שובו של השור: מדענים מנסים להשיב לחיים מין ענק שנכחד
שור הבר האירופי, שהתנשא לגובה של יותר מ-2 מטרים, נכחד ב-1627. מדענים שמנסים להשיב מינים פראיים לאירופה אמרו כי הדבר יסייע לנוף ויקדם את התיירות
שור הבר האירופי שנכחד אי שם במאה ה-17 עשוי לשוב לחיים הודות למיזמים מדעיים שונים, שעורכים הכלאה לאחור של מיני בקר שעדיין נושאים DNA של החיה הענקית.
שור הבר, או בקר בר, חי באירופה במשך אלפי שנים עד שהאחרון שבהם מת בפולין ב-1627. בימים אלה קיימים כמה פרויקטים שונים ברחבי היבשת בניסיון להחזיר את המין שיכול לקחת תפקיד מרכזי באקולוגיה האירופית. מאז 2009, מדענים שעסקו בתחום כבר הצליחו להתקרב מאוד להחיות מחדש את החיה.
אחד המיזמים המדעיים המדוברים, שנקרא "מבצע שור", ביצע הכלאה לאחור בקרב כ-300 עגלים בהונגריה ובהולנד. "אני לא חושב שאי פעם נצליח ליצור חיה שהיא 100% כמו שור הבר, אבל אנחנו יכולים להגיע למשהו מאוד קרוב", אמר המדען האיטלקי דונטו מטאסינו בראיון ל"טלגרף". היוזמות השונות כולן חחלק ממה שנקרא פרויקט "Rewilding Europe" - תנועה המבקשת להשיב ליבשת מינים פראיים.
"בקר בר הוא אחד המינים שעיצבו את הנוף האירופי על פני מאות אלפי שנים", הסביר לטלגרף וואוטר הלמר, מייסד פרויקט Rewilding Europe. "אם אין אוכלי עשב גדולים, אזי היערות מתחדשים מהר מאוד. חיות מרעה גדולות שומרות על שטחים גדולים ופתוחים ויוצרות מגוון בנוף שמסייע לאלפים רבים של מיני צמחים, חרקים ובעלי חיים".
על-פי המדענים, את שור הבר קשה לפספס - מדובר בחיה המתנשאת לגובה של יותר מ-2 מטרים ושוקלת בערך טון. מסיבה זו, המדענים העמלים במיזמים השונים מודעים לכך שעשויה להיות התנגדות לעבודתם להשיב את החיה ליבשת. עם זאת, תומכים בפרויקט טוענים כי השבת המין הפראי לאירופה לא רק יסייע לנוף הסביבתי, אלא גם יקדם את ענף התיירות.