פרשת הנשק השתול ב"מחוז ירושלים": דרישה לפיצויי ענק מהמשטרה
ל-ynet נודע כי ארבעה תושבי מזרח ירושלים, שבביתם הושתל נשק לכאורה במסגרת צילומי התוכנית "מחוז ירושלים", שלחו מכתב התראה לפני תביעה למשטרה בעקבות נזק "נפשי, חברתי וכלכלי". לפי המכתב, שנשלח על ידי עו"ד מוחמד רחאל, אחד הקורבנות בפרשה אף ספג אלימות משכניו, שבעקבות השידור חשדו שהוא "משתף פעולה עם ישראל". ממשטרת ישראל נמסר: "הפנייה התקבלה ואנו נטפל בה באמצעות הפרקליטות כמקובל"
בדרך לתביעת ענק נגד המשטרה: ארבעה תושבים ממזרח ירושלים שצולמו לסדרת הטלוויזיה "מחוז ירושלים", שלחו מכתב התראה לפני תביעה למשטרה, ובו הם דורשים פיצוי כולל של 1.4 מיליון שקלים בעקבות הנזק "הנפשי, החברתי והכלכלי" שנגרם להם, לדבריהם. כזכור, במהלך צילומי התוכנית "מחוז ירושלים" נשתל נשק בביתם של הארבעה, ושידור התוכנית הביא את שכניהם לחשוד כי הם "משתפי פעולה עם ישראל", משום שלא נעצרו או נחקרו על מציאת הנשק, לכאורה, בביתם.
מן המכתב עולה כי אחד הקורבנות בפרשה, מג'ד שיכה, אף ספג אלימות משכניו בעקבות שידור התוכנית. לפי המכתב, "הגיעו לביתו המון שוטרים עם כלבים וביצעו חיפושים אגרסיביים. גם במקרה הזה, לאחר שלא נמצא דבר, השתילו השוטרים בביתו נשק 'שהתגלה' כביכול במהלך החיפשים. מג'ד הופתע לראות את עצמו בטלוויזיה ואף הוא נחשד בעיני סביבתו כמשתף פעולה עם ישראל וזאת משום שלא נעצר, ובשל החשד הזה נפל קורבן לאלימות מצד שכניו אשר פרצו לביתו ותקפו אותו. מאז הוא מסתגר בביתו וחושש להסתובב ברחוב".
עוד נאמר במכתב, שנשלח למטה הארצי של המשטרה על ידי עורך הדין מוחמד רחאל, כי "כבר בפתח הדברים יצויין כי בניגוד לעולה מהסצנות ששודרו בערוצי הטלוויזיה וברשתות החברתיות אשר בהם נראים מרשיי כעברייני נשק מוגמרים, הרי שאין חולק שבמציאות החיפושים האלה לא נשאו פרי וכי הכל בגדר סצנות חיפוש ותפיסה מבוימות". לטענת עורך הדין, "מצילומי הסדרה ששודרה בכאן 11 עולה כי במקרה אחד, השוטרים פשטו בשעת לילה על בית המשפחה במזרח ירושלים, דרשו להעיר את הילדים ולרכזם בסלון - ושתלו בבית נשק מדגם אם 16. הדבר נעשה לצורך תיעוד מוסרט שמשחזר פעילות מבצעית לאיתור אמצעי לחימה. המשטרה פשטה על בתים ובתי עסק נוספים השייכים למרשיי, ביצועי חיפושים באופן משפיל ותוך שימוש בכח - לרבות תוך גרימת נזק משמעותי לרכושם וקניינים של בעלי הבית - והכל לצורך תיעודים מוסטרים של פעילות מבצעית שאין להם כל אחיזה במצאות. כך למשל, תושב שכונת צור-באהר במזרח ירושלים בשם אחמד עליאן אשר נפל קורבן למעשה דומה: צו חיפוש, השתלת נשק, תפיסת נשק, צילומים בסדרה שחשפו אותו ויסכנו את חייו משום שחשדו שהוא משתף פעולה מכיוון שעל אף תפיסת הנשק הוא לא נעצר".
במכתב מובא גם סיפורו של פואז דבס, תושב מחנה הפליטים בשועפט, בעל תעודת זהות כחולה: "גם בעניינו נכנסו השוטרים בחשד להחזקת נשק תוך גרימת נזק לרכושו כאשר בסופו של דבר לא נתפס דבר משלא נתפס דבר, השתילו השוטרים בדירתו אקדח. מצפייה בסדרה השוטרים נראים מטפסים לעליית הגג ובעזרת כלבת גישוש 'מוצאים' את הנשק. 'ראינו אותך בטלוויזיה', אמרו ברחוב למרשי דבס. בסביבתו אנשים צפו בסדרה וזיהו אותו זיהוי וודאי. הוא צפה ונחרד מהתמונות המזוייפות. לדבריו, לאחר הפרסום בטלוויזיה תהו במחנה הפליטים מדוע הוא לא נחקר ונעצר - וחשדו שהוא משתף פעולה עם ישראל, חשד שהעמיד אותו בסכנה ממשית". לטענת עורך הדין רחאל, "מדובר בהתנהלות שערורייתית אשר הציגה את מרשיי באור שלילי ביותר וזאת על לא עוול בכפם, ואף העמידה את חייהם בסכנה ממשית. למעשה, הנזק הנפשי, החברתי והכלכלי שנגרם למרשיי ולבני משפחותיהם - אין לו עוד תקנה".
מאז החלה הפרשה, המשטרה הספיקה לפרסם את ממצאי התחקיר שלה, ממנו עלה כי "שוטרים הבינו שמותר לצלם סצנות לא אמיתיות". לטענת המשטרה, "כתוצאה מהקושי בתפיסת הפיקוד והשליטה, מעורבות מצומצמת של מפקדים ברמות שונות, שנדרשת מאוד בהפקה ארגונית שכזו, גרמה לכך שבשלב הצילומים נותר ניהול ההפקה בהיבט המשטרתי בידי ההפקה, שהאינטרסים שלה שונים מהאינטרס המשטרתי. צילומי הסדרה נוהלו ישירות בין ההפקה לשוטרים השחקנים, ללא תדריך ותוכנית צילום מסודרת וללא קביעת תחומי אחריות וגבולות מותר ואסור לשוטרים בזמן הצילומים. נמצא חוסר מהותי בהגדרת הגבולות שבין מציאות לבין שחזור ואילוסטרציה ובמתן מעטפת הולמת לשוטרים".
במקביל, בתאגיד השידור הציבורי הפסיקו את העבודה עם חברת קודה, שהפיקה את "מחוז ירושלים", וכעת הצדדים נמצאים בגישור. בשלב זה, מכתב ההתראה מכוון אך ורק נגד המשטרה ולא נגד תאגיד השידור או חברת ההפקות.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "הפנייה התקבלה במשטרה ואנו נטפל בה באמצעות הפרקליטות כמקובל. בלא קשר לכך, הרי שמשטרת ישראל ביצעה תחקיר מקיף שעיקרו פורסם ביוזמתנו, ובעקבותיו בוצע הליך סדור של הפקת לקחים והידוק תהליכי פיקוח ובקרה בכל הנוגע להתקשרות עם חברות הפקה לצורך מניעת הישנות מצב דומה בעתיד".