כישלון מתקן ההתפלה באשדוד: הערת עסק חי לחברת מקורות ייזום
דירקטוריון מקורות החליט על הצמדת ההערה לדו"חות של החברה הבת על רקע הליקויים והעיכובים בפרויקט, כולל תפוקת חסר בו. במקביל נמחקו 366 מיליון שקל מהדו"חות
לאחר דיונים שנמשכו אתמול (א') בלילה, החליט דירקטוריון מקורות להצמיד הערת עסק חי לדו"חות הכספיים של מקורות ייזום, שהיא חברה בת שלה. זאת על רקע ליקויים ועיכובים בפרויקט מתקן ההתפלה באשדוד שמפעילה מקורות ייזום, כולל תפוקת חסר בו.
הערת העסק החי מגיעות במקביל למחיקה של 366 מיליון שקל מהדו"חות שאושרה אף היא אתמול. כעת עוברים במקורות, שהיא חברה ממשלתית, ובמשרד האוצר לשלב גיבוש הפתרונות כאשר מסתמן כי הכיוון הוא הסדר פיננסי של החוב עצמו, ולא תספורת. הפרויקט עצמו מומן בסך ב-1.2 מיליארד שקל על ידי בנק הפועלים וגופים מוסדיים שונים.
מתקן ההתפלה מצוי כאמור בתפוקת חסר - שעומדת על 85% ביחס לרמת התפוקה אליה התחייבו במכרז שאמורה להניב 100 מיליון קוב מים בשנה. בעקבות זאת ספגה בעבר מקורות ייזום קנסות ממשרד האוצר. בנוסף, המתקן מפסיד כ־35 מיליון שקל בשנה בגלל שאינו מצליח לספק את הכמות לה התחייב. לטענת מקורות, העיכוב ותפוקת החסר נגרמו בשל תקלות של השותפות הקבלנית. חברת מקורות אף הגישה תביעה בסך 700 מיליון שקל נגד החברה שמבצעת את הפרויקט (חברה בת של מקורות ייזום) וכיום מתנהל הליך בוררות בין הצדדים.
ההערה הוצמדה לדוחות חברת ייזום היות שרוב הפעילות של החברה נוגעת למתקן ההתפלה האמור. ידוע על קיומם של נכסים שיוכלו לשרת את החוב, וההערכות הן כי מימושם ייארך כשנה. דרך אפשרית לפתרון המצב שעשויה להסתמן היא חילוט ערבות קבלן בסך של 300 מיליון שקל. חילוט שכזה דורש את אישורו של בית המשפט ואם הוא יינתן אישור הרי שמתוך ה 300 מיליון השקלים, סכום של 200 מיליון שקל ינותב לתיקון המתקן על מנת שיוכל לעבוד בתפוקה הדרושה וב-100 מיליון שקל הנותרים יבוצע כיסוי להפסדי עבר.
ממקורות נמסר בתגובה כי "בשל תקלות משמעותיות במתקן ההתפלה אשר הוקם באיחור של שנתיים ואינו עומד בדרישות החוזיות שלו, נעשתה עבודה על ידי יועץ בלתי תלוי לבדיקת הצורך לירידת הערך של הפרויקט. ירידה ערך זו שאושרה במסגרת הדו"ח הכספי היא הגורם המרכזי להכללתה של הערת 'עסק חי'. מקורות מאמינה שניתן לתקן את המתקן בהסכמה עם המממנים ועם המדינה".
צילום: רויטרס
מומלצים