כל מה שעליכם לדעת בשנה הראשונה באקדמיה
גם השנה יצטרפו לספסל הלימודים עשרות אלפי סטודנטים חדשים לתואר ראשון במכללות ובאוניברסיטאות ברחבי הארץ. קבלו כמה טיפים שיעזרו לך בדרך אל התואר
הימים הראשונים בלימודים, במיוחד לסטודנטים בשנתם הראשונה, יכולים להיות מורכבים. מתכנון מערכת השעות ועד מציאת אולמי ההרצאות, ממציאת דירה ועד השגת המלגה המיוחלת, כל אלה ועוד סוגיות רבות אחרות, מעסיקות סטודנטים רבים בפתח השנה החדשה.
אז בואו נעשה סדר עבור הסטודנטים החדשים:
מלגות
בישראל קיימות קרוב ל-1,000 סוגי מלגות שונות. מה הסיכוי שלא תמצאו מלגה אחת עבורכם? אופציה טובה לקבלת מידע והשגת מלגה הוא באמצעות מיזם Milgapo אשר מטרתו לעשות סדר בתחום המלגות בארץ לטובת הסטודנטים ולסייע להם לאתר מלגה רלוונטית. סטודנטים הלומדים מוסדות האקדמיים בפריפריה למשל זכאים למימון של שנת הלימודים הראשונה. מומלץ לבדוק!
הכירו את הקמפוס
מהלך חשוב שרצוי לעשות ביום הלימודים הראשון. תגיעו קצת מוקדם יותר וערכו הכרות בשטח. הכרת המקום תחסוך לכם הרבה מאוד ריצות בין שיעור לשיעור ומהרצאה להרצאה. בחלק מהמוסדות האקדמיים קיימת אפליקציה לניווט ואם אצלכם אין - אז תדאגו להשיג מפה רגילה.
"הנחת סטודנט"
הסטודנטים בישראל משתייכים לקבוצה גדולה של אנשים שזכאים להטבות והקלות, או במילים יותר ישירות – להנחות! הטבות והנחות אלה ניתן לקבל במקומות ציבוריים רבים בקרבת מוסד הלימודים (חנויות ספרים, מסעדות וכו') וכן גם במקומות נוספים אחרים כמו למשל בתחבורה הציבורית ובבנקים.
אגודות הסטודנטים מציעות מגוון הטבות לסטודנטים. לשם כך כדאי שתשיגו כבר ביום הראשון כרטיס חבר אגודה שיסייע לכם לקבל את ההטבות.
הנחה בארנונה לסטודנטים ששוכרים דירה בעיר ישנה הנחה בארנונה, כדאי לברר את זכויותיכם מול העירייה ולוודא שאתם אכן זכאים להנחה. אל תתעצלו לברר, זה ישתלם לכם.
התאמות לסטודנטים וסטודנטיות המשרתים במילואים
אם אתם משרתים במילואים חשוב שתדעו את זכויותיכם. לדוגמה:
- סטודנט ששירת לפחות 10 ימי מילואים במצטבר במהלך סמסטר יוכל לדחות קורס סמסטריאלי ולחזור עליו בשנית ללא תשלום נוסף.
- סטודנט יוכל לדחות קורס שנתי, בתנאי ששירת 20 ימי מילואים במצטבר. במידה וסטודנט נדרש להגיש מטלה בזמן או בסמוך למילואים, יידחה מועד הגשת המטלה לפחות במספר ימי המילואים או לחילופין תוטל על הסטודנט מטלה אחרת.
זכויותיהן של נשים בהריון:
בשנים האחרונות הוסדרו ובצדק, זכויותיהן של סטודנטיות בהריון. חשוב להבין את התנאים להן אתן זכאיות כדי להקל על ההתנהלות בזמן הלימודים. להלן מספר דוגמאות: -
- סטודנטיות הריוניות זכאיות להארכת זמן של 25% במהלך בחינה וליציאה בלתי מוגבלת לשירותים (חשוב מאוד!).
- זכאות למועד בחינה מיוחד (שאינו מועד א' או ב'). בנוסף, סטודנטית בהריון זכאית להיעדר מ- 30% מכלל השיעורים בקורס בו חלה חובת נוכחות.
כדי לקבל את כלל האינפורמציה מומלץ לפנות לרכז ההתאמות לקבלת מידע ופרטים נוספים על הליך מימוש הזכות במוסד הלימודי.
עוד טיפים
• הישארו מעודכנים: כדאי להירשם לקבוצות רלוונטיות בפייסבוק, בוואטסאפ ולהתעדכן, מאשר מלהגיע לשיעור ב-8:00 בבוקר ולגלות שהוא נדחה ל-13:00 או התבטל.• התייעצו עם הוותיקים - כדאי מאוד להתייעץ עם תלמידי השנה השנייה, השלישית והרביעית בעיקר בנוגע לחוגי הלימוד וקורסים למיניהם שעליכם לבחור. קבלת עצה ממי שהיה שם ו/או חווה בעצמו קורס כזה או אחר, הוא יתרון עצום וחכם. אין חכם מבעל ניסיון, היעזרו בו.
• רישום לקורסים – אחד הדברים המסובכים לסטודנטים בתחילת דרכם הוא שלב הרישום. הקרב על כל קורס הוא בעיצומו ועל כן מומלץ להתכונן בהתאם. קומו מוקדם עוד לפני שעת פתיחת ההרשמה, שבו מול מחשב עם אינטרנט מהיר שלא יגרום למערכת להיתקע בעת בחירות הקורסים ותהיו מוכנים. כן, הכנה טובה לרישום משפיעה לבסוף על סמסטר שלם. אתם לא רוצים למצוא עצכם עם חורים במערכת או עם קורסים שלא רציתם ובחרתם כי זה מה שנשאר במאגר.
בנוסף, חשוב לזכור כי הסמסטר הראשון הינו סמסטר של הסתגלות. מומלץ בסמסטר הראשון ללמוד אך ורק את הקורסים המומלצים (קורסי חובה של הסמסטר הראשון) ולהשאיר את הסדנאות ואת קורסי הבחירה לסמסטרים הבאים.
בהצלחה!
הכותב הוא ד"ר פנחס חליוה, מנכ"ל ועד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות (ור"מ) ומנכ"ל המכללה האקדמית אשקלון.