שתף קטע נבחר
 

קרינת הוקינג: מסתבר שבחורים שחורים לא הכל שחור

"קרינת הוקינג" מציבה בפני הפיזיקה התאורטית מספר שאלות שעדיין לא נמצא להן פתרון ומה הקשר לתורת היחסות של אלברט איינשטיין

מייד לאחר פרסומה של תורת היחסות הכללית בידי אלברט איינשטיין בשנת 1915, מצא הפיזיקאי היהודי-גרמני קרל שוורצשילד, שנלחם באותה השעה בחזית הרוסית, פתרון מדויק למשוואות השדה של תורת היחסות שמתארות כיצד מושפע המרחב מנוכחות חומר ואנרגיה בתוכו. שוורצשילד שלח את התוצאה מחזית הקרב לאיינשטיין, שקיבל אותה בהתלהבות.

 

עוד כתבות באתר מדע גדול, בקטנה :

הכנימה של קשקשתא

חוקרים את שינוי האקלים

תהיתם איך עטלף שותה?

השבוע במדע

 

תוצאת החישוב של שוורצשילד הוא עצמת שדה הכובד שמחוללת מסה. במרחקים גדולים מהמסה - שדה הכובד זהה לשדה שמתקבל מתורת הכבידה של ניוטון, אולם אם המסה מרוכזת בנפח קטן הרי שהיא גורמת לשדה כובד כל-כך חזק שעל פי תורת היחסות הכללית אפילו אור לא יוכל לחמוק מקרבת המסה.

 

הדמיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדמיה(צילום: AFP)
 

 

כאשר מסה מרוכזת בנפח כה קטן, באזור שגודלו קטן מ"רדיוס שוורצשילד", מתקבל "חור שחור". לדוגמה, עבור השמש רדיוס שוורצשילד הוא 3 ק״מ. אם השמש הייתה מרוכזת כולה ברדיוס כה קטן הרי שעל פי תורת היחסות הכללית של איינשטיין, אור לא יכול היה לחמוק מהשמש והשמש הייתה שחורה.

 

במשך שנים רבות התייחסו מדענים לאפשרות שחומר יהיה כה צפוף עד כדי כך שיהווה חור שחור בביטול.

 

התפתחות תאורטית מעניינת חלה בשנות השישים והשבעים של המאה ה-20, כאשר נתגלה הדמיון בין חוקי התרמודינמיקה לבין הדינמיקה של החורים השחורים.

הפיזיקאי הישראלי המנוח יעקב בקנשטיין גילה שחורים שחורים נושאים אנטרופיה, גודל פיזיקלי המעיד על כך שהחור השחור חם. בעקבות עבודתו של בקנשטיין, הפיזיקאי האנגלי המפורסם סטיבן הוקינג נרתם לחישוב הקרינה הנפלטת מחורים שחורים.

 

זה הזמן לעצור ולשאול: מה פתאום חורים שחורים פולטים קרינה? שהרי על פי תורת היחסות הכללית שדה הכובד של חורים שחורים הוא כל-כך חזק שאין הוא מאפשר לאור לחמוק ממנו.

 

אכן, על פי חוקי הפיזיקה הקלאסית חורים שחורים אינם פולטים קרינה. אולם הוקינג ערך חישוב שחורג מכללי הפיזיקה הקלאסית וכלל בחישוב אפקטים הנובעים מתורת הקוונטים.

 

פרופ' הוקינג מדבר על חורים שחורים

פרופ' הוקינג מדבר על חורים שחורים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

התוצאה של הוקינג הייתה מפתיעה וחוללה תדהמה: התברר שחורים שחורים קורנים קרינת גוף שחור. מהי הכוונה ב"קרינת גוף שחור"? נניח לרגע תיבה שחורה לגמרי, כלומר כזאת שאיננה מחזירה קרינה אלא פולטת קרינה בלבד, עקב היותה בעלת טמפרטורה מסויימת. התפלגות הקרינה הנפלטת, על פי אורכי הגל, נקראת חוק פלאנק ועל-כך דובר בפרק הראשון בסדרת הקוונטים שלנו.

 

הטמפרטורה של החור השחור נקבעת ביחס הפוך ממסתו. כלומר ככל שמסת החור השחור קטנה יותר כך הטמפרטורה שלו גדולה יותר.

 

ניתן להסביר את תוצאת החישוב של הוקינג בכמה אופנים: אחד מהם הוא תופעת המינהור הקוונטי. אמנם אור איננו יכול לצאת מהחור השחור באופן קלאסי, אולם על-פי תורת הקוונטים ניתן לדלג על מכשולים קלאסיים כך שחומר (או אור) יכול להימצא באזור שבו לא היינו מצפים שיהיה, ובלבד שחוק שימור האנרגיה וחוקי שימור אחרים לא יופרו. הסבר שני הוא שבקרבת החור השחור נוצרים זוגות של חלקיקים מהריק. אחד מהחלקיקים נופל אל החור והשני נפלט ממנו וכך לצופה שנמצא הרחק מהחור השחור נראה שהוא פולט חלקיקים.

 

הקרינה מהחור השחור, הנקראת "קרינת הוקינג" מציבה בפני הפיזיקה התאורטית מספר שאלות שעדיין לא נמצא להן פתרון:

 

- בהיעדר תורת גרביטציה קוונטית, האם ניתן להסתמך על החישוב של הוקינג? האם הוא כשר?

 

- קרינת הוקינג איננה תלויה בפרטי החומר שנפל לתור החור השחור. אין זה משנה האם לחור השחור נפל כיסא או שולחן, הקרינה תלויה רק במסת החור. אם כך, היכן מצויה האינפורמציה בדבר מהות החומר שנפל לחור השחור?

 

- מה יקרה בסופו של תהליך הקרינה. האם החור השחור יתאייד כליל או שמא ייוותר חומר שיורי?

 

על שאלות אלו ואחרות ישנן תשובות חלקיות במסגרת תורת המיתרים, אולם לא אסקור אותם ברשימה זאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים