לוויין שבנו תלמידים מישראל שוגר לחלל
יותר מ-80 תלמידים - מאופקים, מירוחם, מעפרה, מחוּרה ומהרצליה - עמלו בשנתיים האחרונות על פיתוח "דוכיפת 2" - ששוגר הערב לתחנת החלל הבינלאומית
לאחר דחייה של כחודש, שוגר הערב (יום ד') לחלל לוויין התלמידים הישראלי הזעיר "דוכיפת 2" מקייפ קנוורל שבפלורידה. הלוויין, מיזם של סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע ועיריית הרצליה, שוגר על גבי המשגר "אטלס-5" לתחנת החלל הבין-לאומית. הלוויין שוגר עם נחיל של 28 לוויינים זעירים מרחבי העולם במטרה למפות את התרמוספֵרה, מיפוי שיסייע בין השאר בהעברת אותות GPS. "דוכיפת 2" הוא לוויין התלמידים היחיד שישוגר במיזם זה בעוד שאר הלוויינים נבנו בידי סטודנטים וחוקרים מהעולם.
הטיל ועליו הלוויינים שוגר ב-18:11 מפלורידה. כעבור כ-20 דקות ניתקה החללית - שתמשיך לתחנת החלל הבינלאומית מהמשגר. בתחנת החלל יועברו הלוויינים לחלק היפני ובעוד כחודש וחצי הם ישוחררו לחלל על-ידי זרוע רובוטית מיוחדת שיפעילו האסטרונאוטים. באתר השיגורים של נאס"א נכתב כי הלוויין הישראלי היה בין עשרות הלוויינים ששוגרו היום לחלל.
דוכיפת 2 הוא הלוויין הזעיר השני שפיתחו תלמידים ישראלים ומשקלו 1.8 ק"ג בלבד. דוכיפת 1 שפיתחו תלמידים ממרכז המדעים בהרצליה שוגר ביוני 2014 ועודנו פעיל בחלל, מעבר להערכה המקורית. הלוויין הנוכחי משוגר לחלל במסגרת מיזם QB50 של האיחוד האירופי עם לוויינים שבנו סטודנטים מבלגיה, טורקיה, דרום אפריקה, אוסטרליה, גרמניה, צרפת, דרום קוריאה ועוד. מתוך 50 הקבוצות מהעולם שהחלו לעבוד על לוויינים, רק 28 עברו את הבדיקות הקפדניות של נאס"א ובהן הקבוצה הישראלית.
יותר מ-80 תלמידים - מאופקים, מירוחם, מעפרה, מחוּרה ומהרצליה - עמלו בשנתיים האחרונות על פיתוח "דוכיפת 2". התלמידים עבדו בעשרה צוותים ולרשותם עמדו חדר נקי, מעבדת אלקטרוניקה ותחנת קרקע לתקשורת עם לוויינים. כל צוות היה אחראי לתחום אחר כגון בחינת המפרט הטכני, תכנות מערכת ההפעלה, פענוח נתוני הלוויין, בקרה, הנדסת מערכת ועוד. את התלמידים ליוו מהנדסים מהאקדמיה וממפעל מבת חלל בתעשייה האווירית. הלוויין עבר בהצלחה את הבדיקות שנעשו בחדר הנקי במפעל החלל של התעשייה האווירית.
הנתונים שיתקבלו מהלוויין יועברו לתחנת הקרקע במרכז המדעים הרצליה, שם יפענחו אותם התלמידים. כעבור שנה צפויים הלוויינים להנמיך טוס, להתלהט ולהתפרק באטמוספֵרה בגובה 90 ק"מ מעל פני האדמה.
שר המדע אופיר אקוניס אמר לפני השיגור: "דוכיפת 2 הוא לא רק מיזם חינוכי המקרב את החלל לבני נוער וסולל את הדרך לדור המחר, אלא גם מיזם מחקר בין-לאומי. זו גאווה ישראלית של דור העתיד והזדמנות להגברת המודעות הציבורית לתחום החלל".