חקירה פלילית נגד בעלי תפקידים בכרמל אולפינים
המשרד להגנת הסביבה פותח בחקירה פלילית נגד כרמל אולפינים (כאו״ל) ובעלי תפקידים בה בחשד לתפעול לקוי של לפידי החברה והפרות נוספות. כמו כן הוטל על החברה קנס של כ-2.7 מיליון שקל. "עם כל החשיבות של המפעלים למשק הישראלי, מי שמרשה לעצמו לזהם ולהעמיד בסכנה חיים של אזרחים ייתן על כך את הדין הפלילי"
המשרד להגנת הסביבה פותח בחקירה פלילית נגד כרמל אולפינים בע"מ (כאו״ל) ובעלי תפקידים בה, בחשד לתפעול לקוי של לפידי החברה והפרות נוספות, לאחר חקירה סמויה שהתנהלה במשך מספר חודשים.
בעקבות הלפיד הבוער: דו"ח התקלות והאירועים במתחם בז"ן חיפה
הדליקה בבתי הזיקוק: חשד לפלילים, בכירים נחקרו
תקלה אחרי תקלה בבז"ן: "הזיהום ממשיך, ואין פתרון"
כמו כן, החליט המשרד להטיל על כאו"ל עיצום כספי בגובה של 2,718,300 שקל בשל הפרת תנאים ודרישות בהיתר הפליטה מתוקף חוק אוויר נקי, ולהקשיח את הדרישות בהיתר הפליטה כך שהפעלת הלפיד תהיה יעילה יותר, ותפחית את ריכוז החומרים האורגניים הנפלטים לאוויר. התוספת לתנאים צפויה להביא לשיפור אמצעי הניטור והבקרה על פעולת הלפיד.
השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין, אמר: "לאור חומרת האירוע בכאו"ל המשרד הפעיל אכיפה פלילית כנגד מנהלי המפעל, אכיפה מינהלית, ופתיחת היתר הפליטה, על מנת למנוע מקרים כאלו בעתיד. כדאי שיידעו המזהמים כי המשרד לא יהסס לפעול כנגדם בהמשך באופן דומה. מדיניות זו הופעלה גם לפני מספר ימים מול איגוד ערים שרון מזרחי עקב הזיהום החמור שהוא גרם לנחל הירקון".
סגן השר להגנת הסביבה, ח"כ ירון מזוז, הוסיף: "אנו נטפל ביד חזקה ולא נניח לשום מפעל מזהם המסכן את בריאות תושבי ישראל. יידע הציבור ויפנים כי אנו במשרד להגנת הסביבה עובדים ללא משוא פנים, ועם כל החשיבות של המפעלים השונים למשק הישראלי, מי שמרשה לעצמו לזהם ולהעמיד בסכנה חיים של אזרחים במדינת ישראל, ייתן על כך את הדין הפלילי ובמלוא החומרה".
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, אמר כי: "בתיק כאו"ל אנחנו מקבעים את המשוואה שחקירה פלילית משמעה אחריות פלילית של בעלי תפקידים, והדבר יכול להיות מתורגם לאישום אישי. פעולות הפיקוח והאכיפה של המשרד עלו בעשרות אחוזים, והמשרד ימשיך להגביר אותן אל מול גורמי הפליטה בחיפה ובישראל כולה, למען בריאות התושבים".
נציין כי באוקטובר אשתקד נערך לחברה שימוע, שבו נכחו מנכ"ל קבוצת בז"ן, אבנר מימון, ונציגי המשרד להגנת הסביבה בראשות מנכ"ל המשרד, ישראל דנציגר. זאת לאחר שבחודשים שקדמו לשימוע היו הזרמות רבות של גזים ממתקני המפעל ללפיד.
למרות שהלפיד נחשב למתקן בטיחותי, שתפקידו לשרוף עודפי גזים לפני פליטתם לסביבה, הרי שעדיין בעת הפעלתו מתרחשת פליטה עודפת של גזים לסביבה בהיקף של כ-2%. כמו כן, נראה כי החברה לא שמרה על תפעול תקין של הלפיד בהתאם להוראות היצרן. מהשימוע עולה כי גם בחינת אופן התפעול ואמצעי הבקרה באירועים מצביעים על ליקויים.
מנכ"ל בז"ן, אבנר מימון, טען בשימוע כי "נוצרה אווירה ציבורית אשר גורמת חרדה בציבור" וכי "הקבוצה עומדת בכל הדרישות והקריטריונים שנקבעו לה". עוד ציין כי הם מצפים מהרגולטור לגלות "מנהיגות מקצועית" ולהימנע מהחלטות פופוליסטיות: "החלטות כאלה, דוגמת החלטת עיריית חיפה לסגור בצו מנהלי את המפעל בעקבות האירועים, יוצרת אווירה עוינת שמקשה על ניהול התעשייה".
תגובת בז"ן לחקירה: "כפי שהובהר בשימוע, במהלך האירועים המדוברים לא היו פליטות החורגות מתקני איכות הסביבה החלים על קבוצת בזן, שהינם מהמחמירים בעולם, ולא נפל כל דופי בתפעול המתקנים. פעולת הלפיד שהינה אמצעי בטיחותי וסביבתי נועדה לצמצם פליטת מזהמים לאוויר. במידה והמשרד מעוניין להחמיר בעתיד את הרגולציה (המחמירה ממילא) שחלה על התעשיה הרי שהנושא ראוי שיעמוד לדיון רחב, על המשמעויות הנובעות מכך".