הבנייה באכזיב: ביהמ"ש מונע קביעת עובדות בשטח ללא עדכון
בעקבות עתירת אדם טבע ודין נגד הבנייה בחוף אכזיב, קבע ביהמ"ש כי ועדות התכנון לא יוכלו להוציא היתרי בנייה מבלי לעדכן את העמותה ומבלי לאפשר לה לפנות לבית המשפט. מדובר בתוכנית שאושרה בשנת 1994, המאפשרת הקמה של מגורים, מסחר ומלונאות על גבול הגן הלאומי אכזיב, במרחק של כ-150-100 מטר מקו המים
בית המשפט המחוזי בחיפה קבע הבוקר (ב') כי עד מועד הדיון בעתירה שהגישה "אדם טבע ודין" נגד הבנייה בחוף אכזיב, לא יוכלו ועדות התכנון להוציא היתרי בנייה מבלי לעדכן את העמותה, ומבלי לאפשר לה לפנות לבית המשפט. מועד הדיון הבא בעתירה נקבע ל-13 ביולי.
עתירה נגד הבנייה באכזיב: "ליזמים יהיה הרבה יותר נוף ים למכור"
השופט רון סוקול קבע בהחלטתו: "איני סבור שיש מקום לתת צו ביניים המונע מרשויות התכנון לדון בבקשות לתיקון או שינוי בנספח הבינוי או למתן היתרי בנייה. עם זאת, ועל מנת לאפשר לעותרת לשקול את צעדיה אם וכאשר יתקבלו החלטות שכאלה, ולאור הסכמת המשיבות, יעבירו הוועדה המחוזית והוועדה המקומית לתכנון ובנייה כל החלטה שתינתן, הן ביחס למתן היתרי בנייה, מתן הקלות, שינוי בנספח הבינוי או כל החלטה אחרת לגבי עבודות הבנייה במגרשים מושא העתירה, לידי העותרת באמצעות בא כוחה, מיד עם קבלת ההחלטה".
השופט הוסיף: "איני מוצא מקום להורות על עיכוב מימוש היתרי בנייה, אם וכאשר יינתנו. עם זאת מובהר, כי מיד עם קבלת ההחלטות תהיה העותרת רשאית לחזור לבית המשפט בבקשות לצווי ביניים או לכל בקשה אחרת... וככל שיוגשו בקשות שכאלה אשקול אם יש מקום לתת צווים".
כמו כן השופט הציע לצדדים לנסות "ולהיפגש ביניהם על מנת להגיע להבנות לגבי כל התוכנית, באופן שבו יבוצעו שינויים כאלה שיהיו לטובת כל הצדדים".
עו"ד אלי בן ארי, היועץ המשפטי של אדם טבע ודין, בירך על החלטת בית המשפט ואמר: "מדובר בהחלטה חשובה שתמנע קביעת עובדות בשטח באופן חד-צדדי לפני הדיון בעתירה. אני קורא לגופי התכנון וליזמים להימנע מדיונים מיותרים ולהתאים את התוכנית למדיניות התכנון הנהוגה כיום ולהרחיקה מהים".
תום פישר מהוועד להצלת חוף אכזיב אמר בתום הדיון: "אנחנו שמחים על החלטת בית המשפט שמקדמת את המאבק ולא מאפשרת לבצע מחטפים. אנו קוראים גם למדינה ולשר האוצר משה כחלון להתעורר. לא ייתכן שב-2017 ישראל תאבד את חוף אכזיב, אחד החופים היפים במדינה".
מיזמי הפרויקט נמסר בתגובה כי "פרויקט אכזיב ממשיך להתקדם כמתוכנן. הבניה והפיתוח בשטח כמו גם היתרי הבניה עומדים בלו"ז שהובטח לרוכשי הדירות.
"בית המשפט המחוזי בחיפה דחה היום את בקשת אדם טבע ודין לעכב את מימוש הבניה באתר. הארגון הקרוי בטעות 'אדם, טבע ודין' מוכיח שוב כי לא האדם ולא הטבע מעניינים אותו, וכי אינו מקבל את הדין. בית המשפט הכריע גם הפעם ולא נתן את ידו לעצירת פרויקט מגורים המצוי בהליכי בניה ושיווק לטובת גחמות הזויות של 'כאילו' פעילי סביבה קיצוניים הלוחמים לשימור האסבסט בחוף הים של נהריה, כדי למנוע הקמת שכונת מגורים שתשיב את החיים לאזור". את היזמים בפרויקט מייצג עו"ד שמואל שוב ממשרד שוב ושות'.
"שיפורים לטובת היזמים"
העתירה הוגשה בתחילת חודש מאי נגד ועדת הערר לתכנון ולבנייה מחוז צפון, הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה נהריה, וכן החברות היזמיות המחזיקות בזכויות הבנייה במתחם ושקיבלו את היתרי הבנייה - אלקטרה השקעות בע"מ וצמח המרמן בע"מ.
מדובר בתוכנית שאושרה בשנת 1994, המאפשרת הקמה של מגורים, מסחר ומלונאות על גבול הגן הלאומי אכזיב, על שטח של כ-300 דונם ובמרחק של כ-150-100 מטר מקו המים. באדם טבע ודין טוענים כי מדובר באחת מעשרות תוכניות בנייה ישנות שסותרות את עקרונות התכנון העדכניים להגנה על החופים.
בעתירה נטען, כי "בניגוד לתכנון הזהיר והקפדני שהיה אמור להתחייב ממיקומה הרגיש, הגובל בערכי טבע שאין כדוגמתם בארץ, התוכנית היא כוללנית בלבד, ופרטיה אמורים להיקבע על ידי נספח בינוי מנחה, שהציבור לא שותף בעיצובו".
עוד צוין כי הנספח אושר ב-2015 ובנובמבר 2016 אף ניתנו היתרי בנייה מכוחו, אלא שדיון שהתקיים לפני כשלושה חודשים הבהיר חד-משמעית שההיתרים אינם תואמים גם את מה שאושר בנספח הבינוי. "בדיקה שנערכה בעקבות זאת גילתה שההיתרים ניתנים בפועל לפי תכנון שלא קיבל אישור מעולם, שמגדיל את מספר הבניינים שאושרו בעורף התוכנית ומעמיד לרשות היזמים הרבה יותר נוף לים מכפי שאפשר נספח הבינוי, תוך שהוא חוסם את המרווחים לים שנועדו להישמר בין הבניינים".
בחוות הדעת של יעל דורי, ראש תחום תכנון באדם טבע ודין, שצורפה לעתירה, נכתב כי התכנון של השטח מחסל כמעט לגמרי את המרווחים הגדולים לכיוון הים, כך שהנזק הציבורי גדול במיוחד. דורי הדגישה את העובדה שכיום קרוב לוודאי שתוכנית כזו, בצמוד לים ולגן לאומי באזור ערכי במיוחד, לא היתה מקבלת אישור.
"מי אישר לאותם שני אנשים המהווים את רשות הרישוי להחליט שבמקום תשעה מבנים בעורף התוכנית יוקמו שם בסופו של דבר 14 מבנים"?, צוטט בעתירה עו"ד בן ארי, היועץ המשפטי של אדם טבע ודין. לטענתו, "מי אישר להם להפוך שישה מבנים בכל צד של הדרך המוליכה לים בתחום התוכנית, לארבעה בלבד, ולהציבם באופן שמבטל את החזית לרחוב שסומנה במקום? אף אחד. וכל זאת עוד בשטח רגיש מאין כמוהו, צמוד לשפת הים ועל גבולו של גן לאומי.
"הוועדה, כמצוטט קודם, אינה חולקת על הסתירות בין היתרי הבנייה שאישרה לבין נספח הבינוי, אבל היא טוענת שמדובר בשינויים 'שמשפרים את התכנון'. אין ספק שמדובר בשיפור של התכנון, אבל לטובת היזמים בלבד, שכן יהיה להם כעת הרבה יותר נוף ים למכור. ואולם, בנוגע לציבור, המצב שונה לגמרי".