שתף קטע נבחר
 

מה קשור: למה השרוכים נפרמים פתאום בנעליים?

זו אחת הפעולות שאנחנו עושים מדי יום בלי לחשוב כבר מאות שנים - אבל מתברר שעדיין יש מקום לשיפור. קבוצת מדענים מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה מצאה תשובה לאחת התעלומות החשובות של היקום: למה שרוכי הנעליים תמיד נפרמים, לא משנה כמה חזק קושרים אותם. ספוילר: מדובר בפיזיקה פשוטה. החדשות הטובות: גם הפתרון פשוט

מי שנוהג לרוץ, לשחק טניס או סתם ללכת מכיר את הבעיה: שרוכי הנעליים נפרמים פתאום, תמיד ברגע הלא נכון, ובלי סיבה נראית לעין. אבל האם מדובר בתעלול של כוחות הטבע או שאנחנו פשוט לא יודעים לשרוך את הנעליים כמו שצריך?

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מתברר שזו בסך הכל פיזיקה פשוטה, כפי שגילה צוות שלם שעבד על המחקר באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה: השרוכים נעים יחד עם הנעל, ובכל פעם שכף הרגל נוגעת במדרכה, במסלול הריצה או במגרש הטניס, מתרחשת היפרדות קטנה של השרוכים הקשורים.

 

"הכוח שהנעל סופגת כשהיא נוגעת במסלול עובר מהעקב לשרוכים דרך לשון הנעל, וכתוצאה מכך מרכז הקשר נפגע", נכתב בדו"ח שפרסמה קבוצת הסטודנטים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 

היפרמות השרוכים לא מתרחשת באופן מיידי. סרטון בהילוך איטי של ריצה מראה שהשרוכים בחלק העליון של הנעל מתרופפים וגורמים לקשר להשתחרר עוד קצת בכל צעד. זהו תהליך הדרגתי, עד הרגע שבו הקשר כולו נפרם וצריך לעצור ולקשור את הנעל שוב. ממצאי המחקר איששו את מה שרבים - בעיקר בעלי מקצוע כמו ימאים ומנתחים - כבר יודעים: "קשר הסבתא", שבו רובנו משתמשים כדי לשרוך את הנעליים, לא ממש יעיל.

 

את המחקר הובילה כריסטין גרג, סטודנטית להנדסה מכנית, שאוהבת לרוץ ונמאס לה לעצור באמצע הריצה ולקשור את השרוכים מחדש. "הייתי חייבת להבין למה זה קורה", אמרה. "זה אולי נשמע כמו עניין טריוויאלי, אבל אנחנו ממשיכים לנסות להבין מה גורם לקשרים להישאר חזקים. אם נבין את הדינמיקה מאחורי קשירת שרוכים, זה אולי יכול לעזור לנו להבין קשרים אחרים, חשובים הרבה יותר, כמו די-אן-אי, ולהבין מדוע יש בהם לפעמים כשלים".

 

ואם נחזור לשרוכים, לסטודנטים יש פתרון לבעיה המציקה. גרג מספרת כי נפרדה מקשר הסבתא ולמדה ליצור קשר מרובע, לא פחות. "אני רצה ככה כבר שנתיים, וזה עובד", אמרה, "אבל זה היה מעבר לא פשוט. לא קל לשבור הרגלים ישנים. שריר הזיכרון הוא גם ברכה וגם קללה, בפעם הראשונה לקח לי שתי דקות לשרוך את הנעליים".

 

רוברט מת'יוס, פיזיקאי מאוניברסיטת אשטון בבריטניה, אומנם לא היה קשור למחקר אבל אימץ בחום את הממצאים: "סוף-סוף יש הוכחה מדעית למה שהרבה אנשים חושבים כבר הרבה זמן: שהדרך המסורתית שבה אנחנו קושרים את השרוכים היא די גרועה".

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים