בוטל צו הסגירה לאתר מחזור הפסולת ברקת בשוהם
בית המשפט ביטל את צו הסגירה שהוציאה המועצה המקומית שוהם נגד אתר הטמנת הפסולת ברקת שבשטח שיפוטה - מהמטמנות המרכזיות בישראל לפסולת בניין. השופטת קבעה כי בהיעדר אתר פסולת חלופי סגירת האתר אינה מידתית ועלולה לגרום לפגיעה חמורה בבריאות ובטובת הציבור
בית משפט השלום בראשון לציון ביטל את צו הסגירה שהוציאה המועצה המקומית שוהם נגד אתר הטמנת הפסולת ברקת שבשטח שיפוטה. ברקת היא אחד המטמנות המרכזיות בארץ לפסולת בניין, וכשליש מפסולת הבניין מגיעה לשטחה.
השופטת, רבקה ארד, קבעה כי גם מנימוקים של הגנת הסביבה, בהיעדר אתר פסולת חלופי, מוצדק לבטל את הצו. זאת כיוון שסגירת האתר אינה מידתית ועלולה לגרום לפגיעה חמורה בבריאות ובטובת הציבור.
עמותת אדם טבע ודין והתאחדות הקבלנים ביקשו להצטרף לעתירה שהגישו מפעלי אתר ברקת כידידי בית המשפט. השופט ארד ציינה כי עמדת אדם טבע ודין תואמת את זו של המשרד להגנת הסביבה לפיה פעילות האתר חיונית להגנת הסביבה בהיעדר חלופה אחרת. עוד קבעה כי בהוצאת צו הסגירה נפל פגם, וכי בצו הסגירה לא פירטה מועצת שוהם כל נימוק סביבתי.
עו"ד אסף רוזנבלום, מנהל המחלקה המשפטית של אדם טבע ודין בירך על ההחלטה: "בית המשפט אימץ את עמדת אדם טבע ודין לפיה האינטרס הסביבתי מחייב את המשך פעילות אתר ברקת עד לפתיחת אתר חלופי שיתן מענה לפסולת הבניין באזור. מדובר באתר שקולט 2,000 טון פסולת בניין ביום, אשר בהיעדר פתרון אחר היו מושלכים בשטחים הפתוחים ברחבי הארץ".
כמות פסולת הבניין המיוצרת בישראל מגיעה ל- 7.5 מיליון טון לשנה, מתוכה 3.6 מיליון פסולת בנייה. האתרים המוסדרים דוגמת ברקת קולטים כ-2.7 מיליון טון מהפסולת הזו. אתר ברקת קולט מדי יום בין 2,000 ל-1,500 טון פסולת. 1.5 מיליון טון מוצאים את דרכם לסביבה, לאתרים פיראטיים ואפילו לשמורות טבע ויערות. צו הסגירה שהוציאה מועצת שוהם לפני מספר שבועות אילץ חלק מהקבלנים שהיו מפנים את הפסולת למקום בצורה מסודרת, להתחיל ולהשליך את פסולת הבניין שלהם ברחבי הארץ.
העתירה נגד הסגירה הוגשה על ידי עו"ד בועז בן צור ועורכי דין נוספים.
במועצת שוהם מסרו מוקדם יותר השבוע: "אנו רואים חשיבות רבה בשמירה על איכות הסביבה והבטיחות במטמנה ומסביב לה. המשך פעילות המטמנה בדרך שבה נוהלה משמעה יצירת סכנות ואסון סביבתי, לצד זלזול בוטה בכל ערכאה מינהלית וחוקית. המטמנה פועלת ללא רישיון עסק מינואר 2017, נוכח הפרת הסכמים קודמים שנחתמו עם מועצת שוהם בנושאי תחזוקת ושיקום האתר".
מנכ"ל פארק מיחזור פסולת הבניין "ברקת" שליד שוהם: "אני מברך על החלטת בית-המשפט שמכיר בתרומתו הגדולה של פארק המיחזור ברקת, האחראי לטיפול ומיחזור של כשליש מכמות פסולת הבניין של מדינת ישראל, הנקלטת באתרים מאושרים.השלכת פסולת בניין באופן פיראטי בשמורות טבע ובשטחים הפתוחים היא מכת מדינה שיש להילחם בה בכל הכוח".