שתף קטע נבחר
 

חתולת הרחוב ששוגרה לחלל תונצח בצרפת

פליסט, החתולה שטסה לחלל החיצון ב-1963, תזכה להנצחה בדמות פסל ברונזה בלב פריז, לאחר שגולשים מכל העולם תרמו למטרה

 

השיגור ונחיתה של החתולה מצרפת

השיגור ונחיתה של החתולה מצרפת

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

18 באוקטובר, 1963, השעה 8:09 בבוקר: על גבי כן השיגור במערב אלג'יריה ניצב הטיל הצרפתי ורוניק AG1, ועליו חתולה מיוחדת בשם פליסט שעומדת לעשות היסטוריה - החתול הראשון שעומד לטוס לחלל החיצון.

 

עוד כתבות באתר סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע:

מעבדת החלל הישראלית, ספייס פארמה, מגיעה לתחנת החלל הבינלאומית

מערכת השמש כפי שמעולם לא חוויתם אותה

תחרות צילום "ונוס בטבע שלך" - כל הפרטים

 

שום דבר במהלך חייה לא הצביע על העתיד שצפוי לה. היא גדלה ברחובות פריז ונמצאה שם משוטטת על ידי סוחר חיות. בהמשך היא נמכרה לממשלה הצרפתית שגייסה חתולים לטובת חקר החלל. החוקרים במכון הצרפתי לרפואה זיהו את הפוטנציאל וצירפו אותה לנבחרת של 14 חתולים אסטרונאוטים שיועדו למשימות חלל. האימונים לא היו פשוטים וכללו שימוש בתאי לחץ וניסויים בתנאי חוסר כבידה. בנוסף, לחתולים הושתלו אלקטרודות תת-עוריות על מנת לעקוב אחר פעילות המוח שלהם.

 

פליסט. הורדמה כדי לבדוק את ההשפעה (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
פליסט. הורדמה כדי לבדוק את ההשפעה(צילום: מתוך יוטיוב)

 

בסופם של המבחנים המפרכים, נבחרה פליסיט להוביל את המשימה החשובה. הסיבה לבחירה נשארה חסויה עד היום, אך העדויות מספרות על כך שהיא הייתה פשוט החתולה הרגועה מכולן. בנוסף, החוקרים נתקלו בבעיה מפתיעה נוספת: שאר החתולים פשוט השמינו מדי במהלך האימונים.

 

תהילת עולם

ביום השיגור ישבה פליסיט בגאווה בתא השיגור שלה ובתום הספירה לאחור המריאה לגובה של 156 קילומטרים מעל כדור הארץ. לאחר מספר דקות של חוסר משקל הגיע הזמן לחזור. תוך 13 דקות מרגע ההמראה החתולה האסטרונאוטית כבר שבה לכדור הארץ בתוך קפסולה שהוצמדה למצנח.

בזמן השהייה בחלל (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
בזמן השהייה בחלל(צילום: מתוך יוטיוב)

 

בתמונות שפורסמו לאחר הנחיתה, נראתה פליסיט בדיוק כפי שהייתם מצפים שייראה כל חתול שחזר מהחלל: אדישה לחלוטין. למרבה הצער, על מנת להשלים את המחקר, הורדמה פליסיט מספר חודשים לאחר הטיסה, כדי להבין את ההשפעות הנוירולוגיות של המסע לחלל עליה.

 

למרות המסע המפואר שלה וחייה ההרואיים, פליסיט לא זכתה עד היום לתהילת עולם. זאת לעומת חיות חלל מפורסמות כמו לייקה הכלבה. מנהל קריאיטיב בריטי המתגורר בלונדון, מת'יו סרג' גאי, שנתקל לגמרי במקרה בסיפורה של פליסט החליט לשנות זאת. הוא פתח קמפיין מימון המונים, וגייס פסלת ידועת שם לעצב פסל מהודר. הקמפיין שזכה להדים בכל רחבי העולם, הצליח לגייס קרוב ל-60 אלף דולרים בתוך זמן קצר, בזכות גולשים ממדינות שונות שתרמו למטרה.

 

הסכום ישמש ליצירת פסל ברונזה מרשים שיוצב בפריז על פי התכנון בתחילת 2018. כך תזכה סוף סוף תזכה חתולת החלל למקום של כבוד בהיסטוריית חקר החלל, ותסמל את מערכת היחסים המיוחדת בין בני האדם לחיות הסקרניות ביותר ביקום.

 

אילו בעלי חיים נוספים נשלחו לחלל? ואיזה אימונים עוברים אסטרונאוטים לפני הטיסה? קראו עוד באתר סוכנות החלל הישראלית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך יוטיוב
פליסט לפני השיגור
צילום: מתוך יוטיוב
מומלצים