כיף להיות רע? רגעי הריתוק הגדולים בקולנוע
קפטן אמריקה מחלטר במערכת החינוך, אמה סטון מנקה את כל התיכון והארי פוטר נשלח ליער האסור. לרגל תחילת שנת הלימודים, חזרנו לסצנות הריתוק המפורסמות בקולנוע
מעודדות, ספורטאים, לוקרים, קפיטריות משותפות, הרבה מאפיינים מבדילים בין תיכון ישראלי לתיכון אמריקני, אבל אחד ההבדלים הבולטים הוא דווקא שיטת הענישה הנפוצה מעבר לים - הריתוק. בין אם מדובר בשיטת חינוך אפקטיבית שעלינו לאמץ או בבזבוז זמן מוחלט, אין ספק שהקולנוע ידע לנצל רגעים משמימים אלו לסצנות נהדרות. לרגל תחילתה של שנת הלימודים, חזרנו לסצנות הריתוק המפורסמות והאהובות בסרטי הנעורים.
כשחושבים על ריתוק בקולנוע, הסרט הראשון שעולה לראש הוא כמובן "מועדון ארוחת הבוקר" של ג'ון יוז מ-1985. כל הסרט מתרחש בספרייה ביום שבת, היכן שחמישה בני נוער שונים מרצים את עונש הריתוק שלהם. במהלך הריתוק הם לומדים להכיר אחד השני ומגלים שהם יותר מסך הסטריאוטיפים שמאפיינים אותם.
"10 דברים שאני שונאת אצלך" (1999), סרט הנעורים שכבר דובר עליו במדור לפני שבוע, שופע בסצנות מעולות, ואחת הטובות שבהן היא סצנת הריתוק המפורסמת. פטריק (הית' לדג'ר) נשלח לריתוק אחרי שהוא משתלט על מערכת הכריזה של בית הספר ושר בקולי קולות שיר אהבה לקט (ג'וליה סטיילס) כדי שהיא תסלח לו. היא סולחת לו ומחליטה לשחרר אותו מהריתוק - תחילה היא רק מפלרטטת עם המורה האחראי, ואחרי שזה לא לגמרי עובד היא מרימה חולצה וחושפת את החזה שלה. זו אהבה.
חשבתם שמגרשי טניס ואולמות ספורט מפוארים הם יתרון פדגוגי בבתי הספר? נסו לנקות אותם כחלק מעונש הריתוק שלכם. ב"באה בקלות", קומדיית נעורים בכיכובה של אמה סטון מ-2010, אוליב נשלחת לריתוק אחרי שהיא מקללת את חברתה לכיתה. ביחד עם ברנדון, חבר מהשכבה שגם נשלח לריתוק, הם נאלצים לנקות את כל שטח בית הספר.
האם אפשר לרתק שכבה שלמה? בערך. ב"ילדות רעות", אחרי שפורצות מהומות בבית הספר בגלל ספר שחשף סודות על כל אחת מבנות השכבה, המנהל מזמן אותן לאולם הכדורסל במטרה לפתור את הבעיה. מבחינתו הן ישארו שם כל הלילה עד שהבעיה תיפתר, רק שלצערו מותר לו להשאיר אותן עד ארבע. התוכנית שלו לא לגמרי עובדת, עד שטינה פיי נכנסת לעניינים ומראה לכל הבנות שאולי הן נפלו קורבן לריכולים, אבל הן גם בריוניות בעצמן.
אחד המוטיבים החוזרים בסצנות ריתוק הוא האפשרות למפגש שלא היה מתרחש בנסיבות אחרות. בעיבוד למחזמר "הירספריי" שיצא ב-2007, הגיבורה טרייסי נשלחת לריתוק אחרי שהבריזה מבית הספר כדי ללכת לאודישן לתוכנית האהובה עליה, "המופע של קורני קולינס", אותו היא לא עוברת בגלל מבנה גופה. בריתוק היא פוגשת בתלמידים אפרו-אמריקנים שמתאמנים על צעדי הריקוד שלהם לרגל "יום השחור" המתקיים פעם בחודש. טרייסי נכנסת לקצב ולומדת את הצעדים במהרה, וכשהיא רוקדת אותם במהלך מסיבה בבית הספר, קורני קולינס מבחין בה ומזמין אותה להשתתף בתוכנית שלו. מי אמר שריתוק הוא בזבוז זמן?
שיטות החינוך בהוגוורטס בהחלט מעוררות מחלוקת, חלקן אפילו דורשות התערבות של גורמי הרווחה. בסרט הראשון "הארי פוטר ואבן החכמים", הארי, רון, הרמיוני ודראקו נשלחים לריתוק ביער האסור עם האגריד, שם הם נקלעים לסכנה ממשית לחייהם. האם זה לא עונש מוגזם מדי עבור ילדים בני 10? בהחלט. זה כמובן לא העונש היצירתי היחיד בין כותלי בית הספר לקוסמים - בסרט השני הארי נדרש לחתום על כל מכתבי המעריצים של לוקהרט, בעוד שבסרט החמישי, במהלך ריתוק, פרופסור אומבריג' מכריחה את הארי לכתוב "אני לא אשקר יותר" בנוצת דיו קסומה שחורטת מילים על עורו. איפה תחקירניות ynet ו"ידיעות אחרונות" שיחשפו את המחדל?
גם ריתוק וגם שיעור ספורט? איזה סיוט. בסרט "קארי" משנת 1976 של בריאן דה פלמה, המורה לחינוך גופני מיס קולינס מענישה את בנות כיתתה של קארי לאחר שצחקו כשהיא קיבלה מחזור. היא לא מסתפקת בריתוק קלאסי, אלא מאתגרת אותן בשיעור ספורט שבוודאות לקוח מסרט אימה עבור חלקנו - 50 דקות של אימון גופני כל יום במשך שבוע.
"קטע מהסרטים", ששמו בעברית אבד בתרגום (במקור: Not Another Teen Movie), הוא כל כולו פרודיה על סרטי הנעורים. סצנת הריתוק שבו היא מחווה ברורה וישירה ל"מועדון ארוחת הבוקר", כאשר התלמידים מרותקים בספרייה ובמרכזה ניצב פסל ענק. התיכון שבו הם לומדים נקרא ג'ון יוז, על שם הבמאי שהתמחה בסרטי נעורים (מלבד "מועדון ארוחת הבוקר" הוא ביים גם את "בת 16 הייתי", "יפה בוורוד" ועוד). ועל מה התלמידים מדברים? על התוכנית הגאונית שלהם לאבד את הבתולין לפני הנשף הגדול. אמרנו שזו פארודיה.