שתף קטע נבחר
 

מחקר מצא: הנמלים שלא משאירות פצועות בשטח

מהמחקר עולה כי סוג של נמלים הנפוצות במיוחד בדרום הסהרה מפנות "פצועים" בקרבות למקום מבטחים, כדי שהנמלה הפצועה תתאושש ותוכל להשתתף בקרבות הבאים

רובנו מכירים את הביטוי המפורסם שלפיו כדאי לנו ללמוד מהיעילות ורוח העבודה של הנמלים, אבל מסתבר שגם בתחום של טקטיקות לחימה יש לה דבר או שניים ללמד. לפי מחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת Science Advances, מדענים גילו לאחרונה מין של נמלה שדואג להציל עמיתים שנפצעו "בזירת הקרב" ולוקח את הפצועים חזרה לקן כדי שיוכלו להתאושש. צפו בסרטון של פינוי נמלה פצועה.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
הנמלים הללו, הנקראות Matabele, נפוצות במיוחד בדרום הסהרה ואוכלות אך ורק טרמיטים. הן מתקבצות לקבוצות של בין 200 ל-500 נמלים שעורכות יחד פשיטות במרחב בין פעמיים לארבע פעמים ביום, שבמסגרתן הן הורגות טרמיטים וגוררות אותם איתן כדי שייאכלו. ב"אינדיפנדנט" דווח כי לנמלים הגדולות יותר ניתנת המשימה לפרק את ערימת הטרמיטים, בעוד הנמלים הקטנות יותר דואגות לתפוס את הטרמיטים ה"מבולבלים" יותר.

 

אך במשך מיליוני שנים פיתחו החיילים הטרמיטים לסתות ענקיות כדי שיוכלו להיאבק במארבי הנמלים, ובעזרת כך הם יכולים בקלות לחתוך את הרגליים והמחושים של אויביהם. וכשזה באמת קורה - זה כמובן אומר שהנמלה זקוקה לסיוע מיידי בשדה הקרב. המקבילה הנמלית לזעקת "חובש!" היא שחרור של פרומון עם ריח חריף שמעט מזכיר שום.

 

 (צילום: אריק פרנק, מתוך המחקר) (צילום: אריק פרנק, מתוך המחקר)
(צילום: אריק פרנק, מתוך המחקר)

 

בשלב זה עוברת הנמלה באופן אינסטינקטיבי לתנוחה עוברית ונלקחת מהמקום חזרה למקום מבטחים בקן, שבו הנמלים האחרות יכולות לשלוף את כל הטרמיטים שעדיין נאחזים בנמלה. 

אריק פרנק, אנטמולוג מאוניברסיטת וירצבורג שלקח חלק במחקר, הסביר שמדובר בפעם הראשונה שמתועדת התנהגות כזו בקרב חסרי חוליות. "מאוד הופתעתי, כי תמיד היה לי דימוי של נמלים שעוזרות רק לעצמן וליחידים אחרים אין כל משמעות", אמר. "בדרך כלל נמלים מבצעות מעין מעשה התאבדותי, כך שבהחלט לא ציפינו שלנמלים תהיה דאגה כה רבה לפרט".

 

אך פרנק הבהיר: "לא מדובר בהתנהגות אלטרואיסטית. הנמלים לא עוזרות לפצועים בשל טוב לבן. יש תועלת ברורה למושבה כולה - הנמלים הפצועות יכולות כך לשוב ולהשתתף בפשיטות העתידיות ולהישאר חלק מתפקד במושבה".

 

למחקר המלא: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-04/uow-art041017.php

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריק פרנק, מתוך המחקר
פינוי נמלה פצועה
צילום: אריק פרנק, מתוך המחקר
מומלצים