הקונגרס רוצה לשלוח בני אדם למאדים עד 2033
תקציב נאס"א לשנת 2017 אושר השבוע ובין התוכנית העתידיות שאושרו - אסטרונאוטים שיישלחו למאדים בעוד כעשור וחצי וגם חללית שתחקור את הירח המסקרן של צדק. במקביל, מדענים בפרו גילו כי ניתן לגדל תפוחי אדמה בתנאים של מאדים
תקציב נאס"א לשנת 2017 אושר השבוע בסנאט ובבית הנבחרים. התקציב יעמוד על 19.5 מיליארד דולר, 208 מיליון יותר מאשר בשנת 2016. לראשונה מאז 2011 הציבו חברי הקונגרס יעדים לסוכנות החלל האמריקנית - כאשר אחד מהם היא לשגר בני אדם למאדים עד שנת 2033. עכשיו הכדור עובר לידיו של נשיא ארצות-הברית, דונלד טראמפ, שיכול לאשר את התוכנית או להטיל עליה וטו.
במסמך שאושר בסנאט ובבית הנבחרים נכתב כי על נאס"א להכין תוכנית לשיגור בני אדם למאדים בשנות ה-30' של המאה הנוכחית. המסמך קורא גם לסוכנות החלל האמריקנית להשקיע בתוכנית פיתוח טילים וחלליות שיגיעו בסופו של דבר לירח, למאדים ומעבר לכך.
משימה נוספת, שאושרה בוושינגטון, היא שיגור חללית מחקר לירח אירופה של צדק. מחקרים מצאו בעבר כי בירח נמצא ככל הנראה אוקיינוס מתחת לשכבת קרח העוטפת אותו. אחד המחקרים הראה כי שילוב של מים מלוחים, קרקעית ים סלעית יחד עם אנרגיה ותגובות כימיות הנוצרות מפעילות של גאות ושפל על הירח יכולים להעיד על אפשרות שבה יתקיימו יצורים חיים על פני אירופה.
ובינתיים יש בשורה לאסטרונאוטים שאולי יגיעו לכוכב הלכת השכן. חוקרים מפרו ומנאס"א, שדימו בחודשים האחרונים תנאים השוררים במאדים במעבדה, מצאו כי ניתן לגדל שם תפוחי אדמה. החוקרים פרסמו את תוצאות המחקר השבוע.
במרכז הבינלאומי לחקר תפוחי אדמה באוניברסיטת לימה בפרו ערכו בשנים האחרונות ניסויים בגידול תפוחי אדמה, בתנאים המדמים את אלה השוררים במאדים. השבוע פרסמו החוקרים כי הצמחים בניסוי גדלו מהר.
בקופסה מדמים החוקרים תנאים הזהים לזה של מאדים - בין היתר טמפרטורה, לחץ אוויר ותנאי אקלים נוספים. סנסורים בתוך הקופסה בודקים כיצד תפוחי האדמה גדלים.
"גידול יבולים בתנאים של מאדים הוא שלב חשוב בניסוי הזה", אמר חוליו ולדיבה-סילבה, עמית מחקר במכון SETI. "אם הגידולים יכולים לשרוד בתנאים הקיצוניים שאנחנו חושפים אותם אליהם בקופסה, יהיה להם סיכוי טוב לגדול במאדים. אנחנו נערוך עוד כמה ניסויים כדי למצוא אילו סוגים של תפוחי אדמה יגדלו בצורה הכי טובה. בנוסף אנחנו רוצים לדעת מהם תנאי המינימום שבהם תפוחי אדמה יוכלו לשרוד".
אגב, אחד הזנים שהשתתפו בניסוי הוא תפוח אדמה שהונדס גנטית על-מנת שיוכל לגדול בקרקע מלוחה בבנגלדש.