הלהבה החריגה בבז"ן: בזמן פיילוט למניעתה
בימים אלה בוחנת כרמל אולפינים מקבוצת בז"ן טכנולוגיה חדשה, שאמורה למנוע תקלות - כמו שזו שאירעה ביום רביעי בערב בכרמל אולפונים - בטרם התרחשותן, ולספק התראה שעות ולעתים ימים בטרם התרחשה התקלה
התקלה השבוע בלפיד בבתי זיקוק אירעה בשעה שמתקיים פיילוט לטכנולוגיה שתפקידה למנוע אירועי לפיד מסוג זה. בחברה שפיתחה את הטכנולוגיה הבהירו כי באזור המסוים שבו התרחשה התקלה המערכת עדיין לא הותקנה.
מדובר בתקלה שאירעה ביום רביעי בערב במפעל כרמל אולפינים. התקלה גרמה ללפיד גבוה במיוחד במתחם בתי הזיקוק, לפיד ש"מאיר" לרחוק במפרץ חיפה. תושבים זועמים תיעדו את הבעירה והעבירו את התיעוד ל-ynet. בסביבות השעה 2:00 לפנות בוקר כבתה הלהבה לאחר שבערה במשך כ-4 שעות.
בימים אלה בוחנת כרמל אולפינים מקבוצת בז"ן טכנולוגיה חדשה, שאמורה למנוע תקלות כאלו בטרם התרחשותן, ולספק התראה שעות ולעתים ימים בטרם התרחשה התקלה. הפעלת הלפיד הייתה בעקבות עוד תקלה במפעל כאו"ל (כרמל אולפינים), שאירעה במתקן המונומרים. אלה לא חדשות מעודדות במיוחד, שכן הפיילוט הראשוני מופעל בימים אלה באגף המונומרים בכרמל אולפינים, במתקן שגרם בעבר לאירועי לפיד רבים וגרם גם לתקלה הנוכחית.
בשנת 2016 החמיר המשרד להגנת הסביבה את תנאי היתרי הפליטה למפעלי כאו"ל וגדיב. בין היתר המטרה הייתה להבטיח כי הלפיד שמופעל במקרה חירום ומונע פליטות לא מבוקרות של חומרים מסוכנים, יופעל בצורה שתבטיח שריפה מלאה של הגזים המוזרמים אליו. המפעלים יחויבו לדווח על כל תקרית של עשן שחור בלפידים, לתעד ולשמור את הצילומים לביקורות המשרד.
בשנה האחרונה זומן מנכ"ל קבוצת בז"ן לשימוע בעקבות הפרה של תנאי הפליטה של כאו"ל. זאת, בעקבות שורה של פליטת עשן שחור מהארובות וסיפוק מידע חלקי בנוגע לתקלות. בספטמבר 2016 בשעות הבוקר נצפה עשן שחור בלפיד. בהמשך אותו יום אירעו תקלות בשני מתקנים נוספים שגרמו להזרמת גזים ללפיד. בנוסף, באוקטובר 2016 אירעה תקלה בערב שהובילה להזרמה של 35 טון גזים לשריפה בלפיד. לאחר השימוע המשרד הטיל עיצום כספי בסך 2.7 מיליון שקל על החברה ופתח בחקירה פלילית.
אסף אלמגור, ראש היחידה העסקית של כאו"ל, ציין כי "הלפיד עצמו הוא אביזר בטיחותי שלמעשה מטפל בבעיה שנוצרה והוא עצמו אינו גורם למפגע סביבתי. המטרה, במקרה של הטכנולוגיה החדשה שנבחנת. היא למנוע מראש את הבעיה - הפסקות והפעלות של המתקן או חלקים ממנו, פעולות אשר הן בעצמן מהוות סיכון בטיחותי, וזאת ניתן לעשות על-ידי חיזוי מוקדם של התקלה שתביא להשבתה".
מדובר בטכנולוגיה חברת הסטארט-אפ Precognize הישראלית, הפועלת בשיטה שנקראת Machine learning; התוכנה אוספת מידע ובונה מסד נתונים, לומדת מהו ערך "תקני" ואיזה ערך חורג מהנורמה, ומספקת התראה. יש לציין כי כיום הטכנולוגיה של החברה הישראלית מותקנת אצל BASF, חברת הכימיקלים הגדולה בעולם, העושה בה שימוש במפעלים פטרוכימיים, פלדה וחשמל באירופה וברזיל. בארץ הם ביצעו מספר ניסויים בטכנולוגיה אצל חברת חשמל.
חן לינצ'בסקי, מנכ"ל הסטארט-אפ, אמר כי הפעילות בחברת החשמל הראתה "תוצאות יפות", אך הניסויים לא הבשילו לחוזה מסחרי. "מה שצריך לעשות הוא לנתח באופן חכם את הנתונים כדי להוציא את ההתראות. זה לא מחליף את הגורם האנושי. הטכנולוגיה מאפשרת תיקון של הבעיה לפני שהיא מתרחשת. כל יום השבתה של בית זיקוק יכול להגיע ל- 1.5 עד 7 מיליון דולר. בנוסף, וזה משמעותי באירופה (וגם בארץ) - התקלות גורמות לזיהום אוויר או אירועי לפיד. קשה לאמוד את התועלת הכספית אבל ברור שמבחינת חלק מהלקוחות שלנו הנושא הזה מאוד משמעותי".
ומה אומרים בבתי זיקוק? מנכ"ל קבוצת בז"ן, אבנר מימון, אמר: "כולי תקווה שטכנולוגיה מסוג זה תשפר את התפעול השוטף ותימנע תקלות שניתן למנוע אותן".