בולעני ים המלח: צוות בוועדת הכספים ירכז את תביעות הפיצויים
ועדת הכספים הקימה צוות מיוחד לריכוז תביעות הפיצויים של היישובים והמפעלים באזור ים המלח שניזוקו מתופעת הבולענים, כך שהפיצוי יבוא מקופת המדינה. עד כה נדחו כל התביעות לשלם את הפיצויים מהקרן לפיצוי על נזקי טבע בטענה שאין לראות את התופעה כאסון טבע אלא כתוצאה של מעשי ידי אדם
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הקים היום (ג') צוות מיוחד לריכוז כל תביעות הפיצויים של היישובים והמפעלים באזור ים המלח שניזוקו מתופעת הבולענים ולטיפול בהן כדי שהפיצוי המגיע יבוא מקופת המדינה. הקמת הצוות נועדה לשים קץ לוויכוח המתמשך כבר יותר מ-10 שנים סביב הגורם האחראי לפיצוי קורבנות הבולענים. עד כה נדחו כל התביעות לשלם את הפיצויים מהקרן לפיצוי על נזקי טבע בטענה שאין לראות את התופעה כאסון טבע אלא כתוצאה של מעשי ידי אדם. זאת עקב עבודות הפיתוח לאורך חופי ים המלח שעדיין גורמות להתמוטטות לא סדירה ולא צפויה של שכבות הקרקע המצטמקות, כתוצאה מירידת פני הים וכרסום שכבות המלח התת-קרקעיות מזרימת מי התהום שמתוך היבשה.
הצוות בראשות ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) שיורכב מנציגי כל סיעות הקואליציה והאופוזיציה, יעקוב אחר הנעשה בים המלח וסביבתו והתפשטות תופעת הבולענים כדי לסייע בריכוז וקידום הפתרונות הדרושים להיערכות המדינה להתמודדות עם הנזקים שמצטברים לממדי אסון טבע אזורי מתמשך.
כניסתה של ועדת הכספים להתמודדות עם התופעה חיונית בשעה זו, לקראת תום תקופת הזיכיון שניתן לחברת כימיקלים לישראל (כיל)במפעלי ים המלח, בשנת 2030. מפעלים אלה מרכזים את עיקר פעולות הפיתוח ובחינת ההתקדמות בנושא קציר המלח שנועד לצמצם את התופעה. צורך דחוף נוסף שמחייב פעולה הוא הפגיעה החמורה ביוזמות של ענף המלונאות ושל היישובים, ובראשם קיבוץ עין גדי, שהם הסובלים הראשיים מהבולענים הפתאומיים הממוטטים בניינים, כבישים ושטחים חקלאיים.
יו"ר הוועדה גפני אמר: "מדינת ישראל מסייעת לנפגעי התופעה אבל היא לא יכולה לעמוד מן הצד ולוותר על פיתוח חבל ים המלח, כשהנפגעים שוקלים לנטוש את השטחים המועדים לפורענות אחרי שהשקיעו בהם את הונם ולראות אותו יורד לטמיון. ועדת הכספים נכנסת למלא את החלל שנוצר במרחב ים המלח בהיעדר גוף ציבורי אחר שייקח אחריות ביוזמתו.
"באמצעות הצוות המיוחד נעקוב מקרוב אחר התוצאה הלא מספיקה של הפעולות שכבר נעשו למיצוי נכון ומאוזן של משאב הטבע מספר אחת של המדינה. בנוסף נגבש בעזרת הגופים הנפגעים את הפתרונות הדחופים הנדרשים והגופים הממשלתיים והאחרים שחייבים לקחת אחריות ולהשתתף בסיוע פעיל לעזרת הקורבנות ונקיטת הצעדים המדעיים והאחרים לצמצום ממדי התופעה".
גפני הוסיף ואמר: "הצוות ייכנס לעובי הקורה במקביל ליציאת כיל מהתמונה לקראת תום תקופת הזיכיון (אלא אם יחודש הזיכיון של כיל, צ.ל). במידה שיהיה צורך לקבל החלטות נכנס את מליאת הוועדה. כך או אחרת, אסור להשאיר את המצב באזור ים המלח כפי שהוא. חשוב מאוד שאזור ים המלח לא ייפול והמדינה צריכה להיות פעילה בתוך העניין.
צפו: כך נראה ים המלח בצילומי רחפן
"זה כישלון של המדינה כשהיא עומדת מן הצד נוכח ההתמוטטות הנמשכת של חלקים גדלים והולכים מאדמות אזור כמו ים המלח כאשר יש בו עדיין הרבה פעילות והרבה תיירות. לא ניתן להתפשר בעניין הזה. עוד מעט לא יהיה מה לשקם. רק מדינה נחשלת מסוגלת להתעלם ממצב כזה, לא מדינה מתוקנת".
גפני הודיע על הקמת הצוות במסגרת דיון על הצורך לבצע תיקונים ועדכונים בחוקים לעידוד השקעות הון אזורי העדיפות הלאומית. בדיון עלה הצורך לפעול לשיקום ולעידוד הפעילות ההתיישבותית, התיירותית והתעסוקתית באזור ים המלח. נציג התנועה הקיבוצית דיווח על פעולות לשיקום משק עין גדי נוכח "סימן השאלה הגדול התלוי מעל המשך ההתיישבות באזור. נדרשת כאן התגייסות אדירה למפעל הסיוע".
ח"כ רוזנטל הדגיש עם מינויו לעמוד בראש הצוות שתופעת הבולענים ותופעות קשות דומות ואחרות באזור ים המלח אינם נזקי טבע כפי שחזרו וטענו גורמים ממשלתיים. לדבריו, תופעות אלה נובעות מפעולות אנוש כמו הפסקת הזרמת מי הירדן והקמת בריכות האידוי של מפעלי ים המלח באגן הדרומי של הים. רוזנטל קרא לנציגי הממשלה להאיץ את קצב ההיערכות לקראת תום תקופת הזיכיון של כיל ב-2030 ובמקביל לתבוע מהחברה לעמוד בהתחייבויותיה בנושא קציר המלח, כחלק מהניסיון לשקם את הים והאזור כולו.