המתמודד האגדי של "הישרדות": "תמיד תהיה בגידה"
אוזי לוסת' נחשב לאלוף של "הישרדות" האמריקנית - הוא דג דגים, טיפס על עצי קוקוס וניצח במשימות שוב ושוב במשך יותר מעשור. בימים אלה משודרת בישראל העונה הרביעית בהשתתפותו, והוא לא רוצה לעצור. "זה אחד המשחקים הכי מעניינים שהומצאו", הוא אומר בריאיון וגם מביע את דעתו על הגרסה הישראלית
אם להשתמש בקלישאה ידועה מעולם הספורט, אפשר להגיד בבטחה שמי שצופה רק בגרסה הישראלית של "הישרדות", משול לחובב כדורגל שצופה רק במשחקים של הנבחרת הישראלית. זה נראה אותו דבר, החוקים פחות או יותר זהים, אבל הביצוע - אין מה להשוות.
עבור אנשים רבים "הישרדות" האמריקנית היא לא רק תוכנית ריאליטי. היא כבר פולחן. עם 36 עונות והיד עוד נטויה, היא מצליחה לתפוס את הטבע האנושי במין גרסה טלוויזיונית ל"בעל זבוב" ולתת ייצוג מהימן לאמריקנים מכל שכבות הגיל והאוכלוסייה - כל זאת תחת הכותרת "משחק הטלוויזיה הטוב בעולם". כולם יכולים לזכות ב"הישרדות" - גברים ונשים, אפרו-אמריקנים, אסייתים, מבוגרים וצעירים, משכילים ובורים. כל אסטרטגיה מתקבלת בברכה, בין אם היא נחמדה או נבזית, וברחבי הרשת אפשר למצוא דיונים ענפים על מהלכים ושחקנים שלא מביישים ניתוחים ל"משחקי הכס".
אחרי כל כך הרבה עונות כבר נוצר קאנון מסוים סביב התוכנית ומהתמודדים, ולא מן הנמנע שיהיו כמה שחקנים אהובים במיוחד - כאלה שחזרו כמה וכמה פעמים לאיים מבודדים ברחבי העולם במטרה לזכות במיליון דולר. אוזי לוסת' הוא אחד כזה - הוא השתתף לראשונה בעונה ה-13 באיי קוק בשנת 2006, ובימים אלה אפשר לראות אותו משתתף בפעם הרביעית בתוכנית במסגרת העונה ה-34 שמשודרת בערוץ yes REAL וב- STINGTV.
אף שלא ניצח מעולם, לוסת' נחשב לאחד המתמודדים האהובים בתוכנית. מהרגע הראשון שהופיע הוא השתלט על המשחק ונראה כי כל המפעל הזה הומצא במיוחד לאנשים כמוהו. באתגרים פיזיים הוא היה בלתי מנוצח, ומי שזכה לחיות איתו באותו השבט נהנה מארוחות דשנות של דגים שתפס בעצמו ופירות שקטף מעצים גבוהים. לוסת' גם פעל בהצלחה בזירות האסטרטגיות של המשחק.
"אני חושב שאני כל כך פופולרי כי אני לא נשאב לפוליטיקה של המשחק ובעיקר נהנה מההיבטים הטבעיים שלו", הוא אומר בריאיון ל-ynet ומוסיף: "לחלק מהאנשים שניצחו הייתה רק מטרה אחת - לנצח. וזה נהדר, אבל אני רוצה לנצח בזמן שאני נהנה, וליהנות מהמשחק עבורי זה לתפוס דגים, לטפס על עצי קוקוס, להדליק מדורות".
מה הופך את התוכנית לפופולרית כל כך?
"יש פה קישור לא רק לטבע אלא גם לאינסטינקטים הכי קדומים של בני האדם. רובנו חיים בנוחות - הולכים בבוקר לעבודה וקונים מצרכים בסופר, אבל פעמים רבות אנשים תוהים כיצד הם היו מסתדרים בסביבה הישרדותית. האם הם היו מצליחים לסמוך על היכולות של עצמם ולהתחבר לאנשים באופן כזה שיאפשר להם לנצח את המשחק?
"אני חושב שעבור האדם הממוצע זה אחד המשחקים הכי מעניינים שהומצאו, זה כל כך שונה ממשחק כדורגל או כדורסל - יש פה הזדמנות לשנות את חייהם של אנשים. כל עונה היא שונה ונוצרות בה נורמות אחרות, השבטיות הזאת מושכת אנשים".
כאמור, העונה שמשודרת כעת בישראל היא הניסיון הרביעי של לוסת' לזכות בתואר הנחשק "השורד האחרון", אולם הדרך לשם לא קלה. בעונה, שנקראת "שוברי חוקים", התקבצו מיטב מתמודדי "הישרדות" לאורך השנים שביצעו מהלכים דרסטיים ואמיצים שהפכו את המשחק. "ג'יי טי (תומאס), מלקולם (פרברג) ובראד (קולפפר) היו המתמודדים שהכי הפחידו אותי העונה, יש להם היסטוריה ארוכה של להיות טובים במשחק הזה", אומר לוסת'. לצידם מתחרה גם סנדרה דיאז - היחידה בהיסטוריה של המשחק שזכתה בו פעמיים. "היא מתמודדת שונה לחלוטין. אין לה כוח פיזי אבל יש לה גישה פוליטית די מדהימה והיא מאוד מבינה את המשחק. אני מכבד את הדרך שבה היא משחקת".
למה לחזור לתוכנית שוב ושוב, אתה עדיין מקווה לנצח או שזה בשביל הכיף?
"זה קצת משני אלה. אני אוהב את החוויה, להיות בטבע פראי ובמקומות יפים. אבל גם לנצח את המשחק זה דחף גדול עבורי - תמיד יש סיכוי שאזכה במיליון דולר".
אתה עדיין מופתע מהמשחק?
"כן, אני כל הזמן מופתע כי המשחק משתנה. גם אם אתה חושב שאתה יודע איך לנצח, אתה לא יכול להשתמש באותה האטסרטגיה, אתה חייב לעקוב אחר השינויים".
מי שכבר צפה באוזי יודע שנקודת החולשה שלו היא דווקא הצד החברתי. "הכי קשה להבין במי לסמוך ועם מי להתחבר, זו החלטה של חיים ומוות. אם אתה בוטח בבן אדם הלא נכון אתה לא תגיע רחוק ותפספס מידע רב והזדמנויות רבות", הוא מסביר.
בעונה הראשונה שלו לוסת' הגיע למקום השני, בעונה השנייה שלו (15) הוא סיים במקום התשיעי ובשלישית (23) הוא הגיע למקום הרביעי. לדבריו ההדחה האחרונה הייתה הכי כואבת: "אם הייתי מנצח עוד אתגר הייתי מנצח את המשחק, הרגשתי שהייתי שם. זו ההדחה הכי כואבת".
מה לגבי הראשונה, היית בגמר?
"כן, אבל זו הייתה חוויה כל כך כיפית וראשונית, אני זוכר את העונה הזאת ממש בבהירות. לא לנצח היה כואב אבל זה לא כמו לדעת שאם הייתי מנצח את האתגר ההוא - הייתי מנצח את כל המשחק".
אחד ההבדלים הבולטים בין "הישרדות" המקומית לגרסת האם שלה, הוא כמובן המשחק האסטרטגי. בגרסה האמריקנית המתמודדים לא מפחדים לבגוד בבני בריתם. מתמודד טוב הוא מתמודד שחושב כמה צעדים קדימה ומתכנן מהלכים משפיעים. הרגעים הכי מרגשים בתוכנית, בעיקר עבור הצופים, הוא כשמתמודד מודח בהפתעה (Blindsided). בישראל לעומת זאת, המשחק האסטרטגי כמעט ולא קיים ומעט המתמודדים שדווקא כן ניסו לבצע מהלכים זכו לדימוי מפוקפק, או עפו בשלבים מוקדמים והצופים לא התחברו אליהם כלל - ראו ערך דן מנו.
"זה חלק מהמשחק", אומר לוסת' כשהוא שומע על הבדלי הגישות, "בנקודה מסוימת תהיה בגידה, זו בעיקר שאלה של מתי ולא של אם. אבל בסוף היום זה לא ממש משנה, אנשים מתבאסים במהלך המשחק ואומרים דברים על אופיים של אנשים אחרים, אבל שנה אחר כך לאף אחד לא אכפת. זה הכול עניין של למצוא את הדרך לנצח, ואם מצאת אותה, אז השתמשת באסטרטגיה הכי טובה".
אתה עדיין צופה בעונות החדשות?
"אני משתדל כי תמיד יש סיכוי שיחזירו אותי. זה מה שלמדתי בעשור האחרון. בפעם הראשונה ששיחקתי חשבתי שזה כיף אבל לא חשבתי שאחזור, ואז יצא ששיחקתי עוד שלוש פעמים".
תסכים לחזור לעוד עונה?
"ברור שכן. יש לי עבודה ודברים שמעסיקים אותי בלוס אנג'לס אבל אם אני אוכל אני תמיד אשמח להזדמנות לחזור".
לוסת' מנהל מסעדה יפנית בווניס ביץ' ואנשים רבים ניגשים אליו וזוכרים אותו: "בגלל העבודה שלי אני כל הזמן פוגש אנשים מהעולם שמזהים אותי. אין לי בעיה עם זה כי התדמית שלי ב'הישרדות' מאוד טובה. גם אם לא הצלחתי לנצח אני מאוד גאה בדרך שבה שיחקתי לאורך השנים, ולדעתי זה מה שחשוב".
איך התוכנית שינתה את החיים שלך?
"קודם כל היא פתחה לי דלתות רבות ואנשים רבים מסתכלים עליי ולוקחים ממני דוגמה אחרי שצפו בי. אבל זה בעיקר הראה לי שאני מסוגל לעשות דברים שלא חשבתי שאוכל לעשות, המשחק הזה דוחף אותך לגבולות שלא חשבת שיש לך. הכוח הפנימי שלנו, זה אחד הדברים שאני הכי מעריך. לכולנו יש אותו אבל לצערי הרבה אנשים לא מודעים אליו או שאין להם את ההזדמנות לבחון אותו בחיי היומיום שלהם - זה מה שהופך את המשחק הזה למיוחד".