שבר אצבע של פסל מצרי התגלה בעפר מהר הבית
אחד החוקרים אמר: "מדובר בשבר פסל של דמות אדם בגודל טבעי, שעוצב במצרים ויובא לארץ ישראל". לדבריו, הפסל עשוי להיות שייך לאמנות המצרית של תקופה הברונזה המאוחרת מלפני כ-3,500 שנה, אולם נבחנת גם האפשרות כי מדובר בפסל מתקופה מאוחרת יותר
שבר אצבע של פסל מצרי, שזמן יצירתו עדיין לא תוארך במדויק, נתגלה בחודשים האחרונים בפרויקט סינון עפר מהר הבית.
שבר הפסל נתגלה בתוך שפכי העפר שנשפכו לנחל קדרון על ידי הוואקף המוסלמי, שמקורם בחפירה בהר הבית שנערכה בשנת 1999. העפר שנאסף על ידי הארכיאולוגים, ד"ר גבריאל ברקאי וצחי דבירה, נבדק על ידם משנת 2004 ומתגלים בו שפע של ממצאים ששופכים אור על ההיסטוריה של הר הבית לאורך השנים.
"מדובר בשבר פסל של דמות אדם בגודל טבעי, שעוצב במצרים ויובא לארץ ישראל", הסביר ד"ר ברקאי, ממנהלי פרויקט סינון העפר מהר הבית. לדבריו, "ניתן להבחין בברור כי מדובר בעיצוב חלק מהזרת של אדם שעליה מעוצבת גם הציפורן. הפסל עשוי אבן שחורה נוקשה שמקורה ממצרים. הפסל ייצג דמות של אל או מלך כלשהו ובהתאם לסוג האבן השחורה ניתן להגיד שמקורה ממצרים".
אורכו של שבר הפסל שנתגלה הוא 3 וחצי סנטימטרים. שבר האצבע הועבר לארכיאולוגים המתמחים באמנות הקדומה של ארץ ישראל, שעדיין מנסים לתארך מתי יוצר הפסל. לדברי ד"ר ברקאי, שבר הפסל עשוי להיות שייך לאמנות המצרית של תקופה הברונזה המאוחרת מלפני כ-3,500 שנה, אולם נבחנת גם האפשרות כי מדובר בפסל מתקופה מאוחרת יותר.
בעבודת הסינון העפר מהר הבית נתגלו ממצאים נוספים שיובאו ממצרים או שנעשו בהשפעה מצרית. ביניהם, שבר פסל מכתף של דמות אדם, חרפושיות, טביעות חותם ותכשיטים בעלי סגנון מצרי. ממצאים אלו מצטרפים לממצאים נוספים מתקופה זו שנתגלו בשנים האחרונות בחפירות בעיר דוד וממצאים העשויים להעיד על קיומו של מקדש מצרי בירושלים בשטח מנזר סנט אטיין הסמוך לשער שכם, המתוארכים למאות ה-13 לפני הספירה, ערב המועד המיוחס לסיפור יציאת מצרים.
בימים האחרונים השיק פרויקט סינון העפר מהר הבית קמפיין מימון המונים לצורך השגת תמיכה ציבורית רחבה ותקציב. צחי דבירה, אחד מיזמי הפרויקט, אמר כי עד כה גויסו למעלה מ-135 אלף שקלים, שהם מחצית הסכום מהיעד שהוצב. "לא הוצע לנו עד כה שום מתווה להמשך עבודות סינון העפר מהר הבית, אלא שבהתערבות משרד ראש הממשלה, סוכם שתהיה פגישה בנושא לאחר החג. עיקר הבעיה שלנו היא מימון המחקר הארכיאולוגי, ולא מימון עבודות הסינון בשטח. המצב של הפרויקט עדיין בשלב קריטי ועל כן קמפיין מימון ההמונים ממשיך ואנו קוראים לציבור להתגייס למען הצלת המורשת של כולנו".