פרויקט זומה: סודי ביותר, בדרך לחלל
הלוויין המסתורי שבעליו אינם ידועים ישוגר מחר מפלורידה על ידי spaceX. החברה פרסמה צילומי מל"ט: מגה-טיל על כן השיגור
השיגור המסתורי של החברה הפרטית: spaceX מתכוננת לשגר מחר (יום שישי) לחלל עבור ממשלת ארצות הברית לוויין שהמטען שיישא כל כך סודי עד שאפילו לא ידוע מהי הזרוע הממשלתית שאחראית על השיגור. החברה פרסמה צילומים ממל"ט שמראים את ה"מגה-טיל" שלה על כן השיגור. צפו בסרטון.
"זומה" הוא שם הקוד ללוויין הסודי, שבעליו הישירים אינם ידועים. לפי התכנון, הוא ישוגר מחר בערב מקייפ קנוורל שבפלורידה, אחרי שורת דחיות ארוכה. לא ברור מהו המטען שעל הלוויין, שישוגר באמצעות רקטת פלקון 9, אבל ההערכה היא שמדובר במטען של הממשל האמריקני.
spaceX ובעליה אלון מאסק שומרים בסוד את המידע על פרויקט זומה - ורק פרטים מעטים פורסמו עד כה. בין היתר ידוע כי ענקית התעופה נורת'רופ גרומן מעורבת בשיגור.
בשנה שעברה אמר בכיר בחברה לאתר space.com: "מטען זומה הוא מטען סודי. הוא ישוגר למסלול לווייני נמוך". המסלול סובב את כדור הארץ בגובה של עד 2,000 ק"מ. לווייני ריגול ותקשורת צבאית חגים בגובה כזה, לכן אחת ההערכות היא ש"זומה" הוא פרויקט ביטחוני.
השיגור עצמו נדחה בחודש שעבר בפעם השלישית, בעקבות תוצאות של ניסוי שהתקבלו. "החלטנו לבחון מקרוב את הנתונים מניסוי שיגור לצרכן אחר", אמר אחראי התקשורת ב-spaceX, ג'ון טיילור, בהודעה שנמסרה באותה עת. לפחות בינתיים נראה כי מזג האוויר לא יגרום לדחייה נוספת.
ב"ניוזוויק" נכתב כי spaceX שיתפה פעולה עם הממשל האמריקני כמה פעמים. בספטמבר האחרון שיגרה החברה את מטוס החלל הסודי של חיל האוויר האמריקני, X-37B, ובמאי היא שיגרה מטען של משרד הסיור הלאומי, אחת מסוכנויות הביון של ארצות הברית. אותה סוכנות הכחישה קשר לפרויקט זומה.
בחודש שעבר העבירה spaceX מטענים לתחנת החלל הבינלאומית באמצעות רקטת פלקון 9 ממוחזרת. השיגור היה כל כך מרהיב עד שתושבים באזור היו בטוחים שחייזרים פלשו לכדור הארץ. גם בשיגור של זומה רקטת פלקון 9 אמורה לנחות על משטח מיוחד - כדי שייעשה בה שימוש חוזר.
בינתיים, בקייפ קנוורל הוצב ה"מגה-טיל" שמאסק מקווה כי יסלול את הדרך לחקירת מערכת השמש. ה-Falcon Heavy הורם בכן השיגור בקייפ קנוורל, לקראת בדיקות מנוע שיערכו לו בימים הקרובים. בקרוב הוא אמור להיות משוגר עם מטען יוצא דופן - מכונית טסלה צ'רי אדומה של מאסק, שתשוגר לכיוון מאדים.