שתף קטע נבחר

 

על סף בצורת: הכנסת דנה במחדל מתקן ההתפלה באשדוד

מחדל מתקן ההתפלה באשדוד הגיע לדיון בוועדת הכספים, יממה לאחר התרעת מנכ"ל רשות המים מפני בצורת חמורה. ח"כ גפני: "נכשלנו בפיקוח על נזק גדול לכספי ציבור. יש חשש שהמתקן יקרוס ומשבר המים יחמיר"

ישראל מתייבשת, המצב חמור ומסוכן יותר ממשבר המים של 2009 ואנו נמצאים על סף שנת הבצורת החמישית ואולי אפילו השישית ברצף - עניין שמחייב את המשק בהיערכות חירום רחבה. על כך התריע גיורא שחם, המנכ"ל החדש של רשות המים, בדיון דחוף שכינס היו"ר ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), אמש (ג') בוועדת הכלכלה. לדברי שחם, "למרות מתקני ההתפלה שהוקמו בינתיים, אנו צועדים לקראת אסון שבו כולנו שותפים".

 

היום (ד'), הכה על חטא גם ח"כ משה גפני (יהדות התורה), יו"ר ועדת הכספים. חמישה חודשים של אפס מעשה, ללא מעורבות פוליטית, חלפו מאז הדיון הקודם שהתקיים בוועדה בחודש יוני על אחד ההיבטים החמורים של משבר המים – מחדלי ההקמה של מתקן ההתפלה באשדוד שנועד לצמצם את ממדי האסון הצפוי, ונמצא בתפוקת חסר לעומת תפוקת המים אליה התחייב. בעת ההיא איים גפני על רשות המים והאוצר כי יקים ועדת חקירה פרלמנטרית שתבדוק את המחדל. זאת, אם לא יקבל תוך חודש תשובות לשאלות מדוע לא תוקנו הקלקולים והפרויקט נכשל, ומה בכוונת המדינה לעשות על מנת שהמתקן יופעל במלוא כוחו להגברת קצב אספקת המים למשק. 

 

מתקן ההתפלה באשדוד (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
מתקן ההתפלה באשדוד(צילום: רועי עידן)
 

גפני לא קיבל תשובות, ועדת חקירה פרלמנטרית לא הוקמה, ובדיון שנערך היום חזרו המשתתפים על שאלותיהם ותמיהותיהם כאילו הן עולות לראשונה. הדברים, כפי שהשתלשלו היום, ממחישים את חומרת המשבר הפוקד את מתקן אשדוד על סף קריסתו, ומעצימים אותו שבעתיים על רקע התרעת הבצורת של רשות המים מאתמול.

 

בדיון היום אמר גפני כי "הממשלה שאחראית על מקורות רוצה לקחת מידי החברה את המתקן, ולמכור אותו, כי יש חשש שהמתקן יקרוס ואז משבר המים יהיה הרבה יותר חמור. מוטב שמקורות תתקן אותו ותפיק את מקסימום המים שניתן, ובעוד שנה ישקלו למכור אותו". יו"ר הוועדה טען עוד כי "מישהו צריך לשלם על המחדל הזה שהמתקן לא טוב אחרי שאיחרו בהתקנתו... לנו יש בעיה. אנחנו גוף פיקוח ונכשלנו כנראה בפיקוח על נזק גדול לכספי הציבור. אתם עדיין מתחבטים מה לעשות עם הזכיין שאיחר בשנתיים, עשה נזק במיליונים והקים מתקן כושל. מי אם לא הוא צריך לשאת באחריות".

 

לדבריו של גפני, "כל שומרי הסף נרדמו בשמירה, כשהקמת המתקן ניתנה בפטור ממכרז, והתגלגלה להחלטה למחוק למקורות 400 מיליון שקל מתוך עלות של 1.1 מיליארד. לא מוסיפים חטא על פשע בכסף ציבורי שלא מתגלגל ברחוב, כשבחלקו היינו פותרים את בעיית הנכים".

 

צפו: מתקן ההתפלה שיסייע לכנרת 

צילום : ירון שרון

צילום : ירון שרון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ח"כ יעל כהן-פארן (המחנה הציוני), אמרה: "באפריל השנה הודיעו על מחיקת קרוב ל-400 מיליון שקל מכספי ציבור צרכני המים בעקבות התקלות החוזרות. משהו לא נבנה כראוי במתקן. כרגע הוא עובד בכ-80% מתפוקתו או שלא עובד בכלל. חברה חיצונית העריכה את התיקון במאות מיליוני שקלים. נראה שיש כאן משהו לא כשר ומנפחים את עלויות התיקון להצדקת מכירת המתקן לחברות שהקימו אותו". חברה לסיעה, ח"כ איתן ברושי, הוסיף: "כעסנו אז גם על הפטור ממכרז ההקמה שקיבלה חברת מקורות בגלל שנמצאת במשבר מתמשך".

 

עלות התיקון: 250 מיליון שקל

המנכ"ל בפועל של מקורות, יוחאי שוחט, טען בדיון: "אנחנו עושים מאמצים גדולים להפיק מהמתקן יותר מים, עד 90%, אבל נדרשות הסכמות של המדינה וזה גם עולה כסף. אנחנו תבענו 700 מיליון שקל מהקבלן הספרדי שבנה את המתקן לא נכון. הוא לא טוב ועלול לקרוס. כשהמתקן התחיל לעבוד, הסתבר שהוא תקוע ולא מפיק את מלוא הכמות. הוגשה התביעה שנמצאת בבוררות שמתנהלת כבר כמעט שנתיים ועלולה להימשך עוד זמן רב.

 

"בדקנו אם אפשר לתקן ומה צפויה להיות עלות התיקון, לקחנו חברה שתגיש בשבוע הבא דו"ח סופי על התיקון. הבשורה הטובה היא שהעלות תהיה סביב ה-250 מיליון. בימים אלו יושבים בממשלה ובבנקים על מודלים כיצד מוציאים את מקורות מהמתקן, כפי שהממשלה לוחצת".

 

מנהלת אגף התפלה ברשות המים, הילה גיל, טענה בדיון כי "כל גורמי הממשלה מאוחדים בדעה שצריך לצאת למכרז כדי להשמיש באופן מלא את המתקן, ושמקורות תפעיל אותו עד למכירה. ארבעה מתקנים שלנו עובדים עם זכיינים פרטיים בצורה טובה. מקורות לא עמדה בתנאי הסף של המכרז כי אין לה ניסיון בהקמת מתקנים בסדר הגודל הזה".

 

ח"כ גפני סיכם את הדיון בכך שהוא רואה את הדברים בחומרה רבה, בעיקר בשל כמות החלטות הלוקות בשיקול דעת מוטעה ותלושות מהמציאות. למרות זאת, ההחלטה שקיבל היתה אנמית - כזו המחייבת את הממשלה לדווח לוועדה על התקדמות הטיפול במחדל אשדוד אחת לשלושה חודשים. במועד הדיווח הראשון ישראל תהיה עלולה כבר לעמוד בראשיתה של שנת בצורת חמישית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים