וויליאם שאטנר: "ישראל היא אחד המקומות הכי טובים בעולם"
השחקן האגדי המזוהה עם קפטן קירק מ"מסע בין כוכבים" כבר בן 88, אבל לא מפסיק ליצור, ובתוכנית חדשה הוא יוצא לחקור תופעות בלתי מוסברות מרחבי העולם. בריאיון ל-ynet וויליאם שאטנר מספר מאיפה הוא שואב אנרגיות בגילו המופלג, איפה אכל את החומוס הכי טוב בחייו ולמה הוא לא מצייץ נגד דונלד טראמפ בטוויטר
"מדינת ישראל היא דוגמא טובה לתעלומות שאני מדבר עליהן בסדרה החדשה שלי, 'בלתי מוסבר'", אומר וויליאם שאטנר בריאיון ל-ynet. "איך היא הצליחה לשרוד נגד כל הסיכויים? מאיפה רוח הלחימה המפורסמת שלה? ועוד כל כך הרבה דברים מופלאים שקרו מאז הולדתה מאחורי הקלעים, שאף אחד לא מדבר עליהם. זה מסוג הדברים שאנחנו מנסים להראות בתוכנית. כמו גבר שהיה בתאונת דרכים, נכנס לקומה ומתעורר כשהוא שולט בנגינה בפסנתר. יש המון תעלומות סביבנו, אנחנו פשוט רוצים להראות לכם שהחיים יכולים להיות דבר נפלא, מוזר, ובלתי ניתן לתיאור".
וויליאם שאטנר חגג יום הולדת 88 לפני כמעט חצי שנה, אבל הוא עדיין חד מתמיד, גם אם הוא לא שומע הכי טוב. קולו עדיין רועם והוא נשמע כריזמטי בדיוק כמו בימים שגילם את הדמויות שהפכו למזוהות איתו יותר מכל, קפטן קירק ("מסע בין כוכבים") ודני קריין ("הפרקליטים", "בוסטון ליגל"). כשהוא שומע שאני מישראל, הוא ישר שואל על השעה, תוהה אם לא מאוחר מדי בלילה בשביל לקיים את הריאיון ומבקש לדעת אם "בלתי מוסבר" (ימי רביעי, 23:15, ערוץ ההיסטוריה) כבר מוקרנת אצלנו.
התוכנית החדשה, בה הוא משמש גם כמפיק בפועל בנוסף למנחה, בוחנת לעומק את התעלומות המוזרות בעולם. בפרק הראשון מנסים להבין את התופעה שנקראת "יער המתאבדים" ביפן, יער ענק ורדוף לכאורה שאנשים בוחרים לסיים בו את חייהם. בהמשך, הסדרה מציעה עוד שלל מוזרויות, החל ממבנים מסתוריים, דרך ערים מקוללות ועד למפגשים עם יצורים מעולמות אחרים.
תעלומות ותופעות מסתוריות זה משהו שתמיד היית סקרן לגביו?
"כן, אני סקרן מטבעי ואני קורא המון ספרים. אפילו הבאתי לידיעת המפיקים כמה נקודות שקראתי עליהן. למשל, רק עכשיו סיימתי לקרוא ספר על מערכת מנהרות תת קרקעיות, וקראתי גם ספר על מערות ואיך הגיעו אליהן הציורים של האדם הקדמון. אה, כמעט שכחתי, קראתי גם על אינדיאנים ועל רופא האליל שלהם, שהיו לו חזיונות על העתיד וכל מה שהוא ניבא התגשם. יש המון תעלומות סביבנו שאנחנו לא יודעים להסביר אותן. את מכירה את המקרה של הסטודנטים הרוסים שנעלמו בהרים לפני שנים והגופות שלהם נמצאו מחוללות? אף אחד לא יודע למה, והרשימה נמשכת עוד ועוד".
עד כמה אתה מעורב בתוכן?
"אני עובד עם חברת הפקה שבראשה עומד קווין ברנס, והם נהדרים. הם נותנים לי להוסיף מה שאני יכול ואני מאוד מודה על האפשרות לעשות את זה".
מדובר בתכנים לא קלים לצפייה. הפרק הראשון למשל עוסק ביער שאנשים הולכים למות בו. זה מעסיק אותך אחרי שהצילומים מסתיימים?
"בוודאי. דווקא בגלל שאין לנו הסבר להרבה נושאים, הם נשארים איתי. למה שאנשים ילכו ליער רדוף רוחות בשביל למות? אני לא יודע. אבל הרעיון של למות ואיך מתים ומה קורה לנו אחרי המוות - כולם חושבים על זה, כולנו נושאים את השאלה הזו איתנו בראש, בין אם במודע ובין אם לא. ככל שאתה מתבגר, אתה הופך להיות יותר מודע לנושא. איך זה מרגיש למות, האם יש חיים אחרי המוות וכו'. אנחנו מנסים לפתור את השאלות האלה".
כפי ששאטנר אמר, ככל שמתבגרים, נעשים מודעים יותר לנושא, ודווקא מהמקום הזה, שאלתי אותו אם לא בא לו לפרוש. בכל זאת, בן 88. "ואעשה מה? את יכולה לדמיין את עצמך לא עושה כלום?", הוא שואל, וניכר בקולו שהוא קצת מתעצבן על הרמיזה הלא מעודנת, אז אני מנסחת את השאלה מחדש. "מאיפה יש לך את האנרגיה להמשיך ליצור?", אני מנסה שוב, והפעם הוא שמח לענות. "נראה לי שזה גנטי. אני שומר על עצמי ככל האפשר. אני מתעמל, ישן ואוכל בריא", הוא אומר ומבהיר כי לעבודה יש חלק אקוטי בשמירה על הנעורים. "אני מסור לחלוטין לעבודה שלי, 'בלתי מוסבר' נהדרת והפכה לפופולרית ביותר בארצות הברית. אני מקווה שהיא תהיה גם בישראל, זה כבר תלוי בך", הוא צוחק ומוסיף: "אני גם יוצר אלבום בלוז במקביל, אבל מה שאני עושה זה לא חובה, כיף לי".
ואכן, נושא המסירות לעבודה חוזר פעמים רבות בקריירה רבת השנים של שאטנר. האיש, שלנצח יהיה מזוהה עם דמותו של ג'יימס טייביריוס קירק, הקפטן הטלוויזיוני הראשון של ספינת החלל אנטרפרייז מסדרת הקאלט "מסע בין כוכבים", סיפר בעבר על המחיר האישי ששילם על התפקידים בהם בחר. "לכולנו הייתה הנכונות להקריב כל דבר ולעשות כל מה שנדרש כדי להמשיך ולגלם את הקפטן", אמר בריאיון ל-ynet בשנת 2012 על סדרת המפגשים עם שאר הקפטנים של האנטרפרייז שתועדה בדוקו "הקפטנים". "מה שייחד את כולנו זו תשוקה - שהיא אולי אפילו קללה - שהניעה אותנו ואפשרה לנו להמשיך לעשות את התפקידים האלו, לא משנה איזה מחיר אישי זה גבה מאיתנו". עם זאת, הוא הדגיש כי לא היה משנה דבר בקריירה רבת השנים שלו. "הפילוסופיה שלי היא לא להתחרט על שום דבר שעשית בחיים. ההחלטות שקיבלת בעבר התבססו על המידע והשיקולים שהיו נכונים עבורך באותה נקודה בזמן. אתה יכול להתחרט על הקשיים שהן הערימו, אבל מצד שני אתה לא יכול לדעת מה היה קורה לו היית בוחר אחרת".
התפרסמת כחלק מאנסמבל. גם ב"מסע בין כוכבים" וגם ב"בוסטון ליגל" עבדת עם קאסט שלם והיום התוכנית מונחת על כתפיך בלבד. יש יותר לחץ?
"להנחות תוכנית זו עבודה נהדרת. אני גם מפיק בפועל ואני יכול לתרום מניסיוני ולשמחתי מעריכים את התובנות שלי, אז אני יכול לעמוד מול המצלמה ולהגיד את המילים שאנשים אחרים כתבו לי והן מצוינות. יש לנו גם סט יוצא דופן ואני אוהב להגיב למה שאני רואה על המסכים. אני ממש נהנה מזה. מדובר בעבודה שכיף לי בה מאוד". הוא עוצר לרגע, חושב עוד שנייה ומוסיף: "כשאתה עובד בקאסט יש הרבה אנשים, אתה צריך להיות שם כל יום, זה אחרת לגמרי". נראה כי הוא שוקל מילים בזהירות. "זה גם כיף, אבל הרבה יותר עבודה".
שאטנר נולד וגדל בקוויבק שבקנדה, אך חי כבר שנים בארצות הברית, מתנהג כתושב המקום לכל דבר, ויש לו גם דעות על הנשיא המכהן, דונלד טראמפ. אלא שלהבדיל ממפורסמים אחרים במעמד שלו, הוא בוחר שלא להתעסק בפוליטיקה, גם בטוויטר המאוד פעיל שלו. "אני קנדי שגר בארצות הברית, אני לא רוצה שישללו לי את האזרחות", הוא צוחק בקולו הרועם אך מרצין מיד. "זה מצב קשה, אבל אני תמיד חושב פעמיים על מה שאני אומר בטוויטר". מבחינתו, הרשת החברתית היא כלי להרחיב את מעגל התורמים לארגוני הצדקה שלו. "אני יכול לתקשר עם קבוצה גדולה של אנשים בדרך של תקשורת דו כיוונית. אני מכיר להם את הפעילות שלי וכך מגדיל את מעגל התורמים והתרומות".
שאטנר לא סתם נשמע כמו יהודי עם לב חם. הוא בן למשפחה יהודית, דבר שהשפיע עליו מאוד והוא אף טוען כי מגדיר אותו עד היום. "היהדות הייתה ותמיד תהיה חלק גדול מחיי", אמר בעבר. "אני מרגיש מחובר מאוד לשורשים שלי. ביקרתי בישראל שלוש פעמים ואני מעריץ גדול של המדינה".
אתה מתכנן לחזור לביקור?
"בוודאי שאני אחזור, ישראל היא אחד המקומות הכי טובים בעולם. בפעם הקודמת שהייתי שם חיפשתי אחרי החומוס הטוב ביותר. מצאתי אותו אגב, במסעדה קטנה בירושלים, אני לא זוכר איך קראו לה, זה היה בעברית. אני רק זוכר שהיא הייתה בקומה שנייה".
אולי בביקור הבא תעשה פרק על ישראל לסדרה.
"זה רעיון מצוין. 'איך החומוס טוב כל כך בישראל?' מתאים בדיוק ל'בלתי מוסבר'".