שתף קטע נבחר
 

לא רק עפרה חזה: רביד כחלני שר שבזי

השנה ימלאו 400 שנה להולדתו של רבי שלום שבזי, שהיה המנהיג הרוחני של הקהילה היהודית בתימן והפך לנכס לתרבות היהודית. רביד כחלני, איש להקת הימן בלוז, חקר את יצירתו, הלחין ועיבד לראשונה בחייו כמה משיריו וגילה את האדם שמאחורי היצירות האלמותיות. צפו

בשנות ה-80 עפרה חזה הוציאה את "אם ננעלו", שיר שהפך ללהיט היסטרי לא רק בארץ, אלא בעולם כולו. השיר הפך את חזה לזמרת בינלאומית, הכניס אותה למצעדי הפזמונים, ושם על המפה את היצירה הייחודית שלה ששילבה בין מוזיקת עולם לפופ אלקטרוני. מי שכתב את השיר הוא רבי שלום בן יוסף שבזי שהשנה ימלאו 400 שנה להולדתו - אחד ממנהיגיה הרוחניים הבולטים ביותר של קהילת תימן והתרבות היהודית בכלל.

 

"אענה"    (צולם ב"פאפאיתו", ת"א. צילום-בימוי: גילי עזגד.)

"אענה"    (צולם ב"פאפאיתו", ת"א. צילום-בימוי: גילי עזגד.)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שבזי כתב בתימן של המאה ה-17 שירה מגוונת בשלוש שפות - עברית, ערבית וארמית ושילב בין שירת תור הזהב מחד, לשירה הערבית בתימן מאידך. יצירתו הפכה ברבות השנים לחלק בלתי נפרד מהתרבות התימנית והושרה מאז ועד היום בשבתות ומועדים. בין שלל האירועים שחולקים כבוד ליצירתו הענפה של שבזי השנה, גם בפסטיבל העוד הבינלאומי בניהולו האמנותי של אפי בניה ובהפקת בית הקונפדרציה שנערך החודש בירושלים, יציינו את המאורע. באירוע הנעילה של הפסטיבל ביום שבת (17 בנובמבר בתיאטרון ירושלים), יופיע רביד כחלני עם שיריו של המשורר, שניים מהם "אענה" ו"יה גלבי", מופיעים כאן מתוך החזרה לקראת המופע. וכמו בעבר, גם הפעם שיריו של שבזי מתמקמים בסגנון הפאנקי, ג'אזי, אפריקני של כחלני.

 

עוד בערוץ המוזיקה:

לצחוק על הסרטן בהופעה: ריאיון עם סולן איירון מיידן

געגועים לביטלס: "האלבום הלבן" חוגג 50

בנקסי לא לבד: הקליפ שצולם על חומת ההפרדה

 

כחלני, איש להקת הימן בלוז, אינו זר לעיסוק ביצירה תימנית וכילד גדל על שיריו של שבזי בביתו ובבית הכנסת. ובכל זאת נדרש לו מחקר ארוך כדי להרים את המופע שבו הוא לראשונה בחייו אחראי גם על הלחן וגם על העיבוד. הוא עבר על מאות שירים של שבזי, מתוך הקורפוס העצום של המשורר שכולל למעלה מ-850 שירים, ובחר מתוכם את השירים שעוסקים באירועים החשובים בחייו - כמו הקינה לאביו, או שיר שבח לאימאם. כחלני למד במשך שעות את המשקלים של שירת תימן וההגייה המדויקת שבה כתב שבזי את השירים במסע מוזיקלי של ממש.

 

"יה ג'לבי"    (צולם ב"פאפאיתו", ת"א. צילום-בימוי: גילי עזגד.)

"יה ג'לבי"    (צולם ב"פאפאיתו", ת"א. צילום-בימוי: גילי עזגד.)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מתוך המחקר התגלתה לכחלני דמותו השלמה של שבזי - עד כמה שניתן במרחק ההיסטורי – על היותו עילוי כילד, על מות אביו שהוביל אותו לגור אצל דודו ולכתוב גם קינה פותחת שערי שמיים לאביו וגם שיר הכרת תודה למשפחתו האומנת, שמתוכו התוודע העולם לשירתו. בהמשך הקדיש עצמו לקהילה התימנית והפך ברבות השנים למושיע ולמייצג שלה.

 

"הוא היה מנהיג רוחני ואמן פורץ גבולות", אומר כחלני על המשורר, "הסיפור במסע המוזיקלי שאני מתכבד להקדיש לרבי שלום שבזי מתבסס על הפשטות בדברים וסיפור חייו של אדם גדול. אל תנסה לשלוט על מי שאתה חושב שאתה צריך להיות. כחלק מהמערכת, תנסה להיות פתוח ולדייק את מי שאתה", הוא מסביר וממשיך, "שבזי זה עולם ומלואו, עם קורפוס יצירה עצום ומורשת רוחנית ותרבותית ענקית - אני רק מקווה לכבד את השירים שלו, ואולי לתת קצת מהאווירה שרצה להעביר לנו בכתיבה שלו דרך הפרשנות המוזיקלית שלנו".

 

על הבמה במופע הנעילה של פסטיבל העוד יופיעו לצד כחלני גם שניר בלומנקרנץ, רוני עברין, איתמר דוארי, עידו גור וארתור קרסנובייב ויתארחו בשירה ציון גולן וברכה כהן. המופע הוא חלק מאירועי "400 שנה לרבי שלום שבזי" ביוזמת האגודה לטיפוח חברה ותרבות בראשותו של ד"ר יגאל בן שלום. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא נחום לוי
רביד כחלני
צילום: גיא נחום לוי
לאתר ההטבות
מומלצים