דיוויד שווימר: כשרוס גלר התאהב במילי אביטל
בגיל 27 החיים של דיוויד שווימר התהפכו כשלוהק לתפקיד של רוס גלר. מי שההישג האמנותי שלו עד אז היה לגלם פיה בגרסה היהודית של "סינדרלה" הפך בן לילה לסופרסטאר, ולא היו מאושרים מאיתנו לקבל אותו כבן הזוג הכשר של האישה שלנו בהוליווד. סיפורו של האיש שניסה להשתחרר מרוס והצליח רק כשגילם ג'ירפה היפוכונדרית. חוגגים 25 שנה ל"חברים" - פרויקט מיוחד
הרבה לפני שגל גדות איחדה את עם ישראל תחת הטייטל "הנציגה שלנו בהוליווד", הייתה זו מילי אביטל שזכתה לאהדה ציבורית נרחבת. גם בזכות הופעותיה בסרטים, אבל בעיקר בזכות הקשר שלה עם מי שהיה אחד מששת הכוכבים הגדולים בעולם באותן שנים, דיוויד שווימר, הלוא הוא רוס מ"חברים". השניים, שהכירו על הסט של הסרט "נשיקה בין חברים", היו במערכת יחסים בין השנים 2001-1998 ואביטל אפילו הביאה את בן הזוג המפורסם לביקור בארץ.
"השליחה שלנו בהוליווד, מילי אביטל, הגיעה לביקור מולדת עם החבר מ'חברים', דיוויד שווימר", נכתב אז ב-ynet. "הזוג ההוליוודי הגיע ארצה ביום ד' שעבר, חגג את הסילבסטר בארץ הקודש ועזב אתמול בבוקר בטיסה מוקדמת ללוס אנג'לס... השניים היו לבושים בסגנון ספורטיבי: מילי בג'ינס ושווימר במכנסי דגמ"ח בסגנון גולני". מה נגיד ומה נאמר, הכדור בידיים שלך גל.
אבל אם נחזור לשווימר - בכל זאת הוא נושא הכתבה - התפקיד הראשון של השחקן לאו דווקא צפן בחובו הצלחה עולמית מסחררת: הוא גילם את אחת הפיות בגירסה היהודית של "סינדרלה" כשהיה בן 10. הוא נולד בקווינס, ניו יורק, עבר עם משפחתו לבוורלי הילס הודות להצלחתה הכלכלית של אמו כעורכת דין לענייני גירושים (אירוני עבור מי שמכיר את ההיסטוריה הזוגית של רוס גלר), ולמד באוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקגו, שם התאהב במשחק ואף הקים קבוצת תיאטרון בשם The Lookingglass Theatre Company. הוא עזב את שיקגו לטובת לוס אנג'לס לאחר הלימודים, כדי לנסות ולהרוויח כסף בהוליווד, במטרה להשקיע בתיאטרון שהפך לאהבתו הגדולה ובהמשך ל"בית האומנותי היציב ביותר בחיי", כהגדרתו.
לעוד כתבות על ה"חברים":
אלא שכל שחקן מתחיל בהוליווד היה יכול לספר לו שהחיים לא קלים בלה לה לנד, ושווימר בילה את ימיו ממלצר ומחלטר עם הופעות אורח קטנות בסדרות כמו "שנות הקסם", "סודות LA", "בלוז לכחולי מדים", "בלוסום" ועוד. שבע שנים חלפו עד שההזדמנות צצה. שווימר עשה אודישן בפני דיוויד קריין ומרתה קאופמן עבור פיילוט שלא צלח, אבל שני היוצרים אהבו אותו וסימנו לעצמם כי הוא יתאים לסדרה החדשה שהם מפתחים, "קפה אינסומניה". את דמותו של רוס גלר הם כתבו עבורו ולמרבה המזל, שם התוכנית שונה ל"חברים". הוא היה הראשון שלוהק.
שווימר גילם כאמור את רוס, אחיה של מוניקה ופליאונטולוג נלהב, שניהל את מערכת היחסים הזוגית המשמעותית ביותר בסדרה - עם רייצ'ל, אבל היה נשוי פעמיים נוספות. הוא אב לבן ולאמה וגם למרסל, הקוף שאימץ בעונה הראשונה.
ההצלחה של "חברים" קרתה בן לילה ושווימר היה רק בן 27 כשהיא הכתה בו בכל הכוח. "זה היה נורא", הוא סיפר שנים אחר כך ל"הוליווד ריפורטר", "זה הרס לי מערכות יחסים עם אנשים אחרים ולקח לי שנים לשקם את זה". הסדרה זכתה לרייטינג גבוה במיוחד מהפרק הראשון והופעתו של שווימר זכתה לתשבוחות מפי המבקרים שציינו אותו ואת קורטני קוקס כבולטים מבין חברי הקאסט. אבל עבור השחקן, זה היה לא פחות מטראומטי. "בעבר, נהגתי להסתובב בראש מורם ולהביט לאנשים בעיניים. כשחקן, לימדו אותי להבחין בסביבה שלי", הוא סיפר והמשיך: "האפקט של הפרסום הוא ההפך הגמור. זה גרם לי להתחבא מאנשים, לחבוש כובע בייסבול ולא לרצות להיראות".
כמו חבריו לתוכנית, גם שווימר חילטר בקולנוע בין הצילומים לסדרה והקומדיה הרומנטית "על חברים ולוויה אחת" הייתה ההזדמנות הראשונה שלו בתפקיד ראשי, הודות למעמדו ככוכב הוליוודי. הסרט, בו כיכבה גם גווינת' פאלטרו, זכה לביקורות מעורבות - הופעתו של שווימר הייתה טובה, הסרט לא. בהמשך הקריירה הוא הודה שבחר בתפקיד בניסיון להתרחק ככל האפשר מהדמות של רוס גלר.
גם הבחירה הבאה של שווימר לא הייתה מבריקה, בלשון המעטה. הוא קיבל הצעה לגלם את השותף של טומי לי ג'ונס בסרט "גברים בשחור" ודחה אותה כדי לביים את סרט הטלוויזיה "מאז שנפרדנו", בהשתתפות חברי התיאטרון שהקים. לוויל סמית' זה עשה קריירה ועל "מאז שנפרדנו" אף אחד לא שמע מעולם.
הסרט הבא של שווימר הוא שהפך אותו למאמי הלאומי בישראל. "נשיקה בין חברים" יצא ב-1998 והזוגיות ההוליוודית החדשה של מי שהייתה גל גדות של שנות ה-90, מילי אביטל, הזינה את מדורי הרכילות. למרבה הצער, השניים נפרדו כעבור כמה שנים (השמועות אומרות שהוא חזר לאקסית המיתולוגית, נטלי אימברוליה) והחלום על חופה בישראל קרס לנגד עינינו.
"נשיקה בין חברים" נכשל בקופות, אך שווימר זכה לשבחים, כמו בסרטו הבא, "שישה ימים, שבעה לילות", לצד הריסון פורד ואן הייש. הוא המשיך לקחת תפקידים שנויים במחלוקת במתכוון, במטרה לנסות ולגרום לאנשים לראות בו משהו אחר פרט לדמות של רוס. בסרטים הבאים שלו, זה רק הקצין. "תלמיד מצטיין מדי", סיפר על נער שסוחט את שכנו הנאצי, וב-It's the Rage הוא גילם מאהב של עורך דין ובין לבין היו עוד כמה סרטים שאין צורך להרחיב עליהם, כמו "אהבה וסקס", "תרים את החתיכות" ו-Hotel.
בשלב מסוים שווימר נכנע. כשהשתתף ב"אחים לנשק" (2001), מיני סדרה המבוססת על אירועים אמיתיים במהלך הפלישה לאירופה שהפיקו סטיבן ספילברג וטום הנקס בהשראת סרטם "להציל את טוראי ראיין", אמר כי למרות שהוא "מכוון לטווח הארוך, ובתקווה, אצליח לשנות את דעתם של אנשים", הוא יודע כי מדובר במשימה קשה, והוסיף: "אחרים פשוט יראו את 'רוס' במלחמת העולם השנייה".
רגע לפני ש"חברים" הסתיימה, שווימר ביקש וקיבל את ברכתם של הבמאים הקבועים, ג'יימס בורוז וקווין ברייט, וביים עשרה פרקים מהסדרה. "הייתי מאוד מודע לכוחה של הצלחת התוכנית", אמר והודה שהתחיל להתכונן ליום שאחרי "חברים", עוד כשהייתה באוויר.
אבל מרגע ש"חברים" ירדה, העדיף שווימר להתרחק עד כמה שאפשר מהמסך הקטן ועבר מאחורי המצלמה. התפקיד הבא הגיע מכיוון לא צפוי - דמותו של מלמן בסרט האנימציה "מדגסקר", התקבלה באהבה עצומה על ידי הקהל, שזיהה בג'ירף ההיפוכונדר את כל הסממנים של רוס גלר. שווימר אמנם לא נשא את הסרט על כתפיו, ובן סטילר, כריס רוק וג'דה פינקט סמית' שותפים שווים להצלחה שעמדה על 532 מיליון דולר ברחבי העולם - אבל שווימר סימן וי על שובר קופות הוליוודי, לראשונה בקריירה שלו.
אולם ההצלחה רק גרמה לו להתרחק עוד יותר. הוא חישב מסלול מחדש והחליט לחזור לאהבתו הראשונה - התיאטרון. ב-2006 הוא עשה את הופעת הבכורה שלו בברודווי ושנה לאחר מכן ביים את סרט האינדי "לרוץ בשבילה". יחסית להפצה מוגבלת, הסרט לא נכשל לגמרי, אך הביקורות היו אכזריות. ה"דיילי ניוז" הגדיל לעשות וכתב: "הכי מאכזב לראות ששווימר - שבילה 10 עונות בסיטקום שמלא בדמויות ורבליות במיוחד - מצליח לגמגם ברגעים הכי עדינים בסרט". אאוץ'.
אבל אל תדאגו לו, שווימר מעולם לא רעב ללחם. גם אם שמים בצד את התמלוגים שהוא מקבל מדי שנה מ"חברים" (ונזכיר שמדובר במיליונים), הוא המשיך לככב בסדרת סרטי מדגסקר. ב-2008, יצא הסרט השני לאקרנים, שהצליח לעקוף את הראשון, עם הכנסות של מעל 600 מיליון דולר ברחבי העולם ויחד עם הסרט השלישי, הפרנצ'ייז עצמו גרף יותר מ-2.2 מיליארד דולר והוא סרט האנימציה הרביעי הכי מרוויח בכל הזמנים.
לקח לשווימר יותר מעשור להסכים לחזור לטלוויזיה, אם לא סופרים את הופעות האורח שנתן בסדרות של חבריו ל"חברים", כמו "טיפול אונליין" או "אפיזודס" - והוא עשה את זה רק כשמצא את התפקיד הרחוק ביותר שאפשר לדמיין מרוס גלר. בשנת 2016, הופיע השחקן שוב על המסך הקטן, הפעם, כשהוא מגלם את עורך הדין והחבר הטוב של האיש המושמץ ביותר באמריקה בשנות ה-90, או. ג'יי. סימפסון, בסדרה "סיפור פשע אמריקאי". שווימר גילם את רוברט קרדשיאן, האיש שאחראי לתופעת הסיליקון שנקראת משפחת קרדשיאן, אך לא זכה לראות אותה משגשגת לכדי תעשיית המיליארדים שהיא הפכה להיות.
הופעתו של שווימר זכתה לשבחים. לראשונה אי פעם, אנשים הצליחו לראות בו משהו אחר פרט לרוס גלר. יותר מזה, למרות שהוא חשש שיראו בו רק "קרדשיאן", הצופים והביקורות התייחסו אליו כאל המצפן המוסרי של הסיפור שהסעיר את ארצות הברית במאה הקודמת. "לרוברט לא היה מה להרוויח מהסיפור הזה, להפך. זה עלה לו בחברים, במשפחה, בבריאות שלו. התעללו בילדים שלו בגללו, זו הייתה תקופה כואבת עבורו", אמר שווימר למגזין GQ על הבחירה בתפקיד, והוסיף: "אני חושב שהוא לא לקח את זה בחשבון, הוא פשוט עשה את זה. אני חושב שהוא מצא את עצמו מנסה להציל את החבר הכי טוב שלו ב-25 השנים האחרונות מלהרוג את עצמו, ואז הוא נקשר אליו לחיים".
בשנים האחרונות שווימר גם הפך לאחד הקולות הבולטים בתנועת #metoo בהוליווד. באפריל 2017 הוא שיתף פעולה עם היוצרת הישראלית סיגל אבין, אותה הכיר בפיילוט האמריקני לסדרה הישראלית "בלתי הפיך" בו היה אמור לשחק. הוא הפיק את סדרת הסרטונים That's Harassment שיצרה וביימה כאדפטציה אמריקנית לפרויקט הרשת #זהמטריד, בהם ביקשה להראות את הרגע המדויק בו הטרדה מינית מתרחשת.
עבור שווימר זה היה אישי. במכתב לחדשות NBC סיפר כי היה עד להטרדות המיניות שחוותה אימו במשך שנים כעורכת דין. "היא הייתה חשופה להטרדות מיניות, לאפליה, לשוביניזם ולסקסיזם - מידי שופטים, עורכי דין ואפילו קליינטים. גדלתי עם הסיפורים האלה וכך גם אחותי", כתב שווימר על הצורך שלו לקום נגד התופעה וסיכם: "הטרדות מיניות חייבות להסתיים כדי שבתי לא תצטרך לעבור את מה שאמי עברה".
הוא משמש כדירקטור בקרן למען נפגעי אונס ונפגעי פגיעה מינית בילדים, ופעל למען חקיקה נגד השימוש בסמי אונס כמו רוהיפנול ו-GHB. סרטו "אמון" משנת 2010 עסק בנושא, וסיפר על נערה בת 16 שנאנסת על ידי גבר שהכירה אונליין, שגם צילם את המאורע.
גם נושא האפליה והסקסיזם לא עברו לשווימר מתחת לרדאר והוא היה זה שיזם את המהלך של חברי קאסט "חברים", שגרס שכולם צריכים לקבל את אותה משכורת ואף ירד בשכרו כדי שכל הצוות יקבל סכום זהה. "אמרתי להם שאני חושב שכולנו צריכים לעשות את זה ביחד ולנצל את ההזדמנות לדבר בפתיחות על הצורך לשלם לששתנו אותו סכום", סיפר בעבר.
בשנה שעברה עלה שמו של שווימר לכותרות דווקא באנקדוטה משעשעת למדי - כשמשטרת מחוז בלאקפול באנגליה ביקשה את עזרת התושבים באיתור שודד פחיות בירה ממסעדה, ופירסמה את תמונת השודד בפייסבוק. הפוסט הציג אדם כמעט זהה לרוס גלר מ"חברים", והפך כצפוי לוויראלי. שווימר הגיב בסרטון הומוריסטי בטוויטר, בו הוא נראה לוקח שישיית בירות במכולת וכתב: "שוטרים יקרים, זה לא הייתי אני. כפי שאתם יכולים לראות, שהיתי בניו יורק. לאנשי בלאקפול שעובדים קשה - בהצלחה עם החקירה".