שתף קטע נבחר
 

חוקרים: תולעת שנשלחה לחלל הצמיחה שני ראשים

בשנת 2015 נשלחו תולעים שטוחות פלאנריות לחלל, כאשר חלקן היו שלמות ולחלקן נקטעו איברים מסוימים. תולעת שראשה נקטע - גידלה עם שובה לכדור הארץ שני ראשים. גם תולעים אחרות, שחלקן שוגרו שלמות לתחנת החלל, הפתיעו את החוקרים

תולעים שטוחות פלאנריות ידועות בין השאר בעולם המדע בזכות כוחן לייצר מחדש איברים וחלקים בגופן, ואפילו לגדול מחדש לכדי תולעת שלמה גם אחרי שהתולעת המקורית הופרדה לחתיכות. אך קבוצה של תולעים שטוחות שלקחו לאחרונה חלק בניסוי בתחנת החלל הבינלאומית הפגינו יכולות מפתיעות עוד יותר לאחר ששבו לכדור הארץ. במקרה של אחת התולעים, שנשלחה לחלל לאחר שחלקים בגופה נקטעו, היא הצמיחה, באופן חריג מאוד ואף תקדימי - שני ראשים.

 

 (צילום: מתוך המחקר) (צילום: מתוך המחקר)
(צילום: מתוך המחקר)

 

התולעים הללו משמשות לא פעם לניסויים מדעיים כאלו ואחרים הודות, כאמור, ליכולת המרשימה שלהן להצמיח מחדש חלקים בגופן לאחר שאלו נקטעו או הופרדו. בניסוי הנוכחי, שהחל ב-2015, נשלחו על גבי טיל של חברת SpaceX לתחנת החלל הבינלאומית קבוצת תולעים שטוחות למשך חמישה שבועות, כאשר חלקן היו שלמות ולחלקן נקטעו איברים מסוימים.

 

לאחר ששבו לכדור הארץ, מדענים המשיכו לבחון ולנתח את התולעים במשך 20 חודשים. כמובן שבמקביל נותחה גם קבוצת תולעי ביקורת שנשארו על כוכב הלכת שלנו. אתהניסוי המלא וממצאיו אפשר למצוא בכתב העת Regeneration.

 

באתר CNET דווח כי אחת התולעים שהוטסו לחלל הניבה דגימה נדירה במיוחד לאחר שובה לקרקע והצמיחה שני ראשים. המדענים מאוניברסיטת טאפטס במסצ'וסטס, שעורכים את הניסוי, אמרו כי ב-18 שנות הניסיון המשותף להם ולאחר ניתוח של כ-15 אלף תולעים שטוחות פלאנריות במהלך השנים - אף אחד מהם מעולם לא נתקל בתופעה כזו.



 (צילום: מתוך המחקר)
(צילום: מתוך המחקר)
 

 

אבל מסתבר שזו רק ההתחלה. כשהחוקרים החליטו להסיר את שני הראשים של התולעת הדו-ראשית, התולעת מחוסרת הראש, שוב, הצמיחה שני ראשים. במילים אחרות, כפי שדווח גם ברשת CBS האמריקנית, משהו שקרה לאחר שהתולעת שוגרה לחלל גורם לגופה להיות "מתוכנת" באופן שגורם לו לראות את עצמו כמין בעל שני ראשים.

 

יש לציין כי גם התולעים שנשלחו לחלל בשלמותן הפגינו תופעות שונות ומשונות עם שובן לכדור הארץ. חלקן, למשל, פשוט התפצלו לפתע לשתיים או יותר תולעים זהות. החוקרים הסבירו עם זאת כי ייתכן שזו תוצאה של שינוי בטמפרטורה שחוו התולעים במסעם לחלל או בדרך חזרה.

 

אך מעבר ליכולות המעניינות שהפגינו התולעים, תוצאות הניסוי יכולות בסופו של דבר להועיל למסעות עתידיים וארוכי-טווח של בני אדם בחלל. "בזמן שהאדם הופך למין שמרחף יותר ויותר בחלל, חשוב מאוד שנבין את ההשפעות של שהות בחלל על בריאות המבוססת על התחדשות למען תרופות ומחקר עתידי", הסביר העורך הראשי של המחקר, ג'ונג'י מורוקומה, בהודעה רשמית.

 

למחקר המלא:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך המחקר
ראש מכל צד. התולעת
צילום: מתוך המחקר
מומלצים