התגלה איור אבן בן 5,000 שנה באפריקה
לפי מחקר חדש, איור אבן שנמצא בדרום אפריקה, הוא בן למעלה מ-5,000 שנים. לראשונה נעשה תיארוך מדויק של האבן, והטכניקה החדשה היא בשורה של ממש, מפני שהיא מאפשרת לחקור עתיקות מבלי לשבור מהן חתיכות
האזור הדרומי של יבשת אפריקה ידוע בזכות עושר רב באיורי אבן עתיקים, שהושארו שם על ידי ציידים ולקטים, אבל למרות שהיצירות הללו די ברורות - עד כה היה קשה לשים את האצבע באשר לתקופה המדויקת שבה נוצרו.
באמצעות איסוף דוגמאות צבע, הצליחו חוקרים בפעם הראשונה לזהות סוגים שונים של פחם המצוי בפיגמנטים, ולתארך אותם כבני 5,000 שנה לפחות. תגלית זו מסמנת את האיורים הללו כעתיקים ביותר - שנמצאו באזור. שיטת המחקר החדשה עוסקת בניתוח של מקטעים קטנים מתוך האיור הכולל - במקום ניתוח של האיור בשלמותו, מה שמאפשר דיוק רב יותר בתיארוך האבן.
"במשך 40 השנים האחרונות, חוקרים הצליחו להראות כי האמנות היא ביטוי חומרי של אנשי הטקסים, השאמאנים, וכי הם נעשו במקרים רבים תוך שינוי מצב התודעה", כך נכתב במחקר שפורסם בכתב העת "Journal Antiquity". הגילוי האחרון, הנוגע לאיורי האבן, עשוי להשפיע על מחקרי אמנות מסביב לעולם.
האיורים המדוברים נמצאו ב-14 אתרים שונים, הפזורים על פני שלושה אזורים מובחנים בחלק הדרומי של יבשת אפריקה. במשך שנים, חוקרים ידעו את המשמעות של האיורים הללו, אבל לא הצליחו להצמיד להם חותמת זמן מדויקת.
אחד האתגרים הגדולים הניצבים בפני החוקרים במטרה לבחון את האבן ולהבין מתי היא נוצרה – טמון בעובדה שעל מנת לעשות זאת – מוכרחים להסיר פיסות מהאבן, מה שפוגם בה. המחקר הנוכחי לעומת זאת, נוקט בגישה חדשנית יותר באמצעות שיטה הנקראת AMS (accelerator mass spectrometry), המאפשרת לבודד חלקיקים קטנים מהאבן ולבחון אותם.
מכל אחד מ-14 האתרים, חוקרים אספו חלקיקי אבנים מאויירות בגודל של חצי מ"מ רבוע, ונלקחו לבדיקות מקיפות תחת עדשת המיקרוסקופ. לאחר הבדיקות, הצוות השתמש בטכנולוגיה מיוחדת כדי לנקות את הדוגמאות שנאספו, ולוודא שהן ישמרו ולא יזדהמו. איורי האבנים, נעשו על ידי הבושמנים – אחד משבטי הלקטים באזור הדרומי של היבשת.