אתם בחרתם: "שני משוגעים" של עומר אדם הוא שיר השנה
הוא התנגן בכל מקום בשנה החולפת ועכשיו בחרתם בו רשמית: "שני משוגעים" של איש השנה עומר אדם, הוא שיר השנה במצעד הישראלי השנתי של ynet וגלגלצ. בקטגוריית פריצת השנה זכתה נטע ברזילי שנבחרה גם לאשת השנה לצד עדן בן זקן. כל 40 השירים שעשו לנו את תשע"ח כאן
60 אלף גולשים הצביעו וקבעו: המקום הראשון במצעד השנתי לשנת תשע"ח הוא שיר אחד ו-"שני משוגעים" של עומר אדם, וקשה להגיד שזה הפתיע מישהו. כבר מזמן לא המתמודד שסיפר לאנשי כוכב נולד שהוא בוגר מגילו כדי להשתתף בתוכנית, עומר אדם הוא ללא ספק האישיות המעניינת השנה במוזיקה הישראלית.
נכון לכתיבת שורות אלה עומד סרטון היוטיוב שמלווה את "שני משוגעים" על 41,963,349 צפיות. לרוב מספרים מסוג זה מעלים חשד לקניית צפיות, אבל במקרה של שיר השנה שלכם רוב הסיכויים שמדובר בנתונים אמיתיים. סתיו בגר ואליה רוסיליו כתבו את המילים, בגר גם עיבד והפיק מוזיקלית, ועומר אדם בא ונתן מקולו המזוהה. התוצאה – להיט היסטרי שכבש רחבות ובמות, חילץ מחמאות גם ממי שאינם חובבי אדם והפך לשיר המפורסם ביותר של זמר שרק בחודש הבא יחגוג 25.
פה עושה קיסריה, שם דופק סטורי, רוקד עם אנשים שפולשים לבמה, מקבל סכומי עתק על הופעות טלוויזיוניות של דקות ספורות. עומר אדם ללא ספק חגג השנה את השנה המוצלחת ביותר בקריירה שלו ו-"שני משוגעים", הבלדה האלקטרונית היפהפייה והרקידה שלו סימנה אותו רשמית כזמר חוצה גבולות, סגנונות ואוכלוסיות. בקיצור –כולם אוהבים את עומר אדם, ו-"שני משוגעים" מסביר למה. עכשיו רק צריך להבין על איזה "מינוס וצרות" הוא מדבר בדיוק.
ואז הגיעה נטע למקום השני. לא היה קשה לנחש ש-TOY נציג ישראל לאירוויזיון 2018 והמנצח הגדול בתחרות, יגיע למקום גבוה במצעד – המקום השני. מדד הגאווה הלאומית עלה פלאים בחודש מאי האחרון, עת שירם של דורון מדלי, סתיו בגר ונטע ברזילי הפך להמנון הלא רשמי של המדינה כולה. ובצדק. 20 שנה חלפו מאז עשתה זאת דנה אינטרנשיונל עם ה"דיווה" שלה ושל צביקה פיק. אז כמו היום, ייצגה הזוכה הישראלית את השונים באשר הם, ו-TOY נידון להיות להיט ענק בשלל מדינות בעולם.
ברזילי הפכה השנה רשמית למאמי הלאומית, אולי הראייה הטובה ביותר לכך היא זכייתה הכפולה במצעד בתואר פריצת השנה ואשת השנה. וגם אם פה ושם לוו השיר וזכייתו באירוויזיון במיני-שערוריות קטנות (תשיר עם הלופר או לא? הושפע מ-Seven Nation Army של הווייט סטרייפס? ומה קשור פיקצ'ו לכל הסיפור הזה?), מדובר בניצחון ענק לזמרת אנונימית עד לתחרות, ועבור מדינה שרגילה לחרמות מכל עבר.
העשירייה הפותחת
זו הייתה שנה אקלקטית ומעניינת במוזיקה הישראלית. אם לפני שנתיים האזנו לגל רגהטון אחד גדול, השנה בחרתם לעשירייה הפותחת להיטים שונים סגנונית שלא משחזרים את אותה תבנית. כצפוי מזמר במעמדו, גם השנה הצליח עידן רייכל, להכניס שיר לחמישייה הראשונה. "ואם תבואי אליי", הוא עוד צעד מעניין של רייכל לכיוונים אוריינטלים. את הלהיט התורן שלו הוא הפיק ועיבד יחד עם נועם עקרבי, בתקופה בה לקח הפסקה מהופעות. כעדות להצלחת השיר, זמן לא רב לאחר שיצא כבר זכה לגרסת כיסוי של הזמר הצעיר דניאל בן חיים.
במקום ה-4 עדן חסון עם "שמישהו יעצור אותי". קשה לחשוב על שם מוצלח יותר לסינגל הפריצה של חסון בן ה-23, שאחרי שכתב לאמנים אחרים (בין היתר את "שתישרף האהבה" לאיתי לוי) השנה הוא החליט לעבור לקדמת הבמה. הוא מסתמן כאחד השמות הבולטים במצעד ומכאן יהיה מעניין לעקוב אחר הקריירה של הזמר הצעיר הזה. ובמקום ה-5, הכניסה השנייה שלו במצעד אחרי שכבר זכה בתואר הנחשק - איש השנה - עומר אדם מגיע עם החברות שלו, או נכון יותר "חברות שלך".
רגע אחרי שזכתה בתואר אשת השנה, עדן בן זקן מופיעה בפעם השלישית במצעד, עם בלדת הפסנתר סוחטת הדמעות "חיים שלי" במקום ה-6 והמכובד. איתי לוי חוזר אלינו שוב במקום ה-8 עם "שתישרף האהבה". ובמקום ה-7, נמצאים עילי בוטנר ואביב אלוש עם "הכי קרוב אלייך". מדובר בממתק רוק כיפי עתיר חצוצרות ודיסטורשן, שמוכיח שלגיטרות יש עוד מקום ברדיו הלהיטי שלכם ושאלוש צריך לשיר יותר.
את העשירייה סוגר ישי ריבו עם "לשוב הביתה" הקטן, העדין, האקוסטי והמינימליסטי שלו במקום ה-10. ובמקום ה-9 נדב גדג' עם שיר שני לרשימה זו - "אולי נדבר". שיר פופ מתקתק שקצת מזכיר את ברונו מארס.
אשת השנה: עדן בן זקן
במשך שנים שלטה זמרת אחת בז'אנר הים-תיכוני. מסביב היו אייל גולן, משה פרץ, דודו אהרון, קובי פרץ, ושרית חדד אחת. רבות דובר על הסיבות שבגללן השוק נשלט ללא עוררין על ידי אישה אחת כבר לא מעט שנים - עד שעדן בן זקן הגיעה עם "מלכת השושנים" שלה והפכה למלכה בעצמה.
זו לא הפעם הראשונה שבן זקן בת ה-24, זוכה בתואר אשת השנה במצעד. זה קרה כבר בתשע"ז, וקשה לומר שמאז היא נתנה למשהו לעצור אותה. השנה, פרט לתקרית בגדי הים המצערת, היא הוציאה להיטים כמו "תל אביב בלילה" ו-"חיים שלי", התחתנה ממש לאחרונה עם איש העסקים שוקי ביטון ונכנסה היישר ללב הקונצנזוס. זה קרה כשחברה לגלי עטרי לביצוע עדכני לשיר "הללויה" לרגל חגיגות ה-70 למדינת ישראל. מירי רגב צהלה, ישראל חגגה ועדן בן זקן סיכמה עוד שנה מוצלחת בקריירה.
"בכיתי כמו בפעם הראשונה", היא מספרת על הזכייה השנייה שלה כאשת השנה, שנה אחרי שנה. "אני לא האמנתי שכל אחד ישים את השיר בחופה שלו", היא מספרת על "חיים שלי" שהיה שיר החופה שלה והפך לשיר של המדינה כולה, "הייתה לי הרגשה שזה הולך להיות משהו מטורף ושזה חזק".
אשת השנה: נטע ברזילי
הזמרת שהביאה לנו ניצחון ראשון באירוויזיון אחרי שני עשורים לא תזכה בתואר אשת השנה? כן, נטע ברזילי יכולה לרשום לעצמה הישג נוסף במצעד זה – אחת משלושה אנשי שנה לתשע"ח. אחרי הכול, לנצח בתוכנית ריאליטי בפרופיל גבוה ואז לחטוף את המקום הראשון בתחרות הזמר היבשתית מול מיטב נציגי אירופה בהחלט הופך אותך לראויה לתואר.
אבל מעבר למוזיקה, נטע ברזילי סימנה את עצמה כנושאת דגל השונות החברתית. המראה, סגנון הלבוש, הבעות הפנים והעיוותים הקטנים (כמו הפזילה המכוונת והמפורסמת) הם הצהרה של אמנית שרואה בעצמה הרבה יותר מעוד זמרת, ומנצלת את פלטפורמת הענק שקיבלה כדי להעביר מסר ברור אודות גיוון וקבלת האחר. איך אומרים ב"ספיידרמן"? עם כוח גדול מגיעה גם אחריות גדולה, ואין ספק שנטע רותמת את הכוח הרב שלה למטרה נעלה.
"אני עובדת על המון דברים חדשים. הדרך להתמודד עם כל הסחרחרה זה להמשיך לרוץ", מספרת ברזילי בריאיון ומודה שהיא עדיין גרה באותה דירה עם שני שותפים. "זה הדבר היציב היחיד שנשאר לי בחיים". הזמרת הראשונה בארץ שיש לה "גלאם סקווד" - צוות שלם שהולך איתה לכל מקום, "חשבתי שאני אהיה רזה ואעשה את זה. אבל אני עדיין נראית אחרת ומפציצה. זה ניצחון אישי שלי", היא מספרת.
איש השנה: עומר אדם
נו מה ציפיתם, שזה יהיה דודו פארוק? איש השנה במוזיקה הישראלית לצד נשות השנה הוא, ובכן, האיש שעשה הכי הרבה רעש בתשע"ח ועשה זאת בחן שקשה לתאר – עומר אדם. הפרסומת עם גידי גוב ברוח "עוץ לי גוץ לי", הסינגלים "חברות שלך", "אוהבת אותי אמיתי" ו-"בחורים טובים" שהפכו להיטים מיידים (חלקם כללו גם שורות שנויות במחלוקת), ומעל כולם עמד "שני משוגעים". להיט שהיה כרטיס הכניסה הסופי של אדם לליבם של מיליוני מאזינים ישראלים – ולא רק כאלה שאוהבים את המוזיקה שלהם מסולסלת. יאללה, תעלו לסטורי.
העשירייה השנייה
במקום ה-11 פותחים את העשירייה, הם בניה ברבי וגיל ויין עם "אל תשאלי". הדואט שמצביע גם הוא על הצעד הענק שעשה ברבי, הזמר הטברייני במקור. מיד אחריו עדן חסון עם "ילדים כאלה". חסון שעבר בשנה האחרונה מאחורי הקלעים של הכתיבה וההלחנה לקדמת הבמה, מוכיח שעשה מעבר מוצלח. "אוהבת אותי אמיתי", השיר של איש השנה, עומר אדם ומי שמחזיק גם בשיר השנה, הגיע למקום ה-13 במצעד הישראלי השנתי.
בניה ברבי עם "מישהו איתי כאן" במקום ה-14. ואחריו במקום ה-15 עדן בן זקן חוזרת, והפעם עם "תל אביב בלילה" בניחוח האיימי ווינהאוסי שלה.מנסיכת הז'אנר לכפרה של נצ'י נצ', שיר האהבה שבמקום ה-16 מתוך אלבומו המוערך "גאות ושפל".
במקום ה-17 וגם במקום ה-19 תוכלו למצוא את ישי ריבו עם "אחת ולתמיד" ו"הנה ימים באים" מתוך אלבומו השלישי "שטח אפור". "מוגזם" היה השיר המוצלח יותר של עברי לידר השנה, אבל הוא לא לווה בקליפ בכיכובה של בר רפאלי, דוגמנית אנונימית שאולי עוד תשמעו עליה . את זה בחר לידר לעשות דווקא עם "נסיכה שלי" שהתברג היישר אל המקום ה-18.
החיבור בין איתי לוי, אחד השמות החמים במוזיקה (ויוצא הדוקו-ריאליטי "מחוברים") וסטפן לגר שכבר הפך שם דבר בעולם המוזיקה והריקוד, הוליד את "מאמו" שנכנס למקום ה-20. דואט ראפ עברי-צרפתי שמדבר על התמיכה מגיל צעיר והיחסים הקרובים של כל אחד מהם עם אימו.
העשירייה השלישית
נסרין קדרי במקום ה-21. שש שנים אחרי "אייל גולן קורא לך" קדרי ביססה השנה את מעמדה בעולם המוזיקה הישראלי והוציאה את אלבומה השלישי "לומדת ללכת", כשם השיר שהביא אותה לפסגת עשירייה זו. וישנו גם עניין הגיור הטרי, שאחריו שינתה את שמה לברכה קדרי. שאי ברכה. למקום ה-22 הגיע אורי בן ארי עם "לפעמים" שכתב הרבה מהשירים שנהנתם לשמוע השנה.
עוד בעשירייה השנייה: דודו אהרון וסנסציית הרשת שראיתם גם ב-X פקטור, אופק המלאך, עם "הלב שלך בממתינה" נכנסו למקום ה-23. האולטראס עם "ישראלה" במקום ה-24. ועדן בן זקן, אשת השנה, שמגיעה למקום ה-25 עם "צועקת" ומזכירה לנו שבין שערורייה אחת לשנייה בשנה החולפת (הסרטון שהודלף, החתונה עם שוקי ביטון וסאגת יום העצמאות ו-"הללויה" עם גלי עטרי) היא גם יודעת לשיר.
במקום ה-26 "הכל לטובה" – אולי השיר המאכזב ביותר שסטטיק ובן-אל תבורי הוציאו השנה. הבלדה שהשניים הוציאו מיד אחרי "זהב" (הלהיט הממכר ביותר שלהם) התגלתה כסינגל די מאכזב. לא הכל לטובה, מסתבר. ואחריו "טירוף מתוק" של אייל גולן נמצא במקום ה-27. במקום ה-28 נמצא מאור אדרי, מהכוכבים העולים הבולטים בז'אנר הים-תיכוני, עם להיט הענק שלו "אללה מעק", אותו כתב עם דורון מדלי בהפקת סתיו בגר – שמות בולטים במיוחד בעולם המוזיקה השנה. רק אל תספרו להם שאצלנו במערכת נוהגים לשיר "אללה מרק" בארוחות צהריים.
לא ברור איך זה קרה, אבל עידן רייכל איתנו כבר יותר מ-15 שנה. כבר עשור וחצי שרייכל נחשב אחד השמות היציבים והפופולרים בתרבות הישראלית, גם בלי הליווי של חברי הפרויקט שלו. "בראשית" היפה שלו, נכתב במהלך נסיעות בעולם ובהשראת מפגשים של הזמר עם תרבות הודית, הוא הגיע למקום ה-30. עוד עידן שבולט השנה הוא כמובן עידן רפאל חביב (ה"רפאל" נוסף ממש השנה) עם "אין כבר סתם" במקום ה-29.
פורצת: נטע ברזילי
קשה לחשוב על מוזיקאי שראוי לתואר "פריצת השנה" יותר מנטע ברזילי. בעיקר כי לפני פחות משנה היא עוד הייתה זמרת די אנונימית, והופיעה במועדונים קטנים בתל אביב, מוכרת רק למביני דבר ועניין. שבועות ספורים לאחר תחילת השנה היא הפכה לסנסציית פריים טיים שמשגעת מדינה שלמה עם הלופר שלה ב"כוכב הבא לאירוויזיון", עד לניצחון הגדול בתוכנית.
כשהגיע TOY, חובבי אירוויזיונים ומומחים ברזי התחרות סימנו אותו במהרה כפייבוריט רציני לניצחון והשאר, ובכן, היסטריה. זה היה קרב צמוד, אלני הקפריסאית נתנה פייט, אבל את אירוויזיון 2018 סגרה נטע ברזילי, רק בת 25 וכבר על גג העולם. לא מדובר בסיפור סינדרלה – אחרי הכול ברזילי היא זמרת רצינית שכתבה חומרים משלה, למדה מוזיקה והופיעה על במות עוד בטרם פגשה במכונה המשומנת של הריאליטי. אבל השנה החולפת בהחלט הייתה יריית הפתיחה למה שבתקווה יהפוך לקריירה פורה ומעניינת. כשהיא תסתכל אחורה בעוד הרבה שנים – תשע"ח ללא ספק תהיה נקודת הזינוק.
"זו רכבת הרים" אמרה ברזילי בריאיון באולפן ynet ותיארה את חייה לאחר הזכייה באירוויזיון, "אני עובדת הרבה יותר קשה ואני לא ישנה". איך היא מתמודדת עם כל האהבה שהיא זוכה לה בשנה האחרונה אתם שואלים? "חשוב לי להקיר תודה. זה לא מובן מאליו שאני מקבלת כזאת אהבה", היא אומרת. לכבוד המצעד הישראלי השנתי, ברזילי ביצעה באולפן את השיר שהביא אותה לפסגה TOY.
העשירייה הסוגרת
באופן מעניין, העשירייה הסוגרת מונה גם את משה פרץ, שם קבוע במצעדי סוף השנה, עם "יש לי אותך" במקום ה-31. וגם את "מה אתה רוצה ממני" (מקום 32) של חנן בן ארי, מי שכזכור היה חתום על שיר השנה לשנת תשע"ו - "החיים שלנו תותים" ועל "ויקיפדיה" המצוין, המקום השני במצעד בשנת תשע"ז.
דניס לויד, השם החם (וגאווה מקומית) שהתפוצץ על העולם בשנה האחרונה, נמצא גם הוא ברשימה עם Nevermind הקצר והקולע שלו, שהגיע למקום ה-33. ומיד אחריו במקום ה-34 נמצאת ההוכחה שנועה קירל וסטפן לגר הם הרבה יותר מסנסציות נעורים לטינאייג'רים. עם "טיקיטאס" המשותף שלהם ושל אריסה, הן נכנסים רשמית ל"מגרש של הגדולים".
הגולדן בוי נדב גדג', נופר סלמאן, חברי הלהקות הצבאיות ו-די.ג'יי מלכה עם החידוש ל-"אין לך מה לדאוג" במקום ה-35. מיד אחריו מגיע "סוף השבוע" של אליעד – האיש שהביא לכם את "מתוק כשמרלי", שיר השנה לשנת תשע"ה. ממשיכים עם "פרח בשממה" של איתי לוי, אחד המועמדים החזקים לאיש השנה, במקום ה-37. "מוגזם", שירו של עברי לידר נכנס למקום ה-38. פייר, הגיע לו להגיע למקום גבוה בהרבה. לא בגלל הריקוד שמלווה אותו, אלא משום שמדובר בשיר הקליל והכיפי ביותר שלידר הוציא בשנים האחרונות.
למקום ה-39 הגיע סאבלימינל עם "תן למוזיקה לדבר" - להיט אפרו-טראפ שמבהיר שוב למה קובי שמעוני ממשיך להיות עדכני כל כך, שני עשורים מאז שפרץ. החוכמה של סאבלימינל תמיד הייתה טמונה ביכולת להבין את רוח הזמנים ולשנות את היצירה שלו בהתאם. "תן למוזיקה לדבר", יותר משהוא כניעה לטרנד, הוא ההבנה שאמן צריך להתפתח ולהשתנות כדי להישאר רלוונטי.
את המצעד שלנו פותח במקום ה-40 שיתוף הפעולה בין ריטה ובתה משי קלינשטיין עם השיר "קחי לך". זהו הסינגל השלישי של ריטה מתוך "ניסים שקופים", אלבום עתיר שירי עידוד ונחמה – לגברים, נשים ומה שביניהם. כפי שניתן לצפות מחיבור בין אם לבת, מדובר בבלדת העצמה נשית שבה קולותיהן משתלבים ומחמיאים זה לזה.