שתף קטע נבחר
 

מסמך: כשמארי קירי "הבריזה" לחברים כדי לקבל נובל

הספרייה הלאומית חושפת מכתב מ-1911 שבו מתנצלת המדענית שזכתה בשני פרסי נובל בפני חבריה בשווייץ, כי לא תוכל להגיע לבקרם. היא לא פירטה מה הסיבה במכתב

מכתב יוצא דופן בצניעותו של המדענית מארי קירי, שהייתה האדם הראשון בעולם שזכה בפרס נובל פעמיים, ייחשף בשבוע הבא בסיור מיוחד סביב נשים יוצרות וחוקרות שיתקיים בספרייה הלאומית בירושלים. במכתב מסבירה המדענית שזכתה בפרסי נובל בפיזיקה ובכימיה מדוע לא תגיע לחברים בשווייץ.

 

המכתב של קירי בפולנית (באדיבות הספרייה הלאומית)
המכתב של קירי בפולנית(באדיבות הספרייה הלאומית)

החתימה. מ.קירי (באדיבות הספרייה הלאומית. צילום: gettyimages) (באדיבות הספרייה הלאומית. צילום: gettyimages)
החתימה. מ.קירי(באדיבות הספרייה הלאומית. צילום: gettyimages)

 

במכתב בפולנית, שנשלח ב-24 בנובמבר 1911 לחברים בשוויץ, לא הזכירה קירי את דבר קבלת פרס נובל כמה שבועות לאחר מכן בטקס בשבדיה. קירי כתבה בכתב ידה: "אני מודה לך מכל הלב על המברק ועל ההזמנה שנמסרה לי באופן אישי גם ממר לנטיס עצמו. אשמח מאוד לבוא למורגס מיד, אך לא אוכל לעזוב את פריז בזמן הזה, כיוון שעליי לטפל בעניין ידוע לך. קרוב לוודאי שאסע לשטוקהולם ב-8 בדצמבר ואשאר שם עד ה-12 או ה-13 בחודש. אני מתכוונת לקחת איתי לנסיעה את בתי אירן (בת 14). לא אוכל להגיע למורגס לפני ה-19 בחודש ואני חוששת שבגללי, את ומר פדרבסקי תאלצו לדחות את נסיעתכם המתוכננת לוורשה. לכן, נראה שאצטרך לדחות את הביקור אצלכם במורגס לזמן אחר. אני אסירת תודה לכם, עד מאוד, חברי היקרים, על אדיבותכם ועל לבביותכם, שלעולם לא אשכח. שלך, בכבוד רב ובחיבה, מ. קירי".

 

בספרייה הלאומית אומרים כי זו הייתה דרכה של מארי כל חייה: עדינה, עקשנית, סקרנית וצנועה. ד"ר מילכה לוי-רובין, אוצרת אוספים כלליים בספרייה הלאומית, סיפרה כי המכתב הגיע לספרייה הלאומית מאוסף אדלשטיין - המכסה את כל תחומי ההיסטוריה, הפילוסופיה והסוציולוגיה של המדע.

 

היא אמרה כי באוסף יש שני מכתבים של קירי - לגבי הראשון, המוצג למעלה, אמרה ד"ר לוי-רובין: "היא הייתה מאוד צנועה ולא מודעת לגדולה שלה ולחשיבות שלה ושהיא נסעה ב-1911 לקבל את פרס הנובל השני, אז הזמינו אותה חברים פולנים לעבור אצלם בשוויץ והיא כתבה להם מכתב. במכתב הזה היא כותבת - אני כל כך מצטערת. אני לא יכולה לעצור אצלכם - כי אני צריכה לנסוע למקום אחר. היא לא כתבה להם שהיא נוסעת לקבל את הפרס".

 

על המכתב השני של קירי, שנכתב ב-1895, מספרת החוקרת: "היא כתבה לחברה בצרפת ממקום מגוריו של בעלה פייר. במכתב מתברר משהו מעניין - הן היו חברות לספסל הלימודים - היא שמעה שחסרות לה 2 נקודות. בגלל שהיא אישה מפלים אותה לרעה. משתמע מהמכתב שיש אפליה של נשים בלימודים. באותה תקופה היה קשה מאוד לנשים".

 

קערה נגד לילית

בסיור המיוחד, שיתקיים בספרייה הלאומית בימים רביעי וחמישי בשבוע הבא לרגל יום האישה הבינלאומי, תוצג בין היתר גם קערת קמעות מקורית המתוארכת למאות 5-7 לספירה והיא אחד הפריטים העתיקים ביותר בין אוספי הספרייה ושדרכה ניתן ללמוד על אחד הטקסים שהיו מקובלים בתרבות היהודית בימי הביניים. "קערת השבעה" הייתה סוג של קמע הפועל נגד החרדה מפגיעתה הנוראה של השדה לילית שמפתה גברים, מפחידה נשים הרות, והגרוע מכל - הורגת תינוקות בשנתם. לצורך הגנת הנשים היולדות והילדים היו שנהגו להניח בחדרי הנשים קערות עליהן נכתבו שמות המלאכים השומרים מפני לילית. בסיור ישמעו המשתתפים על המסורות שיצרו את דמותה של השדה מיתולוגית.

איור מספרה של מריה סיבילה מריאן (באדיבות הספרייה הלאומית)
איור מספרה של מריה סיבילה מריאן(באדיבות הספרייה הלאומית)

 

מדענית חשובה אחרת, שספריה יוצגו בסיור, היא מריה סיבילה מריאן שנולדה באמצע המאה ה-17 ושהייתה אמנית וממייסדות הבוטניקה והזואולוגיה המודרניים. היא ראתה עצמה כאמנית וכחוקרת ועסקה בציור זוחלים ומיני חרקים ולמעשה הראשונה שתיעדה את התהליך בו הופך הזחל לפרפר. ספרה הראשון "ספר הפרחים החדש" משובץ באיורים שבהם קטלגה צמחים וחרקים. תקופה קצרה לאחר מות בעלה נסעה יחד עם בתה לסורינאם. במסע זה צפו בחרקים, ציפורים, זוחלים ודו-חיים. לאחר כשנתיים היא כתבה את הספר "מטמורפוזה של חרקים בסורינאם" וזהו הספר הראשון שגילה לאירופים את יערות הגשם. בסיור יוצג הספר הנדיר והיפיפה ובו ציוריה של מריאן, ששמה הפך לשם דבר בעולם חוקרי הזוחלים ומדריכי טיולים.

 

ולבסוף יבקרו משתתפי הסיור באוסף המוזיקה הישראלית ובו הם ישמעו אודות מלחינות ומבצעות ישראליות שארכיוניהן נמצאים בספרייה. בין הפריטים שיוצגו יהיה השיר "נעה" אותו כתבה נעמי שמר על עצמה והשיר 'ואלס להגנת הצומח'. השיר, שהלחינה בקצב הוואלס התמים, הוא למעשה שיר ביקורת ומחאה שכתבה שמר נגד תופעת ההטרדות המיניות בצה"ל לאחר שנחשפה לסיפור אישי של חיילת שעברה הטרדה כזו במהלך שירותה. מלחינה נוספת שתוצג בסיור היא ורדינה שלונסקי שהייתה ילדת פלא מוזיקלית, בת זקונים להורים שהולידו שישה ילדים ובהם מי שנודע לימים כמשורר אברהם שלונסקי. ורדינה שלונסקי נחשבת למלחינה הישראלית הראשונה וסיפור חייה כולל הצלחות מוזיקאליות רבות - אך גם בדידות, תסכול ועוני.

 

להרשמה חינם לסיורים בספרייה הלאומית

http://web.nli.org.il/sites/NLI/Hebrew/library/events/EventsCalendar/Pages/Yom-Haeisha-2017.aspx

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות הספרייה הלאומית. צילום: gettyimages
מארי קירי והמכתב
באדיבות הספרייה הלאומית. צילום: gettyimages
מומלצים