שתף קטע נבחר
 

הדינוזאורים שהטילו ביצים בצבע כחלחל-ירקרק

ממחקר שבו נבדקו ביצים בסין התברר כ קבוצת דינוזאורים בעלי מבנה גוף קטן הטילו ביצים בגוונים הלא שגרתיים

לא הכל לבן: דינוזאור דמוי-ציפור שחי בתור הקרטיקון - לפני 65.6 עד 145.5 מיליון שנה - בשטח שהיום שייך לסין, הטיל ביצים בעלי גוון כחלחל-ירקרק, כך לפי מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת PeerJ. לפי החוקרים, מדובר בעדות הראשונה לפיגמנט בביצי דינוזאורים.

 

קליפות הביצים, שנשמרו היטב, הן של אובירפטור ממין Heyuannia huangi, ובאתר LiveScience הסבירו כי בעת הניתוח שלהן התברר כי היה להן גוון כחול-ירוק. אובירפטורים היו קבוצת דינוזאורים בעלי מבנה גוף קטן, עם מקור קטן ובלי שיניים. מאובנים שלהם נמצאו בסין ובמונגוליה.

 

 (צילום: מתוך המחקר)
(צילום: מתוך המחקר)

 

ניתן למצוא גווני כחול וירוק בקרב מיני ציפורים מודרניות, וזמן רב העריכו חוקרים כי מדובר במאפיין של שושלות ציפורים. הממצא החדש, עם זאת, מצביע על כך שביצים צבעוניות כבר הופיעו מוקדם יותר באילן משפחת הדינוזאורים, ואולי אף צצו לצד התנהגות קינון שהותירה ביצים חשופות חלקית בקנים במקום בקבורה באדמה.

 

ישנם שני פיגמנטים שמייצרים צבעים בקליפות ביצים: ביליברדין, שאחראי לגוונים הכחולים-ירוקים, ופרוטופורפירין, שתורם לגוון יותר חום-אדמדם שלרוב מופיע כנקודות או בדפוסים אחרים. לפי מחקרים נוספים בעבר, צבעי קליפות ביצים לרוב נועדו כדי להסוותן מפני טורפים או כדי לעזור לציפורים לזהות את הביצים שלהן.

 

המדענים במחקר הנוכחי בחנו שלוש ביצי אובירפטור מתור הקרטיקון המאוחר, ולכולן היה צבע "שחרחר עד חום-שחרחר" עם "נצנוץ עדין של כחול-ירוק בזווית ובאור מסוים". ניתוח קליפות הביצים חשף נוכחות הן של ביליברדין והן של פרוטופורפירין. עם זאת הנוכחות של ביליברדין הייתה משמעותית בהרבה, עובדה שמצביעה על כך שהביצים היו בצבע אחיד ללא דפוסים חומים-אדמדמים.

 

בהשוואה לפרוטופורפירין, ביליברדין רגיש יותר להתמוססות במים של משקעים, ולכן סביר כי הייתה כמות הרבה יותר נכבדת של הפיגמנט בקליפות לפני שהתאבנו, כך לפי המחקר. לאחר שהצליחו לחשב כמה מהפיגמנט "אבד" במהלך השנים, החוקרים קבעו כי צבען המקורי של הקליפות ככל הנראה היה כחול-ירקרק באופן מובהק.

 

למחקר המלא: https://peerj.com/articles/3706/

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך המחקר
שרידי הביצים שהתגלו
צילום: מתוך המחקר
מומלצים