שתף קטע נבחר
 

לפני 140 מיליון שנה: כך נראה הפרח הראשון בעולם

חוקרים מצרפת מצאו כי הפרח הראשון מזכיר נופר, והתכונה המאפיינת ביותר שלו היא כמה דורים של מבנים דמויי עלי כותרת, שמסודרים בקבוצות של שלושה

 

הדמיה בתלת מימד של הפרח

הדמיה בתלת מימד של הפרח

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פרח עתיק בן 140 מיליון שנה, שמזכיר בחיצוניותו את הצמח הנופר (באנגלית - Water Lily), הוא האימא (וגם האבא) של כל הפרחים שקיימים כיום, כך לפי מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Nature Communications. אמנם עד כה לא נמצאו מאובנים של הפרח הזה, אבל המדענים הצליחו להסיק איך הוא ככל הנראה נראה בעזרת ניתוח מאגר ענק של נתונים בוטניים.

 

לפי המחקר, לפרח הראשון היה סידור פשוט יחסית של שכבות של עלי כותרת וכן איברי רבייה הן של זכר והן של נקבה. בעלי הפרחים התפתחו לאחרונה יחסית, בתקופת הדינוזאורים, ונתנו גיוון וצבעוניות לכדור הארץ שהיה די משמים עד אז וכוסה בעיקר בשרכים, שְׁבַטְבַּטים וטחבי עלים.

 

 (צילום: מתוך המחקר) (צילום: מתוך המחקר)
(צילום: מתוך המחקר)

 

ב"טלגרף" הבריטי דווח כי למראה החיצוני של בעלי הפרחים הייתה השפעה דרמטית על המערכות האקולוגיות ועל האקלים, והם הניעו גם את האבולוציה של החרקים המאביקים. היום מהווים הפרחים כ-90% מכל הצמחים היבשתיים והם חיוניים להישרדות של החיים על פני היבשה. עם זאת, רק קומץ של מאובנים של הפרחים המוקדמים ביותר עדיין קיימים, ומקורם עדיין לא לגמרי ידוע.

 

במחקר החדש שילבו מדענים מאוניברסיטת פארי-זוד (פריז דרום) מודלים של התפתחות פרחים יחד עם מידע ממאגר נתונים אדיר של תכונות פרחוניות בהווה. כאמור, מבחינה חיצונית, הפרח הראשון מזכיר נופר, והתכונה המאפיינת ביותר שלו היא כמה דורים של מבנים דמויי עלי כותרת, שמסודרים בקבוצות של שלושה. בראש הפרח ישנם אבקנים (זכר) שמפזרים אבקה לעבר המרכז, וסליל של עלי שחלה (נקבה). אברי הרבייה השונים מופרדים אחד מהשני.

 

"חרף קווי הדמיון עם כמה מהפרחים של היום, אין כל מין שעדיין חי וחולק בדיוק את שילוב התכונות של הפרח הזה", כתבו החוקרים במחקר. "אך מקורם של בעלי הפרחים עדיין נותר אחד התעלומות הקשות והחשובות ביותר בעולם הביולוגיה האבולוציונית. תוצאות המחקר הן צעד משמעותי לקראת הבנת המקור של הגיוון בפרחים והאבולוציה של בעלי הפרחים באופן כללי".

 

למחקר המלא: https://www.nature.com/articles/ncomms16047

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך המחקר
מזכיר נופר לבן
צילום: מתוך המחקר
מומלצים