אושר מתווה האמוניה; "מחליפים מכל ממוגן באוניה בלתי ממוגנת"
הממשלה אישרה את המתווה המורכב משני שלבים: אוניה קטנה שתזרים אמוניה בטווח הקצר, והקמת מיקשר ימי במרחק של 3 ק"מ מנמל חיפה בטווח הארוך. ראש עיריית חיפה בתגובה: "שוב ממשלת ישראל דואגת לחיפה כימיקלים, להון ולא לציבור - המתווה מחריף את הסכנה הציבורית"
שרי הממשלה אישרו היום (ג') פה אחד את המתווה לפתרון משבר מכל האומניה שגובש בעקבות דיון שקיים לפני שבועיים ראש הממשלה בנימין נתניהו.
הפתרון מורכב משני חלקים: פתרון לטווח קצר, במסגרתו אוניה קטנה בגודל של 2,500 טונות תעגון בנמל חיפה ותזרים את האמוניה ישירות לחיפה כימיקלים שתספק את האמוניה לכלל המשק. חלופה זו אושרה על ידי פיקוד העורף, המטה לביטחון לאומי (המל"ל) והמשרד להגנת הסביבה. פתרון זה יפעל במשך שנתיים.
הפתרון לטווח הארוך יהיה הקמת מיקשר ימי במרחק של שלושה ק"מ מנמל חיפה וכן הקמת רציף מיוחד עבור ספינות אמוניה. חיפה כימיקלים הסכימה להשקיע עשרות מליוני דולרים על חשבונה לסלילת צינור בעומק הים עד למפעל עצמו, והאמוניה תוזרם מהרציף באופן ישיר עד למפעל.
שני אמצעים אלה יעניקו פתרון למפעלים באזור הצפון. הפתרון באזור הדרום יהיה בדמות הקמת מפעל לייצור אמוניה במישור רותם.
מי שתיאם את הפתרון הוא מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה ומשרדי האוצר, הכלכלה והמשפטים. ההצעה מובאת לממשלה על ידי השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, וראש הממשלה נתניהו. לטענת מגבשיו, הפתרון יביא להצלת ענף הדשנים ולמניעת פיטורי אלפי עובדים. שרי האוצר והכלכלה סמכו את ידיהם על הפתרון.
יהודה פרץ, יו"ר ועד עובדי חיפה כימיקלים דרום בירך על החלטת הממשלה ואמר: "מדובר בפתרון טוב לכולם. טוב לתעשייה, טוב לפריפרייה, טוב לסביבה, טוב למשק וטוב ל-1,500 עובדי חיפה כימיקלים בדימונה ובני משפחותיהם, שאחרי חודשים מורטי עצבים בהם היטלטלו בין חוסר וודאות לייאוש, יוכלו השאיר את התקופה הרעה הזאת מאחוריהם ולחזור לשגרה מבורכת של עבודה ופרנסה.
"הפתרון אותו אימצה ממשלת ישראל הוא שקול, אחראי ובטוח, הנותן מענה הולם לצרכים הבטיחותיים, הביטחוניים ותעסוקתיים של תושבי חיפה, עובדי חיפה כימיקלים וכלל אזרחי ישראל".
ראש עיריית חיפה: לא נפסיק במאבקנו
ראש עיריית חיפה, יונה יהב, אמר בתגובה כי "שוב ממשלת ישראל דואגת לחיפה כימיקלים, להון ולא לציבור. המתווה שהובא לאישור הממשלה לא נבדק בניהול סיכונים, ובכך הוא מחריף את הסכנה הציבורית היות והוא מחליף מכל ממוגן באוניה בלתי ממוגנת, והוא אינו עומד בשום קריטריון שהסתמן בבית המשפט העליון.
עד כמה מסוכן מכל האמוניה? המומחים ראש בראש
"ברור כבר כעת כי מלבד שמירה על המונופול של חיפה כימיקלים לא מייצר המתווה כל פתרון אמיתי. לא נפסיק במאבקנו לסילוק מערך האמוניה. הכלל המנחה חייב להיות שלומם וביטחונם של מיליון תושבי המטרופולין".
מעמותת צלול נמסר: "צלול מתנגדת נחרצות לחלופות המוצעות. ראשית - לעצם העובדה שהממשלה מצביעה על שאלה מקצועית שכופה על השרים להצביע כמו תוכי על סוגיה שאין להם יכולת מקצועית לגבש דעה עליה.
"שנית, צלול מתנגדת לפתרונות שעד לפני חצי שנה בערך טענו במשרד להגנת הסביבה שהן חלופות מסוכנות. כעת לפתע מעבירים אותן בלי דיון מעמיק. צלול שלחה למשרד להגנת הסביבה שאלות לגבי הבדיקות המקדימות שנעשו, תסקירים בטיחותיים וסביבתיים אך איש לא טרח להשיב ולא התקבלה שום התייחסות.
"והעיקר: אין מחסור באמוניה בישראל. יש מי שמתעקש לטעון שמדובר בחומר חיוני ברמה הלאומית ולפיכך תשתית היבוא היא לאומית אולם כל צרכני המשק מסתדרים עם כמות אפסית שניתן לייבא באיזוטנקים.
"כל האמוניה שתיובא באמצעות החלופות שעל הפרק נועדו לשרת רק צרכן פרטי יחיד: חיפה כימיקלים, שיכול היה למצוא חלופות בטוחות יותר - אבל אז היה מאבד את המונופול על יבוא האמוניה. הממשלה מצביעה היום על חלופה שתורמת רק לשורת הרווח של ג'ולס טראמפ ושוב מפקירה את ביטחון התושבים ומחליפה עוולה היסטורית אחת באחרת. זה יותר נראה כמו הונאה בסדר גודל לאומי מאשר בצורך לאומי אמיתי".
חברת חיפה כימיקלים מסרה בתגובה: "חיפה כימיקלים ועובדיה מברכים על החלטת ממשלת ישראל לחדש את אספקת האמוניה למשק הישראלי בטווח המיידי, להשיב לפעילות את מתקני הייצור של החברה לפעילות סדירה ובכך למנוע פגיעה בתעשייה בשווי 42 מליארד שקל במונחי תרומה לתמ"ג מהוונים. החלטה זו היא בשורה חשובה ל- 6,600 עובדים שמועסקים בתעשיות הדשנים בישראל.
"חיפה כימיקלים מצפה לחזור לפעילות בהקדם האפשרי, זאת לאחר ששבתה בעל כורחה במשך שלושת החודשים האחרונים, בהם שולמו משכורות העובדים במלואן.
אנו תקווה כי הטלטלה אליה נקלענו קרבה לסיומה ונוכל כולנו לחזור לשגרת עבודה פורה ובטוחה כפי שהצהירו כל גורמי המקצוע הרלוונטיים".