הקרב על עמק ססגון: המלון יצומצם ויתוכנן מחדש
ועדה של המועצה הארצית לתכנון ולבניה קבעה: תוכנית המלון בבקעת תמנע תצומצם משמעותית, ותוגש תוכנית מתוקנת. חברי הוועדה מטילים ספק בהיתכנות המיזם בעקבות פסק הדין: "ייתכן שהיזם לא יהיה מעוניין להמשיך". קבוצת איגרא: נמשיך לקדם את התוכנית
התוכנית למלון בעמק ססגון תבוטל, והיזמים יתבקשו להכין תוכנית חדשה. ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבניה, פרסמה הבוקר (ב') את החלטתה בעניין בניית המלון בעמק ססגון שבבקעת תמנע. ההחלטה התקבלה בעקבות ערר שהגישו המשרד להגנת הסביבה, החברה להגנת הטבע וראש עיריית נתיבות, בעקבות החלטת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז דרום מאוקטובר 2016 – אשר אישרה את בניית המלון.
הקרב על המלון: ההכרעה על עמק ססגון קרובה
רגע לפני הבולדוזרים - צפו באתרים שעלולים להיעלם
הוועדה קבעה הבוקר כי לא ניתן היה לאשר את התוכנית המפורטת כפי שאושרה - הקמת מלון בן 300 יחידות, הנפרש על שטח של 91 דונם - אלא בכפוף לצמצום משמעותי של שטחי הבינוי והפיתוח בתוכנית המפורטת, ותיחומם אך ורק במסגרת חלק מהאונה הדרומית של "אזור תיירות ונופש ב', על פי תוכנית המתאר".
עוד קבעה הוועדה כי תוך תשעה חודשים תוגש תוכנית מפורטת ומתוקנת על פי הנחיותיה, תוכנית שתפורסם להערות הציבור ולהתנגדויות. אם לא תוגש תוכנית חדשה, יראו את התוכנית המפורטת כתוכנית שבוטלה הפקדתה. המשמעות היא שבמקרה כזה, התוכנית להקמת המלון תתבטל, והיזמים ייאלצו להתחיל את כל ההליכים התכנוניים מההתחלה. מדובר בעיכוב משמעותי בתוכניות, שעלול "לעלות" ליזם בעוד מספר שנים של מאבקים.
הוועדה קבעה גם כי "לאור היותו של שטח התוכנית חלק משמורת טבע מוצעת על פי תמ"א 8, נדרשת התוכנית המפורטת לקבל את אישור המועצה הארצית לתכנון ולבנייה", והציעה כי "ייעודו של שטח האונה הצפונית (המכונה גם עמק ססגון) ישונה לשמורת טבע מוכרזת". כך, חומרי הבניה ישתלבו בנוף, וישמרו ככל האפשר את האופי המדברי ואת "נוף הבראשית" הקיים במקום.
בסיכום החלטתם, חברי הוועדה מטילים ספק בהיתכנותה של התוכנית בעקבות פסק הדין: "אנו מודעים לכך שהחלטה זו עלולה לחרוץ את דינה של התוכנית המפורטת שבפנינו לכליה, שכן ייתכן שהיזם לא יהיה מעוניין להמשיך ולקדמה. אנו מודעים גם לכך שהיזם הגיש תובענה אזרחית נגד הוועדה המחוזית.
"עקב העיכובים בהליכי התכנון, וכן על פי ההסדר הדיוני שקיבל תוקף של פסק דין בתובענה האזרחית ביום 8.4.2014, יהיה באפשרותו להגיש תובענה חדשה באותו עניין בתוך שבע שנים ממועד פסק הדין בתובענה האזרחית. אולם, כפי שפורט לעיל, איננו סבורים כי ניתן היה לאשר את התוכנית המפורטת במתכונתה הנוכחית".
בהחלטת הוועדה צויין גם כי ספק אם המלון נועד להיות מבודד במקור, כפי שטענו היזמים, אלא להיפך - הוא תוכנן כמלון שיימצא סמוך למבואת הכניסה ולמוקדי ביקור. "עובדה זו תומכת דווקא בעמדה לפיה אין מניעה, מבחינת סוג האכסון המלונאי, למקם מלון בחלופת המבואה הדרומית אילו היה הדבר אפשרי מבחינה סטטוטורית".
הוועדה ציינה כי החליטה להורות על תיקון התוכנית המפורטת, כך שהשטח הבנוי המלונאי יוגבל לתא שטח של עד 40 דונם בלבד. פיתוח נוסף למטרות תיירות ונופש, ללא בינוי, יוגבל לתא שטח נוסף הצמוד אליו.
יש לציין, כי במסגרת הערר ביקשו העותרים לבטל את התוכנית להקמת אזור מלונאות במקום, אך הוועדה דחתה את דרישתם. "המאבק להצלת עמק ססגון, שהחל בפעולה של תושבי האזור עם אדם טבע ודין, נושא פרי", אמר עו"ד אסף רוזנבלום, ראש המחלקה המשפטית באט"ד. "החלטת הוועדה מטילה סימן שאלה עצום על המשך קידום הפרוייקט וכדאיותו הכלכלית. הוועדה קבעה באופן מובהק כי אין לבנות מלון לעשירים בלבד".
מהחברה להגנת הטבע נמסר:
"החברה להגנת הטבע, שהגישה את הערר נגד התוכנית, מברכת על החלטת ועדת הערר. מדובר בצעד חשוב מאוד לשימור המקום הייחודי הזה וכולנו תקווה שהתוכנית החלופית לא תקודם".
מנכ"ל קבוצת איגרא, החברה היזמית, מיקי חברוני, אמר בתגובה
כי בכוונת הקבוצה להמשיך ולקדם את התוכנית. לדבריו, "עוד לא הספקנו לקרוא את כל ההחלטה. אבל בגדול אנחנו מברכים על ההחלטה לדחות את הערר. ניקח לתשומת ליבנו את ההערות של וועדת הערר. נטמיע אותן בתוכניות ונעמוד בלוחות הזמנים שנקצבו לנו ונקדם את התוכנית".
מהוועד להצלת עמק ססגון נמסר כי: "אנחנו מאד שמחים על החלטת המועצה הארצית, אשר - כפי שהיא עצמה מנסחת - מביאה למעשה כליה על הפרויקט. המאבק שלנו ושל ארגוני הסביבה על השארתו של עמק ססגון היפהפה פתוח לציבור, ועל מניעת הקמת תפלצת מלונאות למאיון העליון, לא היה מצליח אלולא תמיכת הציבור.
"זה הרגע לומר שחשוב להיאבק על מה שאנחנו מאמינים בו. אנחנו מקווים שההמדינה תמצא דרך לפצות את היזם ולהפוך את עמק ססגון לשמורת טבע".