אני לא חושב שזו דרך טובה. הדרך היא לא בעזרת חרם. אנחנו יכולים למצוא פתרונות שלום. אבל אני מכבד אנשים שלא רוצים לבקר בישראל, זה בסדר. בשבילי חשוב לבקר, ועם רקדנים ערבים, אני חושב שזה נפלא.
"אנחנו לא יכולים לשנות את העולם, יומרני לומר את זה, אבל כשאתה אמן אתה מאמין באוטופיה. אני חושב שזה התפקיד שלי. אני צריך לחלוק את הרעיון הזה עם ישראל, אמריקה, צרפת, בכל מקום.
למופע הבא תכננת לקחת רקדנים מעוד מדינות במזרח התיכון. ישראל היא אחת מהמדינות האלה?
"כן, אני מקווה. אני מלהק מאוד בקרוב, יומיים לפני המופע, עושה אודישנים בתל אביב. לרקדנים בישראל יש מוניטין טוב מאוד, רקדנים חזקים".
אתה מכיר עבודות ישראליות?
"כמובן. בת שבע, להקת המחול הקיבוצית, ועוד כוריאוגרף צעיר שהופיע בצרפת. הם מאוד מעניינים".
למה יש לך רק רקדנים גברים בלהקה?
"זה פשוט קרה, זו תעלומה. אני לא רוצה לומר שזו בחירה. אתה לא בוחר, אם אתה אוהב משהו אתה אוהב משהו. אבל יש לי פרויקט אחר באלג'ירייה שיש בו גם בנות".
מה הייתה ההשראה למופע הנוכחי?
"אם אתה מסתכל על 3,000 שנים של היסטוריה אתה רואה שיש לנו הרבה קשרים אחד לשני. זה מוזר כי בספרים, בבית הספר ובטלוויזיה אנחנו מדברים רק על מלחמה, אבל כשאתה מסתכל על קשרים בהיסטוריה יש המון דברים שקשורים אחד לשני בנושאי ציביליזציה, פילוסופיה, מדע, ארכיטקטורה.
"אמא ואבא שלי באים משתי דתות שונות, אז אולי אני אמשיך את המעגל של ההורים שלי. זו הסיבה ששמחתי להגיע לפלסטין, והייתי שמח כשהזמינו אותי לישראל. אני רוצה ליצור משהו עם הרקדנים הערבים שלי בישראל, אני רואה את זה כהזדמנות אמיתית. אני קצת חושש כי אני לא יודע אם העם הישראלי חולק את האידאל הזה".
אתה מתכנן לטייל בישראל?
"לא, רק יום אחד בירושלים. ואני מאוד שמח. אני לוקח את הקבוצה איתי ורוצה לבקר בכמה שיותר מקומות דתיים. אולי כשאחזור אגיד משהו אחר, אבל כבר עכשיו אני רוצה לומר תודה לישראל".
המופע יתקיים ב-11 ביוני במסגרת פסטיבל מדיטרנה באשדוד