שתף קטע נבחר
 

אמנות ישראלית על סטרואידים: התערוכות שאסור לפספס

אשכול תערוכות חדש ומסקרן במוזיאון הרצליה, עדות מקומית בתל אביב ואמנים מכל העולם קיבלו השראה מירושלים. שלושה אירועי אמנות מומלצים ועוד עקיצה מבית בנקסי

 

ArtBnB בירושלים

פרוייקט מעניין בשם ArtBnB מתקיים זו השנה השנייה בירושלים ומזמין אורחים לרגע להתבונן על העיר ולהגיב אליה. 20 אמנים בינלאומיים הוזמנו להתארח במשך שבועיים בירושלים, לגור בה, לאכול בה וליצור בה. לכל אמן הוצמד אמן מקומי, שסייע לאורח לחוש את העיר. תוצרי הפרויקט יהיו מוצגים בעיר בשלושת החודשים הבאים, בשלושה מתוך 30 מרכזים יצירתיים בירושלים: ביתא, מוסללה והמפעל.

 

artbnb (עבודת דיגיטל של יומה יאנגיסווה)
מתוך ArtBnB(עבודת דיגיטל של יומה יאנגיסווה)

למשל, מייקל בייטס מקולורדו עסק פעם בבניית רהיטים, וכאמן הוא עדיין נמשך לרהיטים ומעוות אותם. בגן העצמאות הוא הניח סלע ענק שמפריד בין שני חלקי ספסל. הוא כלל לא ידע שחרדים רבים מגיעים לגן הזה לדייט ראשון וזה יהיה הפתרון האולטימטיבי עבורם.

 

artbnb (צילום: מייקל בייטס)
עץ הפיקניק של מייקל בייטס(צילום: מייקל בייטס)

התוצרים עצמם מגוונים באיכותם אבל מסגרת הזמן הקצרה בעייתית. אולי בעתיד ניתן יהיה לפתח את המיזם לרזידנסי ארוך יותר, שיאפשר חיבור יותר מעמיק למקום.

 

"זירת האירוע" - אשכול תערוכות במוזיאון הרצליה

הקונספט של אשכול תערוכות סביב נושא מרכזי מאפיין את הפעילות של מוזיאונים כמו הרצליה ופתח תקווה. לפעמים הוא מאולץ ולפעמים, כמו זה שנפתח אתמול (שבת) בהרצליה, הוא מדוייק להפליא, מעשיר ומייצר חוויה שהשלם מצדיק בהחלט את חלקיה המצויינים.

 

הנושא הפעם הוא זירת האירוע, שהיא ישראל על פניה השונות. האצירה האינטליגנטית של ד"ר איה לוריא, מנהלת המוזיאון, חושפת מניפה של זירות בתוך המציאות העכשווית. החל מרישומי ברזל של שרון פוליאקין, דרך הצילום הכה מדויק של נורית ירדן, המשוטטת ברחבי הארץ ומצלמת מעין יומן ישראלי. מבטה, חודר ומאיר על התרבות הישראלית, הוא אירוני ולעתים מעורר חיוך. היא מתמקדת בדברים הקטנים ביותר של היומיום או של הנוף העירוני, ומייצרת חיבורים משונים.

 

זירת האירוע  (צילום: נורית ירדן)
עבודתה של נורית ירדן, מתוך "זירת האירוע"(צילום: נורית ירדן)

באשכול עוד שלוש תערוכות צילום: גסטון צבי איצקוביץ מתמקד באזור עוטף עזה ובשדותיו השרופים. כך גם אלדד רפאלי. עודד בלילטי, צלם עיתונות זוכה פרס פוליצר, חוזר למקומות טעונים בהם צילם בחטף אירועים סוערים. התוצאה היא פיוטית ממש, כמו צילומים של פסלים, גם אם מדובר על מבנה עצים למדורה, ערימת צמיגים או בונקר.

 

חיימי פניכל, זוכה פרס דיסקונט לעידוד היצירה, יצר תערוכת פיסול היפר-ריאליסטי, שבה שום דבר אינו מה שנראה - אלא נוצר בעבודות יד בטכניקות מסורתיות. כמו בלוקים שנוצרו באמצעות קליפת מלט; סולם בנאים שעשוי מיציקות חול; ומסמר עשוי חלודה טחונה של מסמרים חלודים. התוצאה היא בין אתר בנייה לתל ארכיאולוגי.

 

לטורים נוספים של דבי לוזיה ב-ynet

העיסוק החדש של ויקטוריה בקהאם

פייק ניוז, קלימט ושילה

טביעות האצבע של רמברנדט

 

האמנית הצעירה הדר סייפן מתייחסת לישראל כזירת אירוע קבועה ומציגה תוכנית מגירה בשם "מלונית" לפינוי המוני של אזרחים למקלטים בטוחים.

 

לסיום, העבודה בחלל המרכזי, של מיכה אולמן - מהאמנים הוותיקים והמוערכים שלנו, עוסקת בבית הדו-משפחתי בו מתגורר האמן. אולמן מוכר בעיקר בזכות פסלי אדמה וכאן הוא מכניס את האדמה לתוך המוזיאון באמצעות חמרה אדומה המסמנת את תוכנית המתאר של הבית. "אם שתי משפחות יכולות לחלוק שטח אדמה אחד", הוא אומר, "אולי ניתן יהיה ללמוד מזה משהו גם במישור הלאומי". 

 

זירת האירוע  (מאת מיכה אולמן)
מתוך עבודתו של מיכה אולמן(מאת מיכה אולמן)
 

עדות מקומית

זו השנה ה- 16 שתערוכת צילומי העיתונות העולמית יחד עם "עדות מקומית" מתקיימת במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב. הגבול בין צילום ״אמנותי״ לבין צילום תיעודי הולך ונעלם. עובדה שגם אלדד רפאלי וגם עודד בלילטי מוצגים במוזיאון הרצליה וכלל לא הגישו עבודות כצלמי עיתונות. ואילו בתערוכת צילומי העיתונות רוב העבודות כלל לא הוצגו בתקשורת.

  

מתוך התערוכה (צילום: אלכסנדר ברונפר)
בין כאב ליופי, בין טרור לנופש. "עדות מקומית"(צילום: אלכסנדר ברונפר)

הריכוז של כמה מאות צילומים, כולם מהשנה האחרונה, נותן תמונת מצב של העולם בו אנו חיים, בין כאב ליופי, בין אלימות לאהבת אדם. עבודות מקומיות מאירות פנים שונות של התרבות הישראלית, בין אם זו אופנת כיסויי הראש של הדס פרוש, טקסי רחצה בים המלח של אלכסנדר ברונפר או דיוקנאות מבקשי מקלט של דן חיימוביץ'.

 

כמובן שיש ייצוג גם לטרור: גבול סוריה, עוטף עזה ותמונות מצמררות מהגדר של זיו קורן, שתמיד מצליח לייצר פואטיות גם במצבי אלימות קשים.

יש גם כמה סרטי וידאו ובהם של צלם ynet רועי עידן, המתעד בסרטון מהפנט את מחול הזרזירים בשמיים. אפשר לדבר על כל סדרה אבל עדיף פשוט ללכת ולראות.

  

וגם קפיצה לחו"ל: המתנה של בנקסי לחג המולד

בנקסי העלה בחשבון האינסטגרם שלו וידאו של עבודתו החדשה תחת הכותרת Season's Greetings. העבודה מצויירת על שני קירות של מוסך בדרום וויילס, ובה נראה ילד עם פה פעור שטועם פתיתי שלג על רקע שיר של חג המולד. במעבר לצד השני של העבודה נראה כבשן המעלה אבק, וכך מתברר שבכלל לא מדובר בשלג אלא בתוצרי הזיהום.

 

View this post on Instagram

. . . . Season’s greetings . . .

A post shared by Banksy (@banksy) on

 

תמיד עולה התהייה לגבי המיקומים שבנקסי בוחר. ובכן, בקץ האחרון תושב האזור שלח לאמן הודעה באינסטגרם, ובה סיפר על זיהום האבק ממפעלי המתכת במקום. הוא ביקש מבנקסי להתייחס לבעיה אבל לא שיער בנפשו שזה אכן יקרה. עד כה הווידאו זכה כמעט ל-2 מיליון צפיות.

 

 

דבי לוזיה היא הבעלים של גלריה שטרן, חוקרת תרבות, וכותבת על אמנות מדי שבוע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נורית ירדן
עבודתה של נורית ירדן, מתוך "זירת האירוע"
צילום: נורית ירדן
לאתר ההטבות
מומלצים