מחקר חדש קובע: ההתחממות הגלובלית מחמירה
על פי המחקר שבדק כ-1,900 גלי חום קטלניים משנות ה-80 ועד היום מכל רחבי העולם, תדירות גלי החום הקטלניים צפויה לעלות. עם זאת, מספר מקרי המוות מהם לא עתיד לגבור כיוון שבני האדם יסתגלו לרמות הטמפרטורה הגבוהה
גלי חום קטלניים, כמו זה שחרך בחודש שעבר את מערב ארה"ב, חמורים יותר ממה שנחשב עד עכשיו ותדירותם עתידה לגבור. כך עולה ממחקר מקיף על תנאי חום קטלניים. עם זאת, בני האדם ירגישו בכך פחות, כיוון שלאורך הזמן הם יתרגלו לרמות הגבוהות יותר ויותר.
צוות חוקרים בחן 1,949 גלי חום קטלניים מאז 1980 בכל רחבי העולם וניסה לגלות מגמות, להגדיר מתי חום כה חמור עד שהוא הורג ולחזות את העתיד. הם גילו כי אחד מכל שלושה אנשים חווה כעת 20 ימים בשנה בהם החום מגיע לרמות קטלניות. עם זאת, המחקר חוזה כי יחד עם הנתון ההתגברות, שלושה מתוך ארבעה אנשים בעולם יעמוד בפני סוג כזה של חום עד לסוף המאה הנוכחית, ככל שההתחממות הגלובלית תימשך.
המחקר מתפרסם על רקע גל חום משמעותי שפגע במערב ארה"ב בחודש מאי האחרון, כמו גם הטמפרטורות בפקיסטן שטיפסו ל-53.5 מעלות צלזיוס. לדברי ג'ף מסטרס, מנהל המטרולוגיה של אתר Weather Underground, אם המדידה תאושר היא עשויה להיות בין חמש מדידות הטמפרטורות הגבוהות ביותר שנמדדו על פני כדור הארץ. מסטרס מספר כי בשנה החולפת 22 מדינות או טריטוריות שברו או השוו את שיאי הטמפרטורה שלהן.
על פי קמיליו מורה מאוניברסיטת הוואי, החוקר הראשי של המחקר שפורסם היום (ב') במגזין Nature Climate Change,"ארה"ב עומדת להיות תנור. המצב רע כבר עכשיו, אך הנתונים האמפיריים מורים על כך שהוא יחמיר בהרבה".
מורה והצוות שלו יצרו מפה גלובלית אינטראקטיבית עם היסטוריית גלי החום שעברו על כדור הארץ וסימולציות מחשב על מנת להגדיר עד כמה תגבר התדירות של גלי החום על רקע תרחישים שונים של זיהום הסביבה. המפה מראה כי נכון לתחזיות הזיהום הנוכחיות, גלי החום יפגעו בצורה חמורה בדרום מזרח ארה"ב, מרכז ודרום אמריקה, מרכז אפריקה, הודו, פקיסטן, רוב אסיה ואוסטרליה.
"אם הזיהום ימשיך כפי שהוא כעת", אמר מורה, "עד סוף המאה ה-21 דרום ארה"ב תחווה עונות קיץ שלמות של מה שנחשב תנאי חום קטלניים". עם זאת מוסיף מורה ומעדכן כי גלי החום הקיצוניים בעתיד לא אמורים להוביל ליותר מקרי מוות ממה שהיה עד עכשיו, בעיקר משום שאנחנו חיים יותר בחללים ממוזגים. ובנוסף, אנשים מסתגלים לטמפרטורות שעולות. יש לציין כי המיזוג וההסתגלות לחום יהיו בעיקר במדינות שיכולות להרשות לעצמן. מדינות שאין להן מספיק אמצעים יסבלו מצב חמור בהרבה.
"המחקר הזה מאשר את התחזיות המדאיגות על גידול במספר הימים החמים בעשורים הקרובים - חמים מספיק על מנת לאיים על חיי האוכלוסייה בסדר גודל רחב", הוסיף ד"ר האוורד פרומקין, פרופסור לבריאות סביבתית מאוניברסיטת וושינגטון, שלא לקח חלק במחקר.