השן שעשויה לשנות את ההיסטוריה האנושית
מאובן מלפני 9.7 מיליון שנה התגלה בגרמניה - ועשוי לרמז שמוצא האדם אינו מאפריקה. "אנחנו המומים, זו תעלומה גדולה"
מוצא האדם מהקוף - ומאירופה? תגלית דרמטית ומעוררת מחלוקת מעלה תהיות לגבי התיאוריה השלטת שלפיה מוצא האדם הוא מאפריקה ועשויה לשנות את כל מה שאנחנו יודעים על ההיסטוריה שלנו, של בני האדם.
פלאונתולוגים בגרמניה גילו שן מלפני 9.7 מיליון שנה שבגרמניה כבר כינו ככזו שעשויה באופן פוטנציאלי "לשכתב" את ההיסטוריה האנושית. המאובנים - ניב ושן טוחנת - נמצאו על ידי חוקרים שניפו חצץ וחול במה שהיה פעם קרקעית נהר הריין ליד העיירה אפלשיים.
השן הטוחנת דומה לאלו של ל"לוסי" - שלד בן 3.2 מיליון שנה של פרימאט שנכחד ונמצא באתיופיה, אב קדמון לבני האדם. אך לא היא ולא הניב דומים לאלו של אף אחד מהמינים שנמצאו באירופה ובאסיה.
שתי השיניים שנמצאו השתמרו במצב מצוין והן שייכות לאותם אדם, שמינו אינו ידוע. ב"דויטשה וולה" הגרמני נכתב שהמדענים היו כל כך מבולבלים מהממצאים שהם דחו את פרסום המחקר למשך חודשים ארוכים.
הרברט לוץ, אחראי מוזיאון ההיסטוריה של הטבע במיינץ וראש צוות החוקרים, אמר לתקשורת המקומית: "אלו בבירור שיניים של קוף. המאפיינים שלהם דומים לממצאים אפריקניים שמאוחרים ב-4-5 מיליון שנה ביחס למאובנים שנחשפו באפלשיים. למצוא דבר כזה זה מדהים, זה הרבה מזל - אבל זו גם תעלומה גדולה".
במסיבת העיתונאים שבה הודיעו על התגלית, אמר ראש העיר מיינץ כי החשיפה עשויה להוביל מדענים לבצע הערכה מחדש של תחילת ההיסטוריה האנושית. "אני לא רוצה להיות אובר-דרמטי, אבל אני מניח שאנחנו צריכים להתחיל לשכתב את ההיסטוריה שלנו אחרי היום", אמר. אקסל פון ברג, ארכיאולוג מקומי, אמר כי הממצאים החדשים "הדהימו מומחים".
ד"ר לוץ אמר כי לאחר פרסום החלק הראשון של המחקר, "העבודה האמיתית" לפתרון התעלומה רק מתחילה עכשיו. אמנם מאובנים רבים העידו שקופי האדם נדדו באירופה לפני מיליוני שנים, אך לא היה אף מקרה שאישר הימצאות ביבשת של הומיניניים – מינים הקשורים לבני האדם.
באחת מהשיניים - ניב שהיה בחלק השמאלי העליון - נראו "תכונות הומיניניות", שלא נראו בשיניים אחרות שהתגלו באירופה ובאסיה. לכן, אם יאושרו הממצאים התיאוריה השלטת לגבי מוצא האדם עשויה להשתנות.
הקונצנזוס המדעי הנוכחי הוא שהאדם המודרני התפתח במזרח אפריקה לפני 200,000 עד 400,000 שנים – והגיע לאירופה בערך לפני 70 אלף שנה. באזור שבו נמצאו השיניים, שיוצגו במוזיאון, פועלים "ציידי מאובנים" כבר 200 שנה.