חיסכון בבית המשפט: ביה"ד בחדרה יספק לעצמו 80% מתצרוכת החשמל
בית המשפט החדש בחדרה יוקם כבניין מאופס אנרגיה, הכולל מערכות חסכוניות או כאלה המייצרות חשמל שיספקו כמעט את כל תצרוכת האנרגיה שלו. חברת סולל בונה של שיכון ובינוי, שזכתה במכרז האוצר, תקים את המבנה ותפעיל אותו במשך 22 שנה
בית המשפט החדש שיוקם בחדרה יספק בעצמו כמעט את כל צריכת האנרגיה הנדרשת לתפעולו. אחר הצהריים (ד') התקיים בעיר טקס הנחת אבן הפינה לבניין בית המשפט, שיוקם כבניין מאופס אנרגיה (NZEB - Near Zero Energy Building). המבנה תוכנן כך ש-80% אחוז מתצרוכת האנרגיה שלו תוחזר באמצעות המערכות שיותקנו בו.
מדובר במכרז ראשון מסוגו שפרסם משרד האוצר, לתכנון, מימון, הקמה ותפעול של בניין בית המשפט, בו זכתה חברת סולל בונה של שיכון ובינוי. החברה הזוכה תקים את הבניין ותפעיל אותו במשך 22 שנה, ובתום התקופה תוציא המדינה מכרז חדש להמשך תפעול המבנה.
המבנה משלב תכנון פיזי מותאם אקלימית, עם חלונות המתוכננים להחדרת אור טבעי ולמניעת חום וסנוור, מערכות אלקטרומכאניות חסכוניות באנרגיה, מערכת תאים פוטווולאים לייצור אנרגיה, מערכות מדידת תאורה טבעית לחסכון בתאורה מלאכותית ועוד.
החברות שהתמודדו במכרז נדרשו לעמוד בדרישות שונות של בטיחות, חניה, מיזוג, נגישות, בניה ירוקה ועוד. כמו כן עקב ייעוד המבנה לבית משפט הוצבו דרישות נוספות כמו הפרדת תנועות הקהל (שופטים, עצורים) והתאמה לנראות והייצוגיות הנדרשת.
כמו כן קבעה המדינה כתנאי סף להגשת ההצעה, הוכחת עמידה בתכנון הבניין כמאופס אנרגיה והחזרת ההשקעה העודפת בתוך 6 שנים. כלומר, על המציעים לתכנן את הבניין ולהתקין בו מערכות חסכוניות באנרגיה או כאלה המייצרות חשמל – שההשקעה הראשונית בהן יקרה יותר, אך היא תחזיר את עצמה בתקופה מקסימלית של שש שנים באמצעות החיסכון בעלויות החשמל.
הפרויקט תוכנן ע"י משרד האדריכלים אמנון רכטר, יחד עם משרד אלפא פרויקטים ירוקים.
בניין בית המשפט בחדרה
הדמייה
מומלצים