העליון: מכל האמוניה ירוקן סופית עד ה-31 ביולי
בית המשפט העליון קבע כי מכל האמוניה ירוקן סופית עד לתאריך ה-31 ביולי 2017. בהחלטתם ציינו השופטים כי ניתנה ארכה מתוך התחשבות בעובדים של חיפה כימיקלים כמו גם בצרכי המשק, לרבות המפעלים החברים בהתאחדות התעשיינים. עיריית חיפה בתגובה: "יש שופטים בירושלים ואנו מברכים על ההחלטה"
בית המשפט העליון קבע היום (א') כי מכל האמוניה במפרץ חיפה ירוקן באופן סופי עד לתאריך ה-31 ביולי 2017. בהחלטתו מעניק בית המשפט העליון לחיפה כימיקלים ארכה חד פעמית להביא אוניית אמוניה בת 11 טון.
הבאת האוניה מותנית באישור המשרד להגנת הסביבה והגורמים הבטחוניים הרלוונטיים כי מילוי המכל ייעשה בבטיחות הראויה ובמגבלות הביטחוניות המתחייבות, כמו גם יאפשרו את ריקונו הסופי לא יאוחר מה-31 ביולי 2017.
בית המשפט ציין כי אם יוחלט על הליכה במסלול זה של הבאת אוניה ומילוי המכל חד פעמי, חיפה כימיקלים יתייחבו כי לא יגישו כל בקשה נוספת למילוי המכל כמו גם על ריקונו הסופי.
בית המשפט ציין כי המשרד להגנת הסביבה וגורמי הממשל הנוספים הרלוונטיים יהיו רשאים להמשיך בהסדרים שהחלו להתגבש על ידם. בהחלטה ציינו כי ניתנה ארכה מתוך התחשבות בעובדים של חיפה כימיקלים, שנקלעו למשבר שלא באחריותם, וכן בצרכי המשק, לרבות המפעלים החברים בהתאחדות התעשיינים.
השופטים חנן מלצר, נועם סולברג ואורי שוהם ציינו כי במהלך תקופת הארכה האחרונה ניתן יהיה להגיע להסדרים שונים להגדלת כושר הייצור העצמי של גופים אחרים, דוגמת חברת חשמל, לטובת צרכנים אחרים במשק. בנוסף, בית המשפט מצא לנכון להעיר בנוגע להליך הקמת מפעל האמוניה בדרום, שנמצא כעת במשא ומתן במשרד האוצר עם חיפה כימיקלים וגורמים נוספים, על מנת למנוע הקמת מונופול.
"זה המקום להוסיף ולהעיר כי הפתרון לטווח הארוך, המתבסס על הקמת מפעל לייצור אמוניה במקום מרוחק מאזורים צפופי אוכלוסין צריך להיות כפוף לדיני המכרזים וראוי לו שיביא למצב שיהיו בגדרו לפחות של גורמים שייצרו אמוניה בישראל, כדי שהמשק והרגולטור לא יהיו שבויים עוד לכאורה בידי מונופול", נכתב.
.
מעיריית חיפה, שייוצגה בהליך על ידי עו"ד ענבל בן ארי ועו"ד וויליאם שוקייר, נמסר "יש שופטים בירושלים ואנו מברכים על ההחלטה. אנו מקווים כי חיפה כימיקלים יתחילו לפעול מחר בבוקר למילוי מדוקדק של פסק הדין".
מנכ"לית צלול, מאיה יעקבס מסרה בתגובה: "ישנה חשיבות גדולה לפרסום של בית המשפט דווקא ביום בו פרסם האוצר את כוונתו להשאיר את מכל האמוניה המסוכן על כנו למשך שנים נוספות.
"על ממשלת ישראל להפנים כי ישנה סכנה קיומית למיליון איש מתושבי הצפון, לכבד את החלטת בג"ץ, כמו גם את הערכות גורמי הביטחון ולמהר ולסגור את מכל האמוניה לאלתר".