שתף קטע נבחר
 
צילום: ירון ברנר

ציפור קטנה בלב: השירים הגדולים של יגאל בשן

הקריירה הענפה של יגאל בשן, שהלך היום לעולמו, כללה אוצר של להיטים: משירי אהבה ועד לשירי ילדים. האזינו וקראו על הסיפורים שמאחורי "סיון", "הופה היי", "קפה אצל ברטה" ואחרים

היוצר והזמר יגאל בשן שהלך היום (א') לעולמו, השאיר אחריו קריירה מוזיקלית ענפה ועשירה בלהיטים, שהיו חלק בלתי נפרד מהפסקול הישראלי. שיריו פנו לקהל בוגר וצעיר וכיכבו במצעדי הזמר לאורך השנים. מכתיבה, לחן ועד ביצוע, הנה כמה מהקלאסיקות שישארו איתנו לעד.

 

יגאל בשן (צילום: SA'AR YA'ACOV, לע
יגאל בשן (צילום: סער יעקב)

 

נפרדים מיגאל בשן:

הפועל ת"א נפרדת מיגאל בשן

 

"יש לי ציפור קטנה בלב"

שירו המפורסם ביותר של יגאל בשן, "יש לי ציפור קטנה בלב", נכתב במסגרת שיתוף פעולה עם מוזיקאי ענק אחר, יוסי בנאי. על פי המסופר, השניים עבדו יחד על שיר לשלישיית הגשש החיוור, ולאחר שהתברר כי הניסיון נכשל, בנאי המנוסה תרם לבשן המאוכזב כפיצוי את השורה הראשונה בשיר - "יש לי ציפור קטנה בלב והיא עושה בי מנגינות". בשן המשיך משם, וכך נולד להיט שהגיע למקום העשירי במצד הפזמונים לשנת תשל"ה. שנים לאחר מכן, בשן נהג לומר כי זהו אחד השירים שהוא גאה בהם במיוחד.

 

  

"סיון"

"נפגשנו במסיבה, היית נהדרת / שיער גולש ועיניים תמימות / אני ניגשתי, את אמרת: לא הערב / אוהב אותך בין השורות". מאז שהמילים החסכניות והנוגעות של שמוליק צ'יזיק יצאו לאוויר העולם, כולם זוכרים ומזכירים את סיון. אבל לא כולם זוכרים שהשיר יצא שנים לפני כן בגרסה אנגלית, שנקראה בכלל My Suzanne, באלבום You Got The Power שאמור היה להתניע לבשן קריירה בינלאומית.

 

  

"כמו צועני"

הסיפור של "כמו צועני" מתחיל בשיר אחד ונגמר בשיר אחר: ב-1985 פרצה לתודעה הישראלית השלישייה "כמו צועני", שבה השתתפו בשן, עוזי חיטמן והכנר יונתן מילר. הם ביצעו את השיר שהעניק להם את שמם בקדם האירוויזיון, אך למרות הציפיות הגדולות, התברגו במקום השני בלבד. כתוצאה מכך כתבו בשן וחיטמן את השיר המפוייס "אנחנו נשארים בארץ", שהפך אף הוא ללהיט. מעז יצא מתוק.
 
 

"הופה היי"

כשנה לאחר האכזבה בקדם האירוויזיון, שלישיית "כמו צועני" קיבלה הצעה לככב בתוכנית לכל המשפחה. כך נולדה "הופה היי", שהפכה להצלחה עצומה. שם התוכנית הושאל משיר הנושא המיתולוגי שלה, אותו בשן בכלל כתב במקור עבור קריירת הסולו של זמר אחר - גידי גוב. ספק אם היה אז ילד ישראלי שסירב באותה תקופה להזמנה: "שיר איתנו את ההופה הופה היי". במהלך גלגוליה הרבים הפכה התוכנית גם למופע שרץ בכל הארץ, ושאירח אמנים שונים.
 
 

"קפה אצל ברטה"

גבר הולך לקוראת בכף יד, זורק לה עשירייה, מקבל מחמאה, ויוצא עם הבטחות סותרות לאהבה ואכזבה. אולי זה נשמע מפוקפק, אבל כשיש לך אמונה, מילה של ברטה זו מילה. שיר הנושא מתוך האלבום "קפה אצל ברטה" מ-1974, נכתב על-ידי אהוד מנור על חברו הטוב צדי צרפתי, שנהג לבקר אצל קוראת בקלפים בשם רחל לוי, שגרה מול ביתו. במקור נכתב השיר עבור להקת הנשמות הטהורות, אך לאחר שחבריה התמהמו עם ההקלטות, בשן זכה מן ההפקר.
 
 

"ודויד יפה עיניים"

אשף הפזמונים דורי בן זאב יכול למצוא השראה בכל דבר. כאן הוא לקח את מילותיו של כותב מצליח אחר - המחבר המקראי - ונתן לו הקשר עדכני. ולפתע המלך האדמוני הקדום, הרועה בשושנים - הפך לאלוף הריקודים, שגם מחליף ת'תקליטים, ולא בלי פוזה - את הצווארון מרים. כשהופיע עם השיר, בשן הניח על קודקודו כתר, עטף עצמו בגלימה - ונעמד על הבמה כמו המלך שהיה. והריקוד חי וקיים. אמן.
 
 

"ילד פלא"

כמו רבים מלהיטי שנות השבעים, גם "ילד פלא" זכה לתהילה לאחר ביצועו בפסטיבל שירי הילדים. השנה הייתה 1979, ועל הבמה עלתה שורת רקדנים עולצת חמושה בכובעים, מקלות, וסטים - וסגנון ריקוד שנלקח הישר מתוך מחזמר. אף שהמילים של לוין קיפניס והלחן של קובי אושרת (שחתום גם על העיבוד מלא החצוצרות) אוצרים בתוכם שמחה ותום נדירים בעוצמתם - ילד פלא, הו! ילד פלא, הו! - בפסטיבל זכה בסופו של דבר השיר "שולם ברוגז" של מייק בורשטיין. כבודו של בורשטיין מונח במקומו, אבל במסיבות ימי ההולדת בגנים ובבתי הספר היסודיים - בשן עדיין מככב.
 

 

"אדוני ראש העיר"

לעוזי חיטמן היה כישרון מיוחד לראות את העולם מנקודת מבטו של ילד, וכך הוא עשה גם ב-"אדוני ראש העיר", בו הפליג עם דמיונו של זאטוט חולמני עם זיקה לשלטון המקומי. וככל פוליטיקאי, גם הוא פוצח בשורה חסרת שחר של הבטחות: החל מכאלו פשוטות למדי, כמו קישוט העיר בקוביות, ועד לכאלה מהפכניות, כמו ביטול המיסים. בשן קלט היטב את רוח שירו של חיטמן, ביצע את השיר בפסטיגל 1985 – והכניס אותו הישר לפנתיאון.
 

 

"משפחת צנעני"

סרטי פולחן מייצרים שירי פולחן. כך המקרה גם עם "משפחת צנעני", השיר שלקוח מתוך סרט בעל אותו שם, משנת 1976. היצירה, מז'אנר הבורקס, מגוללת את יחסיהם של שני שכנים יריבים, אחד תימני והשני פרסי – שניהם מוכרי נעליים, והיא בוימה על-ידי בועז דוידזון. את השיר, שמתאר סוף שבוע ארוך - וערב לחיך - בבית מזרחי מסורתי, בשן הלחין לבדו, וביצע יחד עם יזהר כהן.

 

  

"תן לי"

שירים מסוימים נקראים פשוט כתפילה. אפילו בפופ. כזה הוא "תן לי", הפזמון של יורם טהרלב, שמוכר אולי פחות בשמו, ומזוהה דווקא עם השורות הפותחות: "מה שהיה תשכח מזה / מה שיהיה לא משנה / מה שאבקש בעולם כזה / תן לי את היום הזה!" בין אם זה הרהור קיומי, או תובנה צנועה בנוסח "קמת בבוקר – כל השאר זה בונוס" – מי מאיתנו לא יכול להזדהות עם הרגע הצלול הזה, שבו אנחנו מצליחים להתעלות לרגע מעל קשיי היומיום, ופשוט להודות על מה שיש.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ירון ברנר
יגאל בשן (צילום: סער יעקב, לע"מ)
צילום ירון ברנר
לאתר ההטבות
מומלצים