אל האינסוף ומעבר לו: ספרים שיעיפו את הילדים שלכם לחלל
כמספר הכוכבים בשמיים - כך גם מספר ספרי הילדים והנוער המוקדשים לנפלאות החלל, או כך לפחות זה נראה. בחרנו כמה שמציתים את הדמיון במיוחד: כלבלב שובב שהולך לאיבוד על מאדים, הסיבה המסתורית לשינויי הצורה התכופים של הירח, וגם: איך האסטרונאוטים הולכים לשירותים?
בימים טרופים אלו, אין כמו אסקפיזם טוב. ומה נמצא במרחק שנות אור מהנעשה בארצנו ובכדור הארץ מאשר החלל? המרחבים האינסופיים והבלתי ידועים, המסקרנים עד האינסוף ומעבר לו, מגרים את בלוטות הדמיון שלנו וגורמים לבני האדם להשקיע זמן, כסף ומשאבים בלתי רגילים כדי לצאת ולחקור.
סיפורה המסעיר של "בראשית", הגשושית הישראלית אשר ניסתה להיכנס אל דפי ההיסטוריה וכמעט נגעה בירח, החזיר את הנושא אל עיני הציבור ואף הונגש לילדים בספר שהוציאה עמותת SpaceIL. אבל בינינו, כל ילד יודע שהחלל מככב בספרים רבים כמו הכוכבים בשמים, הפונים לגילאים שונים, במגוון צורות ורעיונות, החל מספרים בסגנון מדעי ואינפורמטיבי ועד לספרי מדע בדיוני, דוגמת סדרת המופת הפנטסטית של דגלאס אדמס - "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה". הנה עוד כמה ספרים שאהבנו, ושילמדו את הילדים שלכם דבר או שניים על החלל:
איפה רד? המסע למאדים
כתבה ואיירה: תמר לב, הוצאת טל-מאי, ידיעות ספרים, 2018
הרפתקה מאוירת ומהנה במיוחד על הילד תום וכלבו השובב רד, שיוצאים לחופשה במאדים. כאשר מגיעים צמד החברים הכי טובים למאדים, הכלבלב יוצא לחקור את הכוכב ונעלם מעיניו של תום. האם הקוראים יוכלו לעזור לו למצוא אותו? הסיפור מתגלגל ומתאר את הביקור במאדים - מהקניון ובית האופנה, דרך גן הפסלים והמעדנייה ועוד המצאות מדליקות, כאשר כל כפולת עמודים מסתיימת בשאלה, "לאן נעלם רד?"- ומזמין את הקוראים הצעירים למצוא את הכלבלב מתחבא באיורים. בסוף הם כמובן נפגשים ויוצאים בחזרה לכיוון כדור הארץ.
זהו ספר הביכורים של תמר לב, בוגרת בצלאל, שנקטף היישר מתערוכת הגמר, עבר עיבוד מחודש לקראת יציאתו לאור, ומיד זכה לשבחים. לב מציירת בטכניקה מיוחדת - רק באמצעות טושים צבעוניים פשוטים, וללא תיקונים ומחיקות בתוכנת מחשב. אם יש טעות, בכל פעם היא מתיחלה הכל מחדש. זוהי טכניקה מעוררת השתאות, וגם רצון עז לחזור להיות ילדה, לקחת דף וטושים ולהתחיל לצייר.
מתאים לגילאי 6-2.
מסע אל החלל - ספר נפרש לידיים קטנות
מאת: פיקוליה, איורים: פדריקה איוסה, מצרפתית: נעמי בן גור, הוצאת מטר, 2018
זהו ספר מדליק עם טריק: מדובר בקונסטרוקציה של דפי קרטון קשיח, אשר נפתחים דף אחר דף עד לפרישה מלאה של איור מרהיב של החלל, גרמי שמיים, לווין, אסטרונאוטים, תחנת החלל הבינלאומית ואפילו כמה חייזרים. מומלץ לשבת עם הפעוט על הרצפה וליהנות ביחד מהחוויה. הסיפור קליל ומחורז, מלווה את מסעו של לוויין אל תחנת החלל, ומזמין את הקוראים להצטרף. בדרך נלמד גם כמה עובדות בנושא, ובסיום נתהה: "ומי יודע? אולי אם נמשיך ונחקור ונשאל, נגלה גם יצורים שחיים בחלל."
מתאים לגילאי 5-2.
ספר הירח
כתבה ואיירה: אלונה פרנקל, הוצאת כנרת, 1983
את הספר הזה בטח יהיה קשה למצוא בחנויות, אך אם תסתקרנו, כדאי לחפש אותו בספריה הקרובה למקום מגוריכם. זוהי יצירה מתוקה של הסופרת-מאיירת עטורת הפרסים, אלונה פרנקל, המגיעה בפורמט שכה אהבה בשנות ה-80, ריבוע קטן בגודל 15 על 15 ס"מ. אנחנו זוכרים את הפורמט הזה משלל יצירות נוספות כמו "ספר הפילפילים", "ספר על גמדים, פטריות ומה עוד?" וכמובן, "סיר הסירים".
הסיפור מציג רעיון פנטסטי ואלטרנטיבי לעובדה שהירח משנה את צורתו במהלך החודש, מעין אגדה מודרנית קצת פרועה, ונטולת תקינות פוליטית (מה שמוסיף חן ומעורר רובד נוסף של עניין והרמת גבות גם עבור המקריאים). בקצרה: שלושה כוכבים יוצאים לטייל "ברקיע השביעי" ופוגשים באדון ירח. הכוכב הקטן אומר ברוב חוצפתו: "ירח, אתה טיפש." ככה, בישירות, ללא סיבה נראית לעין, כמו שלפעמים הילדים אומרים אחד לשני (לא הילדים שלנו, חס וחלילה). אדון ירח נעלב, מתמעט ונעלם, "ועלטה גמורה השתררה. אוי ואבוי!" או אז קמה מהומה בשמיים, ומלכת הלילה מזמנת את שלושת הכוכבים לבירור, בסיומו מתקבלת החלטה שעל הכוכב הקטן לפייס את הירח.
"כיצד מפייסים ירח? זאת באמת בעיה גדולה", שואל הספר. הכוכבים מחליטים לזמן את כל אוהבי הירח לאספה פומבית - משורר, זוג אוהבים, אסטרונאוטים, ילדים ועוד. כולם מציעים רעיונות משלהם לפיוס, ולבסוף מתקבלת הצעתם של הילדים - מיטה רכה מעננים. הכוכבים מביאים את המתנה בצירוף פתק שהכין הקטנצ׳יק ובו כתוב: "סליכה" לאדון ירח. ואת הסוף מוזמנים הקוראים הצעירים לגלות בעצמם - להציץ בלילה מבעד לחלון ולבדוק אם הירח סלח או שהוא עדין כועס על פי צורתו.
אלונה פרנקל מכירה היטב את קהל היעד שלה, היא מדברת אליהם בגובה העיניים ומשלימה את פרטי הסיפור באמצעות האיורים הנלווים והאהובים. והתוצאה: מאירת עיניים.
מתאים לגילאי 6-3.
מבט מקרוב על: שאלות ותשובות על החלל
לויד ג'ונז רוב, מאנגלית: חגי ברקת, הוצאת קוראים, 2017
כנראה שבהוצאת "קוראים" ממש אוהבים את הפורמט של ספר אינפורמטיבי קשיח עם לשוניות הניתנות להרמה, שכן מצאתי לא פחות משלושה ספרים כאלה בנושא החלל: "מבט מקרוב על החלל", "החלל החיצון" מסדרת חוקרים קטנים, והמוצלח מביניהם לטעמי: "מבט מקרוב על: שאלות ותשובות על החלל", אשר מציג את הנושא באופן מסקרן. כל הספרים שופעים מידע, והמשחק עם הלשוניות הוא תמיד כייפי, אך הספר הזה גם מעורר סקרנות ומעודד את הילדים לשאול (וזה חשוב בכל תחומי החיים). הספר מתהדר בשפע של איורים מקסימים ומידע רב על החלל וכולל שאלות המשלבות עובדות ואנקדוטות שיעניינו קטנים כגדולים, כמו למשל: "איפה מתחיל החלל?", "מה עושים האסטרונאוטים כל היום?", "למה הירח משנה את צורתו?" והשאלה שבטח מטרידה את כולנו: "איך האסטרונאוטים הולכים לשירותים?" מומלץ בחום לחובבי הז׳אנר.
מתאים לגילאי 6-3.
עוגות בחלל
כתב: פיליפ ריב, איירה: שרה מקינטייר, מאנגלית: גילי בר הלל-סמו, הוצאת עוץ, 2015
ספר נהדר מבית היוצר של הצמד הבריטי ריב-מקינטייר, שכמה מיצירותיהם כבר הוגשו לקהל הישראלי מטעם הוצאת "עוץ" - ולטעמי זהו המוצלח ביותר מביניהם. הילדה אסטרה והוריה מתכוונים לעבור דירה, אבל הבית החדש נמצא בכוכב המרוחק "נובה מונדי", ומצריך טיסת חלל ממושכת הכוללת שינה במתקן הקפאה מיוחד למשך 199 שנים. לפני שהיא הולכת לישון "מתחשמק לה נשנוש קטן", אז הרובוט המכונה "פילבים" מציע לה לבקש נשנוש מהרובוט "נום-או-טרון 9000" האחראי על תחום המזון בחללית. היא מבקשת ממנו עוגה "גאונית", והוא מתחיל לעבד את המידע אותו הבין באופן מילולי. אסטרה הולכת לישון, וכאשר היא מתעוררת היא מגלה בבהלה ש"נום-או-טרון 9000" הפנה את כל האנרגיה שלו ליצירת עוגה "גאונית" (למעשה יצר זן של עוגות קאפקייקס טורפות) ושהחללית סטתה ממסלולה. מכאן מתחילה הרפתקה סוערת, משעשעת, מלחיצה וקצת מפחידה אשר בה אסטרה האמיצה ופילבים ילחמו בעוגות הקטלניות, יפגשו חייזרים חובבי כפיות, ובסופה כמובן יצילו את החללית על כל נוסעיה. הסיפור והאיורים משלימים אחד את השני לכדי יצירה קולחת ומותחת, שופעת רפרנסים ליצירות מדע בדיוני אחרות, וכמובן הומור גאוני שעבר באופן מצוין את מכשול התרגום לעברית.
מתאים לגילאי 9-5.
מחברת החלל
מאת: רוני פלומן, איירה: רוני פחימה, הוצאת ספרי עליית הגג, ידיעות ספרים, 2018
ספר מקסים ומרגש שנראה כי עבר מתחת לרדאר וחבל, כי הוא בהחלט ראוי לקבל ספוט שיאיר במיוחד עליו. החל מהכריכה בצבעי כחול וכסף עם הכותרת המסקרנת המעוצבת כמו בסרט מדע בדיוני ישן, הירח שמציץ מאחוריה, והאיור היפהפה של רוני פחימה, שמזמין אותנו להיכנס פנימה. רוני פלומן רקחה בתשומת לב ואהבה את סיפורו של ילד רגיש בן 10 בשם יוסף, אשר מתמודד עם קשיים חברתיים והצקות בבית הספר, אבל מוקף בחום ואהבה של בני משפחתו, ובראשם סבא שמריהו שמעליו מרחפת עננת הפרידה לעולם הבא. זהו סבא יוצא דופן, שמאז ומתמיד אהב לעשות שטויות כמו "קרניים" בכל תמונות החתונה, הוא חולמני כילד, ממציא שמות מצחיקים לחברותיה של סבתא חנה, ואהוב עד מאד על נכדיו. גולת הכותרת של כל ביקור אצלו ואצל סבתא, היא קריאה משותפת ב"מחברת החלל" בה קיבץ סבא שמריהו תמונות וקטעי עיתונות בנושא החלל במשך שנים.
המחברת אומנם שייכת לעולם האמיתי, אבל הסב הצליח להכניס בה גם ממד פנטסטי ולצקת בה כוחות מיוחדים. הוא כתב עליה מספר טלפון, והעמיד את נכדו מול מבחן אומץ: עליו להתקשר למספר הזה, להסביר למי שיענה על "מחברת החלל" ולהזמין אותו ליום הולדתו. האם יוסף הצליח במשימה? מה קרה למחברת ולסבא? האם הנכד התגבר על קשייו החברתיים? תצטרכו לקרוא בשביל לגלות.
מתאים לגילאי 12-8.
קצה העולם
מאת: ציפור פרומקין, איור הכריכה: שירז פומן, סדרת "פרא" בהוצאת טל-מאי, ידיעות ספרים, 2019
כבר מהעטיפה המרהיבה מסתמן שזהו לא עוד ספר רגיל. זאת יצירה שהיא סוג של אלגוריה עוקצנית פנטסטית וקצת פסיכדלית, על חייזרית מכוכב "חייזריה" אשר הפכה לזקנה במהלך המסע שלה כל הדרך לכדור הארץ ועד למדינת ישראל ולמושב המבודד "גנוח" - ונקראת בפשטות "סבתא", על הרפתקאותיה של הילדה שנקראת "עודפ'ם" על שום המילים הראשונות שאמרה: "עוד פעם", שנפלה משמיים ושניזונה ממאכלים העשויים כולם מאפר כחול ושורף, על חסידה טובת לב ועל עוד שלל דמויות הזויות וצבעוניות מעולם החי, הצומח והדומם. והחלל? "רק פעם אחת נסעה בחלל והספיקה לטעון את טעמו רק לזמן קצר, אבל תאבונה למרחבים הכבירים שלו הלך והתגבר."
בזמן הקריאה שרתה עלי התחושה שלא הכל מובן, שהטקסט דורש פיענוח, שהעלילה לא מתקדמת דווקא קדימה, אבל התקשיתי להפסיק לקרוא. הספר מתובל ביטויים שגורים שהופכים למוחשיים, כמו המשפט הפותח, "סבתא בישלה דייסה", שמקבל טוויסט: בעוד שבסיום שיר הילדים המפורסם לא נשארת דייסה למישהו והוא "הולך הולך...", כאן הדייסה מספיקה כדי להאכיל את הילדה עודפ'ם מאז ולתמיד. או: ״אילו לסבתא היו גלגלים״ - לסבתא בסיפור באמת יש גלגלים המוסתרים מתחת למכנסיה, ועוד שפע אנקדוטות, ציטוטים קאנונים ומשחקי מילים משעשעים, אשר גרמו לי לתהות מיהו קהל היעד האמיתי של הספר.
מתאים מגיל 14 ומעלה.
אנחנו נמצאים כאן: מדריך לחיים על כדור הארץ
כתב ואייר: אוליבר ג׳פרס, מאנגלית: רחלה זנדבנק, הוצאת כתר, 2018
מבט מהחלל על כדור הארץ מעניק נקודת פתיחה לספר המקסים הזה, שמסביר את העולם שלנו מבעד עיניו האוהבות של אב לבנו הצעיר. הוא מסביר על היקום ומערכת השמש ואז עושה "זום אין" כדי לספר על החיים על הכדור עצמו, כמאמר כותרת המשנה. כל זה שם אותנו, המבוגרים והילדים, בפרופורציות הנכונות, שהרי אנחנו בקושי "חצי סיכה על מפת העולם" כפי שניסח יפה מאיר גולדברג. המספר עובר דרך האוויר, הים והיבשה, ומתייחס לטבע ואיתניו אל מול בני האדם ומעשיהם, בתוספת תובנות לחיים. "כאן בכדור הארץ, דברים זזים לאט לפעמים. אבל בדרך כלל הם זזים מהר. אז חשוב לדעת איך להשתמש בזמן. הוא יגמר לפני שתרגישו."
האיורים היפים של ג׳פרס ("הילד שאהב לאכול ספרים" ועוד), חוש ההומור וההומאניות שלו נשזרים לספר במנות גדושות, אשר יחממו את ליבם של קטנים כגדולים. בסיום הספר שוב נתפוס מרחק בחזרה לחלל בכדי לחזור ולשמוע כי "אתם אף פעם לא לבד על כדור הארץ", וזה יהיה זמן מושלם לחיבוק.
מתאים לגילאי 6-3.
מיה מיטב היא סופרת לילדים ולנוער. ספריה ראו אור בהוצאות כתר ודני ספרים.