סופו של כוכב: תועד ענק אדום בשלבי גסיסה
במצפה כוכבים בצ'ילה בדקו את הכוכב, הנמצא במרחק של כ-3,400 שנות אור מאיתנו. אחד החוקרים: "התצפיות האלה מראות לנו בפירוט רב מאוד את הפעולה האחרונה, המוות, של הענק האדום הזה, שמשיל את מרבית הגזים שלו ברוח חזקה שנושבת כלפי חוץ"
כוכב מסוג ענק אדום, הנמצא במרחק של 3,400 שנות אור מכדור הארץ, תועד כשהוא גוסס על-ידי צוות מצפה הכוכבים "אלמה" (Atacama Large Millimeter Array) שבמדבר אטקמה שבצ'ילה ו-66 הרדיו-טלסקופים שבו. לאסטרונומים החוקרים את הכוכב יש כעת את המושבים הכי טובים לצפייה במותו של הכוכב.
"התצפיות האלה מראות לנו בפירוט רב מאוד את הפעולה האחרונה, המוות, של הענק האדום הזה, שמשיל את מרבית הגזים שלו ברוח חזקה שנושבת כלפי חוץ", הסביר מארק מוריס, פרופסור לפיזיקה ואסטרונומיה באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, בהודעה רשמית על המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת Nature Astronomy.
הענק האדום הוא חלק ממערכת כוכבים בינארית הנקראת LL Pegasi. צמד הכוכבים במערכת מוקפים על ידי ענן מעורפל של גז ואבק שמעוצב על ידי המסלול האליפטי מאוד של שני הכוכבים. "בשל התנועה ההיקפית של הענק האדום, שהולך ומאבד מסה, הגז המולקולרי הקר המהווה את הרוח של אותו הכוכב מסתובב כמו שפריצים של מים מממטרה בגינה, וכך יוצר את הדפוס הזורם כלפי חוץ של מעין קונכיות סליליות", הסביר החוקר מוריס.
את מערכת LL Pegasi ניתן לראות רק בגלי אינפרה אדום. אסטרונומים השתמשו בתצפיות שהתגלו במצפה הכוכבים אלמה והרכיבו תיעוד תלת-ממדי של הגז שנפלט מהענק האדום הגוסס. התמונות חושפות את התבנית המעניינת והסלילית של הגז שנפלט.
"המערכת המיוחדת הזו פותחת את הדלת להבנה של איך מסלולי ההקפה של מערכות כוכבים דומות מתפתחים עם הזמן כאשר אחד מהכוכבים במערכת מאבד את מרבית המסה שלו", סיכם מוריס.