שתף קטע נבחר

 

"בשידור חוקר" עלתה לאוויר, והפושעים אכלו אותה בגדול

רוצח שנתפס בגלל חלב וסיגריות, צוות צילום שמצא גופה, סובארו לבנה שהטריפה מדינה שלמה והאסירה שלא סלחה מעולם לרפי גינת - הרבה לפני "צל של אמת", אנשי "בשידור חוקר" יצרו את הדוקו פשע הישראלי הראשון. זהו סיפורם

"בתוכנית 'בשידור חוקר' מתחנכים הבמאים, המתחקרים והצלמים של סרטי המתח של מחר בטלוויזיה. הם לומדים לספר סיפור מתח. לא כולם מי יודע מה, ובחלקם מנסים למלא בכמויות ענק של קטשופ את מקום המתח האמיתי, אבל פה ושם - יש". הכותב הוא מבקר הטלוויזיה של "ידיעות אחרונות" בסוף שנות ה-80, עמנואל בר קדמא. ז'אנר הדוקו-פשע זוכה בשנים האחרונות לתקומה מחודשת, אבל זה נכון - "בשידור חוקר", שעלתה בערוץ הראשון לפני יותר מ-30 שנה, עשתה בדיוק את אותו הדבר ועוד, ואם תצפו בה היום - סביר להניח שהמתח עדיין יתפוס.

 

הרעיון להביא את "בשידור חוקר" לארץ היה של משרד ממשלתי – משרד המשטרה (שהיום הומר במשרד לביטחון פנים). הפורמט המקורי היה פורמט בריטי בשם Crime Watch, ששודר בשמונה מדינות נוספות, בין היתר בגרמניה, שוויץ ואוסטריה, והופק על ידי יהודי בשם צימרמן. במשטרת ישראל כנראה הצטברו כמה תיקים שהם התקשו לפצח ובצר להם הם החליטו לפנות לחכמת ההמונים, ובראשם תיק הרוצח מהדרום ("הרוצח בסובארו") - שרצח שתי תיירות ופצע קשה חיילת תושבת הדרום, שהגיע למבוי סתום.

 

7,000 שקל לפרק. "בשידור חוקר"
 

במשך שנה עבדה המשטרה על התיק שלא הפסיק לפרנס את כותרות העיתונים, אבל התקדמות משמעותית - נאדה. משרד המשטרה פנה לאורי פורת, אז מנכ"ל רשות השידור, ולמנהל הטלוויזיה דאז, חיים יבין, והציעו להם הצעה שאי אפשר לסרב לה - חשיפה מוחלטת של התיקים שיופיעו בתוכנית ושיתוף פעולה מלא של המשטרה, תמורת שחזורים מצולמים של הפשעים ובקשת סיוע מהציבור. קצינים בכירים במשטרה אומנם הביעו ספקות לגבי הצלחת התוכנית ואמרו ש"עדיף שהמשטרה תשקיע מאמצים בפתרון הפרשיות במקום שתהפוך אותן לתיאטרון מצולם", אבל גלגלי המכונה כבר צברו תאוצה.

 

עוד שידורים חוזרים:

"יחסים מסוכנים": דנה מודן דיברה על סקס, וכולם רצו להקשיב

"המסעדה הגדולה": הסדרה הישראלית שהפכה ללהיט בעולם הערבי

"שוטטות": הצוות הכי עלוב וקורע בתולדות הטלוויזיה

 

רפי גינת היה אז המנהיג הבלתי מעורער של "כלבוטק", תוכנית הצרכנות שכבר שיגרה מלתעות לשלל כיוונים והרקורד שלה השתרע בין לכידת פדופילים למיפוי קוליפורמים בחומוס. קול הבריטון שלו לבדו גרם לנוכלים להתכווץ ולחשוב על מה שהם עשו, ופורת ויבין ידעו שהוא האדם הנכון להוביל תוכנית מסוג זה. בעיני גינת הרעיון מצא חן. "היה שם אקשן ופשע, שאולי ייפתר בשידור חי", הוא משחזר היום, "זו דרמה במיטבה, והכול מהחיים! גירה אותי גם עניין הרוצח מהדרום, שהיה כל הזמן בחדשות ובכל זאת לא מצאו עליו כלום".

 

לגינת היו שני תנאים: האחד הוא שעל בימוי האולפן יופקד יוסי צמח, שהיה אחראי על רוב ההפקות הגדולות ורבות המשתתפים של הטלוויזיה הישראלית עד אז, ושהענייין יישמר בחשאיות מוחלטת עד העלייה לשידור, כולל בבניין הטלוויזיה עצמו.

 

וכך נולדה "בשידור חוקר". גינת נשלח לשבוע ב-BBC האנגלי כדי ללמוד את רזי התוכנית מהטובים ביותר. כשהוא חזר, המשטרה הציעה לתוכנית הניסיונית את שלושת הפשעים של "הרוצח מהדרום". התיק שלהם מנה אלפי עמודים", נזכר גינת, "והיו להם המון נתונים – הסובארו DL לבנה שנת 85', למשל. היו המון מעצרים וכולם שוחררו".

 

מתוך "בשידור חוקר"

 

גינת אסף את צוות "כלבוטק" ובמשך שבועות הם ערכו שחזור מצולם ומדוקדק של האירועים. כדי לשפר את איכות השחזורים החליט גינת על כמה שינויים בפורמט המקורי. בניגוד לגרסה הבריטית, שאולצה לשחזר גם את זירת הפשע מטעמי חוק, גינת החליט לקחת את צוות הצילום שלו לזירת הפשע המקורית. השחקנים והשחקניות שלוהקו לגלם נוכלים או קורבנות בשחזור, נבחרו גם על פי הדמיון שלהם לדמויות המקור, אבל ההפקה הקפידה לשלב גם קורבנות אמיתיים, עדים וקרובי משפחה אמיתיים של המעורבים בדבר. הפקת כל תוכנית עלתה לטלוויזיה הישראלית 7,000 שקלים. "כדי להבין יותר טוב מה קרה שם ביקשתי מהמשטרה להיפגש עם החיילת", מוסיף גינת, "והזמנתי אותה להעביר את הוויקנד אצלנו בבית. ישבנו ודיברנו הרבה ואפילו שמרנו על קשר איתה אחרי השידור. התחושה שלי הייתה שהיא הכירה אותו ושהיא מסתירה שהיא יודעת מי זה".

 

הסובארו הלא נכונה 

כמו כל דבר בצה"ל, גם "בשידור חוקר" נחלקה לשלושה חלקים – קודם כל שידור השחזור המצולם, אחריו שיחה באולפן עם נציג המשטרה שהעלה כמה שאלות שהופנו אל הציבור, התחקירניות שישבו מאחורי גינת קיבלו את השיחות ואספו את המידע, ובסוף הערב – או ב"כלבוטק" ששודרה בימים שלאחר מכן, עדכן גינת את הצופים בהתקדמות החקירה.

 

השידור הראשון היה הצלחה מסחררת. 500 אנשים התקשרו למסור פרטים והמידע שנאסף בארבע שעות היה שווה בערכו לזה שהמשטרה אספה במשך למעלה משנה. את תפקיד החיילת שנורתה מילאה מזכירת ההפקה של התוכנית, שבהמשך קיבלה מהחיילת ביקורת בונה ברוח טובה: "את לא שחקנית מאה אחוז, זה לא היה בדיוק ככה בחיים". "המיזוג הזה, של מתח וצבע ממשי מהחיים", נכתב בביקורת למחרת, "הוא שעשה את 'בשידור חוקר' לסיפור התובע מהצופה לא רק מתח של צפייה, אלא גם מעורבות נפשית".

 

המשטרה פעלה לא פעם כבר בערב השידור על פי מידע שהגיע מהצופים הנחושים והלהוטים לסייע. לשחזור הראשון של רוצח הסובארו נעזר גינת ברכב של אבא של חברו, האמרגן חיים סלוצקי. "הוא היה אדם מבוגר, בן 80", מספר גינת, "והייתה לו סובארו לבנה 85', בדיוק האוטו שהייתי צריך, אז השאלתי אותה ממנו. שלושה ימים אחרי השידור סלוצקי מתקשר אליי בארבע בבוקר בפאניקה: 'רפי אתה לא מאמין – כל המשטרה אצל אבא שלי בבית'. הצופים ראו את המספר של הרכב בשחזור ושלחו את המספר למשטרה. עשר ניידות הגיעו אליו והיה בלגאן. מאז הבנתי שאם אני ממשיך אני תמיד מטשטש את המספרים של המכוניות".

 

"אוכל אותה בגדול". מערכון ב"זהו זה"

 

בסוף השידור הראשון לקחו יבין ופורת את גינת לפאב ירושלמי, הושיבו אותו והודיעו לו שהניסוי הצליח, ושהוא ממשיך במתכונת חודשית. "אמרתי להם 'כלבוטק' כל שבוע ו'בשידור חוקר' כל חודש?' ופורת אמר לי ' ומעוד חודש אתה גם מנהל הבידור'. ככה לאורך שנים הייתי בשלושה פול טיים ג'וב ובמשכורת נמוכה יותר  מ'כלבוטק' לבד כי היו לי שם המון שעות נוספות וכמנהל אתה מוגבל בשעות הנוספות".

 

הרוצח מהדרום לא נלכד בעקבות התוכנית, אבל זה לא הפריע ל"בשידור חוקר" להפוך ללהיט טלוויזיוני, אפילו בעולם המונופוליסטי שבו התקיים הערוץ הראשון. יותר ויותר פשעים פוענחו, השחזורים הלכו והשתכללו והציבור רק השתוקק לסייע לטחנות הצדק והחוק להסתובב. סקר שנערך מטעם משרד המשטרה שנה לאחר עליית התוכנית קבע שנכונות הציבור לדווח למשטרה על אירועים פליליים או חשד למעשים כאלה עלתה מ-45 ל-83 אחוז. פושעים שכלל לא ידעו שהם מבוקשים או עבריינים נמלטים היו צופים בתוכנית עם בני המשפחה שלהם ולמחרת מסגירים את עצמם למשטרה. סקר צפייה שהקיף 596 מרואיינים מגיל 14 ומעלה שנערך אחרי שנה, הבהיר ש"בשידור חוקר" פופולרית אפילו יותר מ"שושלת": "בעיני הרוב, בני כל הגילים, מכל שכבות האוכלוסייה, ללא הבדל במוצא או בהשכלה, מוצאת התוכנית חן".

 

כל הפיצוחים וההסגרות זכו לסיקורים נרחבים בעיתונות. "'בשידור חוקר' היא הוכחה שגם בלי משאבים של רשת אמריקנית אפשר לעשות טלוויזיה מקורית טובה", צהלה הביקורת. "רק קצת תושייה וכישרון באחת ממשבצות השידור הטובות ביותר, בכחול־לבן, של הערוץ הישראלי".

 

כתבה על
סיקור נרחב. מתוך "ידיעות אחרונות", ינואר 1987

 

כתבה מתוך
מתוך "ידיעות אחרונות", אוגוסט 1989
 

 

החגיגה בערוץ הראשון הסתיימה כשגינת קיבל הצעה להתמנות לעורך "העולם הזה" והחליט לעזוב. אלא שאז, ביקום מקביל, עלה לאוויר ערוץ 2 הניסיוני. יוסי צמח, הבמאי המיתולוגי, היה מעורב בהקמת אולפני ג.ג. בנווה אילן שבדיוק נחנכו. "למה שלא נעשה 'בשידור חוקר' בערוץ 2", הוא הציע לגינת, שהסכים לעלות לרכבת. ערוץ 1, בראשות יוסף בראל, עוד ניסה למנוע מהתוכנית לעלות אצל מי שהסתמן כיריבו האכזר. הוא הוציא צו מניעה שאסר על גינת להשתמש בשם המפורש "בשידור חוקר", אבל בית המשפט בסופו של דבר קבע שאין לאיסור בסיס, ו"בשידור חוקר" נולדה בגלגולה החדש.

 

ההסתגלות לבית החדש לא הייתה קלה. "אני זוכר את התוכנית הראשונה בערוץ 2 הניסיוני", משחזר גינת, "בפעם הראשונה השתמשנו בטלפרומטר אלקטרוני – ברשות השידור הכל היה ידני, מסובבים מנואלה והטקסט רץ. פה שמו לי מחשב, ומדובר בטקסט בלי סוף, פתיחים, שאלות לשוטרים, הכול. באייטם השלישי מתוך 18 פתאום המחשב משתגע והטלפרומטר מתחיל לרוץ מהאייטם האחרון אחורה. אני מדבר איתך על שידור חי. המזל הוא שאני גם זה שכתב את הטקסטים, אז זכרתי בראש את סדר האייטמים. ככה הרצתי את כל חלק א' שהוא שעה וחצי, בלי טקסטים, רק מהזיכרון. וזה לא רק לחשוב על הטקסטים ולהגיד אותם, זה לעשות את זה כשאתה מסתכל למצלמה ומולך רץ הטקסט הלא נכון. זה לא היה מדויק אבל אף אחד לא הרגיש בכלום".

 

גינת בערוץ 2
 

אחרי ארבע תוכניות בערוץ הניסיוני נחלק הערוץ בין שלוש הזכייניות והתוכנית עברה לחסות רשת, ובדרך גם איבדה את האות ב', ונותרה "שידור חוקר". גם פה הצוות המיומן של התוכנית לא הפסיק למצוא את עצמו מופתע מהמציאות עצמה. באחת התוכניות שוחזר סיפור היעדרותה של בחורה מבאר שבע והצוות יצא להתחקות אחר המסלול הידוע האחרון שלה. כשהגיעו ליער סמוך הם נדהמו לראות על עץ שלד אנושי, שלבוש בבגדים שבהם תועדה אותה נעדרת. "זאת הייתה היא. מצאנו אותה תוך כדי השחזור", מספר גינת, "וזה טוב מאוד אבל אני בבעיה, כי בעוד ארבעה ימים יש שידור וזה האייטם האחרון שצילמנו. אין לי תוכנית.

 

"דיברתי עם המשטרה שיתנו לי פשע ומהר. חיפשו חיפשו ואמרו 'יש משהו שאולי יהיה לך טוב לשידור אבל תדע שבחיים לא יהיו לך טלפונים, זה לא ייפתר ולא כלום, עברו כבר שנתיים'". במהלך כל התוכניות השתדל גינת לגוון את היצע השחזורים – קצת נוכלים, קצת מקרי רצח רציניים, קצת רכוש גנוב וגם מבוקשים ונעדרים שהיו פרקים פופולריים במיוחד. על שני דברים הקפידה ההפקה: לא לשחזר פעילות חבלנית ולא פשע בתוך העולם התחתון. רק אזרחים תמימים שנפגעים.

 

"המקרה שהמשטרה הציעה לי היה מקרה רצח, והם יודעים מי הרוצח אבל הוא ברח. זה נהג מונית ירושלמי שבגלל חוב כספי רצח את אחיו ואשתו ואת הכלב שהיה בבית, ורק הבת הקטנה ניצלה בנס, ומאז הוא נעלם. חיפשו אותו חודשים וכבר היו בטוחים שהוא הצליח לברוח מהארץ או נטמע בעדה החרדית. אמרתי טוב, תביאו את החומר".

 

בלית ברירה ביצעה ההפקה את השחזור ששודר כאייטם ראשון בתוכנית. לתמונה של החשוד הוסיפה מחלקת הארט זקן, למקרה שאכן הפך לחרדי. התחקירניות ישבו מאחורי חלון הזכוכית והמתינו לטלפונים. המשטרה צדקה במקרה הזה – גם לאחר השחזור הדרמטי שפתח את התוכנית, הטלפון צלצל רק פעם אחת.

 

"על הקו היה בעל חנות מכולת בגבעתיים, שאמר תשמע 'יש לי מכולת בגבעתיים ובכל שבועיים ביום שישי הגבר הזה נכנס לפה ולוקח חלב וסיגריות'. זהו. התחילו מעקבים ותצפיות של ימ"ר תל אביב על המכולת . חודש שלם צופים וכלום לא קורה – הבנאדם ראה את התוכנית ולא יצא מהבית. ביום האחרון של

החודש, כשהם כבר חשבו לפרק את התצפית, הוא פתאום מופיע בחנות ומבקש את מה שהוא תמיד לוקח, כשבחוץ ליד הבית שלו עומדת משאית עם כל הציוד, הוא עובר דירה לראשון. פשוט אמר לעצמו 'אני אקח סיגריות לפני שאני נוסע'. תפסו אותו והוא הורשע וחטף מאסר עולם כפול".

 

בשנת 2005 התמנה גינת לעורך הראשי של "ידיעות אחרונות" ועזב את הטלוויזיה לחלוטין. כשמונה למנכ"ל ערוץ 10 נעשה ניסיון להשיב את העטרה ליושנה, "וגם המשטרה רצתה לשתף פעולה אבל לא היה כסף וזה נפל", נזכר גינת. אבל הציבור עדיין זוכר, ומן הסתם גם האנשים שזרועה הארוכה של "בשידור חוקר" הגיעה עד אליהם. "פעם עשיתי שידור חי בתוכנית של דן שילון, שידרתי מכלא נשים בנווה תרצה, וניגשת אליי אחת ואומרת לי 'אתה יודע שאני פה בגללך', על מה את יושבת? 'מאסר עולם על רצח. לא היו מוצאים אותי בחיים אם לא התוכנית הבת זונה שלך!' בסך הכול תפסנו שישה רוצחים שלא היה שום צ'אנס להגיע אליהם, הרבה יותר אנסים ואת כל הנוכלים שחיפשנו".

 

ומהו הלקח? לא להתפתות לעסקאות בשטח, אחרת אתה אוכל אותה, אוכל אותה בחזק ואוכל אותה בגדול.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים