שתף קטע נבחר

 

מחקר: שינוי האקלים גורם ליותר מפולות שלגים באלסקה

חוקרים בארצות-הברית גילו כי מאז המהפכה התעשייתית כמות השלגים שיורדים בהר האנטר שבפארק הלאומי דנאלי באלסקה זינקה מ-8 ל-18 מטרים בשנה. התוצאה: יותר מפולות שלגים. הסיבה: התחזקות זרמי האוויר החם והלח צפונה מהאוקיינוסים שהתחממו

עוד השפעה של התחממות כדור הארץ: מפולות שלגים על פסגת הר באלסקה הוכפלו מאז תחילת העידן התעשייתי, ומהווים הוכחה לכך ששינויי האקלים עשוים להוביל לכמויות גדולות של משקעים באזור - כך עולה ממחקר שפורסם אתמול (ג') בכתב העת המדעי Scientific Reports.

 

יותר שלג באלסקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יותר שלג באלסקה(צילום: shutterstock)

 

במחקר, שנערך על ידי חוקרים מדארטמות' קולג', אוניברסיטת מיין ואוניברסיטת ניו המפשייר, עולה כי כמות המשקעים באזורים הגבוהים של אלסקה, שגובהם מעל 1,200 מטרים - זינקה מ-8 מטרים של שלג בממוצע בשנים 1840-1600 ל-18 מטרים בשנים האחרונות.

 

"היינו בהלם כשראינו לראשונה כמה שלג ירד", אמר פרופ' אריך אוסטרברג מהחוג למדעי כדור הארץ מדארטמות' קולג'. "היינו צריכים לבדוק שוב ושוב את התוצאות שלנו כדי לוודא שהן נכונות".

גם יותר מפולות שלגים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם יותר מפולות שלגים(צילום: shutterstock)

 

המחקר התבסס על ניתוח של שתי דגימות קרח שנאספו בגובה של כ-4 ק"מ בהר האנטר שבפארק הלאומי דנאלי באלסקה. המחקר טוען כי התחממות האוקיינוסים באזורים הטרופיים הובילו לעלייה בכמות מפולות השלג באמצעות התחזקות זרמי האוויר החם והלח צפונה - מאז החלה המהפכה התעשייתית. המחקר הנוכחי מתבסס גם על מחקר קודם, שגם בו נעשה שימוש בליבות קרח, שהראו את התעצמות מערכות השלג באלסקה ובצפון מערב קנדה.

 

"בכל מקום שבו אנו מסתכלים על צפון האוקיינוס השקט, אנחנו רואים את אותה טביעת אצבע של התחממות האוקיינוסים באוזרים הטרופיים", אמר דומיניק וינסקי, עוזר מחקר בדארטמות' קולג' והמחבר הראשי של הדו"ח. "האקלים החורפי בצפון האוקיינוס השקט שונה מאוד ממה שהיה לפני 200 שנה".

אוויר לח מגיע צפונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוויר לח מגיע צפונה(צילום: shutterstock)

 

מדענים הגיעו כבר בעבר למסקנה כי פחמן דו-חמצני ופליטות אחרות בתעשייה גורמים להתחממות כדור הארץ, דבר שמוביל לשיטפונות, לבצורת ולסופות רבות יותר ממה שהיו בעבר. אבל רק לאחרונה הבינו חוקרים כי שינויי האקלים יכולים להגביר את המשקעים באזור מסוים, דבר שעלול להביא לתוצאות הרסניות.

 

יותר חם. מחקר אקלים של מכון ויצמן

יותר חם. מחקר אקלים של מכון ויצמן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אבל לא רק מזינוק בכמות המשקעים אלסקה סובלת. באוגוסט 2016 פורסם כי תושבי היישוב שישמרף שבאלסקה העתיקו את מקום מושבם בשל עליית מפלס פני הים. חוקרים בארצות-הברית אמרו אז כי בשל התחממות כדור הארץ - בכל שנה הים מתקדם בשלושה מטרים לעבר היבשה באי שבו שוכן היישוב שפונה. 89 תושבים הצביעו בעד העתקת הכפר ליבשת ואילו 78 תמכו בהצעה להישאר באי שבו בני המשפחות שלהם מתגוררים במשך מאות שנים.

 

הנזקים שנגרמו בשישמרף (צילום: AP) (צילום: AP)
הנזקים שנגרמו בשישמרף(צילום: AP)

 

ההתחממות הגלובלית היא תופעה של עלייה מתמדת בטמפרטורת כדור הארץ המיוחסת להצטברות של עודף של גזי חממה באטמוספרה. גזי חממה הוא כינוי לגזים הנמצאים באטמוספירה ובולעים ופולטים קרינה אינפרה אדומה. קרינה זו משתחררת מפני כדור הארץ לאחר שקרינת השמש פגעה ונספגה בהם באופן חלקי וזמני. גזי החממה, מחזירים חלק מהקרינה המשתחררת מפני כדור הארץ ולמעשה כולאים את האנרגיה (החום) סמוך לפני כדור הארץ, כמו בחממה, וגורמים לכך שהטמפרטורה על פני כדור הארץ תאפשר חיים, ומכאן חשיבותם.

 

יחד עם זאת, כאשר ריכוז גזי החממה באטמוספירה גבוה מדי, כמות האנרגיה הכלואה בין שכבת גזי החממה לבין פני כדור הארץ גבוהה יותר ולכן הטמפרטורה עולה, תופעה המכונה התחממות גלובלית. הטענה המקובלת כיום היא שמאז תחילת המהפכה התעשייתית הפעילות האנושית היא זו שאחראית לפליטה מוגברת של גזי חממה ולתופעת ההתחממות הגלובלית. לפני כשנתיים חתמו בפריז נציגים מרוב מדינות העולם על הסכם המחייב אותן להפחית את כמות פליטת גזי החממה - אך נשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ הורה לפני כמה חודשים לארצו לפרוש מההסכם. בכך ארצות-הברית ביחד עם סוריה הן שתי המדינות היחידות בעולם שלא חתומות על ההסכם.

 

למחקר המלא

 


פורסם לראשונה 19/12/2017 17:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכל לבן באלסקה
צילום: shutterstock
מומלצים