שתף קטע נבחר

 

סרט על עורכת הדין של המחבלים התקבל לסאנדנס

בחמישים השנה האחרונות עורכת הדין לאה צמל ייצגה כמה מהמחבלים הבולטים שפעלו בישראל. סרט תיעודי חדש "לאה צמל, עורכת דין", העוקב אחר העשייה שלה, התקבל לפסטיבל סאנדנס היוקרתי

בעוד שבישראל דנים בסוגיות של נאמנות בתרבות, הגורמות לקהילת הקולנוע להתבונן בחשדנות לנעשה בארץ, נכחותם של סרטים מתוצרת כחול-לבן הופכת לדלילה יותר ויותר בפסטיבלים הבינלאומיים. ובפסטיבל סאנדנס, האירוע המשמעותי ביותר לקולנוע עצמאי בארצות הברית, ניתן למצוא סרט ישראלי אחד בלבד בתוכניה שפורסמה היום (ה'). מדובר בפרויקט הדוקומנטרי של רחל לאה ג'ונס ופיליפ בלאיש על עורכת הדין לאה צמל שישתתף במסגרת התיעודית הבינלאומית.

 

הסרט Advocate ("לאה צמל, עורכת דין") הוא שיתוף פעולה של היוצרת הדוקומנטרית רחל לאה ג'ונס, ילידת ארצות הברית החיה ועובדת בתל אביב ("ג'יפסי דייווי", "אשכנז") והצלם פיליפ בלאיש ("המתנחלים"). שניהם ידועים בעבודות שלהם נגד הכיבוש והפעם בוחרים להתמקד בעורכת הדין השנויה במחלוקת המקדישה את עצמה להגנה על פלסטינים מול הממסד המשפטי בישראל. ג'ונס ובלאיש הובילו את הפרויקט בשיתוף חברת ההפקות השוויצרית Close Up Films ובמימון גופים שונים משוויץ ומקנדה, וכן מקרן מקור הישראלית, והוא צפוי לעלות לשידור בערוץ 8.

 

לאה צמל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
לאה צמל(צילום: מוטי קמחי)
 

צמל בת ה-73 עוסקת בעריכת דין מאז 1972 ובקריירה הארוכה שלה הגנה על כמה מהבולטים שבין המחבלים הפלסטינים שנתפסו על ידי רשויות הביטחון. ב-1992 ייצגה בבג"צ את 415 אנשי חמאס שגורשו ללבנון בהוראת ממשלת יצחק רבין בעקבות רצח נסים טולדנו. בהמשך ייצגה את אחמד סאדאת, מבצעי הלינץ' ברמאללה ופעיל זכויות האדם עזרא נאווי. בנוסף היא חברה של כבוד במפלגת בל"ד. בתיאור הסרט נכתב: "לאה צמל מייצגת פלסטינים: מפמיניסטיות לפונדמנטליסטים, ממפגינים בלתי אלימים למיליטנטים חמושים. כעורכת דין יהודיה ישראלית שייצגה אסירים פוליטיים לאורך חמישים שנה, צמל, במאבק הבלתי נלאה שלה על הצדק, דוחפת את המאבק שלה כמגינה על זכויות אדם לקצה". אגב, כבר ב-1999 נוצר סרט דוקומנטרי על פועלה של צמל, "פרקליטה ללא גבולות" בבימויו של איציק לרנר.

 

הסוגיה הישראלית-פלסטינית מקבלת ביטוי נוסף מן הזווית הפלסטינית בסרט "עזה", שיתחרה אף הוא בתחרות הדוקומנטרית. הבמאים האירים ארי קין ואנדרו מקונל מביאים תיעוד משגרת החיים המתסכלת בעזה תחת הפצצות חיל האוויר הישראלי. תושבים פגועים, ילדים מפוחדים, ואמבולנסים נקלטים במצלמה. לא בטוח עד כמה אנשי החמאס ופעילות הטרור שמתקיימת בשטח בחסותם יקבלו חשיפה, אולם נראה כי המטרה העיקרית של הסרט היא דווקא להציג את ההתמודדות האישית של הצעירים בעזה בדמיון וביצירה בצל זוועות הלחימה.

 

"עזה" - טריילר

"עזה" - טריילר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בנוסף, הבמאי הישראלי אבי בלקין יתמודד בתחרות הדוקומנטרית האמריקנית עם סרטו Mike Wallace Is Here המלווה את העיתונאי הוותיק מייק וואלאס ופועלו במסגרת תוכנית התחקירים האהובה "60 דקות". עוד נקודת ציון ישראלית היא המפיקה עדי עזרוני, השותפה להפקת הסרט The Sound of Silence של מייקל טיבורסקי בכיכובם של פיטר סארסגארד וראשידה ג'ונס.

 

בפסטיבל סאנדנס שייפתח בעיירה פארק סיטי שביוטה ב-24 בינואר (וינעל ב-3 בפברואר), יתקבצו השנה במאים ומפיקים מכל העולם ויציגו את מרכולתם אל מול האישים הבולטים של הקולנוע האמריקני העצמאי, בניסיון לזכות בעסקת הפצה. בין המתחרים על תשומת הלב הזו בולטת גם עלמה הראל, הישראלית-אמריקנית שידועה בעיקר כיוצרת דוקו, אולם בסרט Honey Boy מביימת תסריט שכתב שיה לה-בוף ובו הוא גם מככב לצד לוקאס הדג'ס.

 

בשנים האחרונות הפסטיבל, אותו ייסד השחקן רוברט רדפורד, נתן במה לסוגיות של הגירה בארצות הברית והעלה לגדולה יוצרים ממוצאים שונים. כך גם השנה במקרה של צ'ינונייה צ'וקו הניגרית בסרט Clemency, לולו וונג הסינית בסרט The Farewell, מינהל באיג המצרית ב-Hala ועוד. עוד סרט שמעניין לציין הוא Luce, בבימויו של ג'וליוס אונה הניגרי ובכיכובם של נעמי ווטס וטים רות', המגלמים הורים מאמצים לפליט מאריתראה שזוכה להצלחה כבירה בבית הספר, אך צד אפל שלו מתגלה בנסיבות בעייתיות (עוד מככבים אוקטביה ספנסר וקלווין האריסון ג'וניור).

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים