כך תעברו בשלום את תקופת המבחנים
לא ללמוד עם פיג'מה, יום לפני לעשות משהו כיפי, להציב יעדים גבוהים, והכי חשוב: ליהנות מהדרך
אחת התקופות האינטנסיביות והמלחיצות ביותר במהלך לימודי התואר היא תקופת הבחינות, שאוטוטו פוקדת מאות אלפי סטודנטים ברחבי הארץ. אלא שתקופה זו יכולה להיות חיובית, מאתגרת ומלאת אדרנלין ושלא לומר – כיפית. אז איך עושים את זה נכון וכיצד עוברים את התקופה הזו בכיף ובהצלחה? לפניכם עשרת הדיברות שיגרמו לכם להצליח:
לא לומדים ביום של מבחן
ביום של המבחן אנחנו רוצים לשמור את האנרגיות שלנו על מנת להגיע למבחן עצמו כמה שיותר רעננים. אז נכון שיש הצצות בחומר הלימוד כמה דקות לפני המבחן כדי לנקות את המצפון, אבל לא כדאי ממש לשבת וללמוד ביום של מבחן, אפילו אם המבחן מתקיים בשעות אחר הצהריים.
משהו כיפי יום לפני המבחן
הרי המילה "מבחן" לכשעצמה נורא מאיימת ומפחידה, ואנחנו רוצים להקליל את הסיטואציה של מבחן ולהפוך את זה למשהו יותר כיפי, אז תעשו לעצמכם משהו כיפי יום לפני מבחן. זה לא חייב להיות ברמה של ללכת ליום ספא או יום בלונה פארק, אבל כן לפנק את עצמכם בארוחת בוקר טובה או ללכת לסושי כיפי עם חברה. כל דבר שינקה לכם את הראש ויגרום לכם להרגיש תחושת קלילות וכיף
לא לומדים בפיג'מה
בתקופת המבחנים נשארים בבית ולא הולכים לאוניברסיטה או למכללה, לכן יש נטייה לשבת ללמוד בפיג'מה, מה שמשאיר אותנו לגמרי עם אנרגיות של שינה. אז בשביל למלא את עצמכם באנרגיות ולהיות באנרגיות של עשייה, עליכם ממש להחליף את האנרגיות של השינה באנרגיות אחרות - תתרעננו, תתקלחו, תתלבשו (לא חייב מקטורן וחליפה, גם טרנינג נוח יעשה את העבודה, אבל כזה שהייתם מוכנים לצאת איתו מהבית), ופשוט תעלו את רמת האנרגיה שלכם. זה שאתם בבית לא אומר שאתם צריכים להרגיש בבית.
מציבים יעדים גבוהים, בלי פחד
ועם המון אמונה – תקופת המבחנים זו הזדמנות מצוינת להצבת יעדים! שימו לב שאתם מציבים לעצמכם ממש יעדים מדידים, יעדים מספריים, שאתם רוצים להגיע אליהם. מצד אחד – תחשבו בגדול ותאמינו בעצמכם ומצד שני – תציבו יעדים שאתם באמת מאמינים בהם ואתם מרגישים שהם ברי השגה מבחינתכם (לא מבחינת העולם, כן? מבחינתכם).
אין לנו שליטה על התוצאה, רק על הדרך
הרי אתם לא אלה שבודקים לעצמכם את המבחן, נכון? אין לכם שליטה אם יינתן פקטור או לא, נכון? אז אל תנסו לשלוט במה שאין לכם שליטה עליו, כי זה רק מוליד תסכולים. תהיו ממוקדים בדרך ותזכרו שזה הדבר היחיד שיש לכם שליטה עליו.
נהנים מהדרך
הציונים יהיו תוצר לוואי. לעומת מה שרוב האנשים מאמינים – שהצלחה מובילה לאושר, מחקרים (ואנוכי) מראים דווקא ההיפך – שאושר מוביל להצלחה. תחשבו רגע על קורס שנהניתם ממנו, שהיה לכם מעניין – בין אם בזכות החומר הנלמד או בין אם בזכות המרצה המדהים שהיה לכם. עכשיו תגידו - כמה קיבלתם בקורס הזה? ציון גבוה, נכון? אז נכון, לא כל הקורסים מעניינים, אבל גם אם מדובר בקורס משעמם, תיצרו לכם מסגרת של למידה חוויתית וכיפית שתעשה לכם כיף. כי כשכיף לכם וטוב לכם, המציאות מגיבה לזה בחזרה. זכרו: תוצאות גבוהות אוהבות אנרגיה גבוהה!
כישלון = הזדמנות
למרות שהמילה "כישלון" יכולה להעביר צמרמורת בכל הגוף, זכרו שכישלונות יכולים להיות מתנה ענקית. תחשבו על זה רגע - הרי וגדלים, כי כשהכול טוב, מי חושב על לשפר? רק כשלא טוב לנו אנחנו עושים חשבון נפש, ומנסים לעבוד על עצמנו. לכן כישלונות יכולים להיות דבר טוב, חיובי וממנף, אם רק נבחר לראות אותם ככאלה.
עושים תמיד כמיטב יכולתנו
אפרופו תהיו ממוקדים בדרך ולא בתוצאה – תמיד תעשו כמיטב יכולתכם וזכרו כי מיטב יכולתכם עשוי להשתנות מיום ליום ומתקופה לתקופה. אם ביום אחד הייתם בשיאכם, זה לא אומר שגם למחרת תהיו. במקום לבקר את עצמכם, תכילו את עצמכם.
אין "חייבים" או "צריכים". יש "רוצים"
לימודים נתפסים כחובה וכמשימה שאנחנו חייבים לעשות. "אני חייב ללמוד למבחן" – בטח אמרתם את זה כמה פעמים בחייכם, לא? העניין הוא שכל מה שאנחנו תופסים כחובה, מיד מייצר אצלנו אנטגוניזם, וכך עלולה להתפתח דחיינות. לכן התייחסו ללימודים מפרספקטיבה אחרת. אתם לא חייבים, אתם בלימודי התואר כי אתם רוצים ואתם בחרתם להיות שם. לימודי תואר זה כבר לא השלב של חוק חינוך חובה.
לפני מבחן מאחלים "שיהיה בכיף"
ה"שיהיה בהצלחה" המסורתי שנייה לפני שנכנסים לכיתת המבחן אותי אישית מאוד הלחיץ בימיי כסטודנטית, ולכן המצאתי חלופה הרבה יותר מרגיעה – "שיהיה בכיף". ולמה? כי שוב, אין לנו שליטה על התוצאה, אלא רק על הדרך. הרי אני עשיתי כמיטב יכולתי עד נקודה זו של המבחן, אז מאיפה אני יודעת אם תהיה הצלחה או לא? העיקר שיהיה בכיף, ועם הכיף תבוא ההצלחה.
שרון אשד היא מנטורית לסטודנטים ומייסדת שיטת "מיינדסט להצלחה"