מחקר: דגים מפתחים יכולת לחיות ביבשה
מינים מסויימים של דגים ככל הנראה פיתחו יכולת לשרוד מחוץ למים - כך טוען מחקר חדש שנערך באוסטרליה. תהליך דומה התרחש גם לפני כ-400 מיליון שנה בקרב דגים פרהיסטוריים שהחלו להתקרב ליבשה
כמו דג מחוץ למים: מחקר חדש שנערך באוניברסיטת ניו סאות' וויילס שבסידני, אוסטרליה, בשיתוף עם האוניברסיטה הלאומית האוסטרלית, מצא כי ישנם מינים של דגים שפיתחו יכולת להתקיים ולשרוד מחוץ למים. יכולת זו נועדה, לטענת החוקרים, על מנת לחמוק מטורפים ימיים, הנתפשים כמסוכנים יותר עבור הדגים מאשר ציפורים ויצורים יבשתיים.
"התחמקות מטורפים היא הסבר אפשרי אחד לכך שבעלי חיים מסויימים מבצעים מעבר מסביבת החיים הקדמונית שלהם, לסביבה חדשה ושונה בתכלית", מסביר ד"ר טרי אורד, אחד החוקרים בפרויקט, "אולם קשה להוכיח את השינוי הזה מכיוון שכמעט בלתי אפשרי לאסוף ראיות לכך".
החוקרים גילו ארבעה מינים מובחנים של דגים קרנוניים, שחיים בחלקו הדרומי של האוקיינוס השקט באי ררוטונגה, המשוייך לאיי קוק. דגים אלה מפתחים את הצד האמפיבי שלהם, ומעזים לשהות מחוץ למים - גם על היבשה. המחקר נעשה באמצעות תצפיות צמודות על הדגים, שנועדו לבחון את הסיבות שהובילו לכך שיצורים ימיים אלה מחליפים את הסביבה הטבעית שלהם.
במהלך התצפית, הבחינו החוקרים כי הדגים נהגו לשחות במעין בריכות מסולעות בקרבת החוף בשעה שהגאות נמוכה. כשהגאות מתגברת - הם נעים קדימה במעלה החוף. לאחר מכן, בחנו החוקרים את צפיפות הטורפים המצויים בקרבת הדגים, וגילו כי מספרם עולה יחד עם הגאות. מכאן, הסיקו כי אחת הסיבות להמצאות הדגים על היבשה היא כדי להגן על עצמם מסכנתם הטורפים.
תהליך דומה התרחש בקרב דגים פרהיסטוריים לפני כ-400 מיליון שנים, כאשר הם החלו להתרחק מאוקיינוסים ולנוע לכיוון היבשה. כעת, צוות החוקרים באוסטרליה מאמין כי ההיסטוריה חוזרת על עצמה.