לראשונה: מדענים שיבטו קופים
שני קופי מקוק ארוכי זנב זהים לחלוטין נולדו לפני שמונה ושישה שבועות בסין. השניים הפכו לפרימאטים - כלומר שייכים לסדרת היונקים הכוללת קופיפים, קופי אדם ובני אדם - הראשונים שמשובטים מתא שאינו ביצית. השניים שובטו בטכניקה שבה השתמשו עם הכבשה דולי ב-1996
בדרך לשיבוט בני-אדם? מדענים סינים שיבטו קופים בעזרת שימוש באותן טכניקות שייצרו את הכבשה המשובטת דולי לפני שני עשורים. בכך הצליחו לשבור מחסום משמעותי שעשוי לפתוח פתח לשיבוט של בני אדם.
ווה ווה וזונג זונג, שני קופי מקוק ארוכי זנב זהים לחלוטין, נולדו לפני שמונה ושישה שבועות. בכך הפכו לפרימאטים - כלומר שייכים לסדרת היונקים הכוללת קופיפים, קופי אדם ובני אדם - הראשונים שמשובטים מתא שאינו ביצית.
השיבוט הושג באמצעות תהליך שנקרא - somatic cell nuclear transfer (SCNT) - הכולל העברת גרעין התא, הכולל את ה-DNA, לביצית שהגרעין שלה הוסר.
חוקרים במכון האקדמי הסיני למדעי המוח בשנגחאי מסרו כי יש להתייחס למחקרם כברכה לעולם המחקר הרפואי, וכי באמצעות עבודתם ניתן ללמוד מחלות באוכלוסיות של קופים אחידים מבחינה גנטית.
אך המחקר הזה מביא את היתכנות השימוש בשיבוט גם אל מפתנם של בני האדם. "המכשול הטכני נשבר", אמר מומינג פו, אחד החוקרים בשיחה עם כתבים. לדבריו, עתה ניתן לשבט כל סוג של פרימאטים.
דולי החלוצה
בעל החיים המשובט הראשון היה הכבשה דולי, שבאה לעולם ב-5 ביולי 1996. דולי, שסבלה ממחלה ותופעות זיקנה, הומתה על ידי רופאיה, בפברואר 2003.
לנוכח דעת קהל חזקה מאוד נגד שיבוט מכל סוג שהוא, האיחוד האירופי לא מאפשר כלל את התהליך בחקלאות וגידול בעלי חיים. אולם בכירים מודים כי בשר או חלב שהגיעו מפרות עם היסטוריית שיבוט בהחלט יכולים להיות חלק מהשוק, בין אם יובאו ישירות, התקבלו מחיה מיובאת אחרת, או שגודלו ביבשת מחומרים גנטיים שהגיעו אל האיחוד האירופי.
עם זאת, בספטמבר 2015, הפרלמנט האירופי קבע ברוב גדול לא רק לאסור שיבוט חיות, אלא גם לאסור ייבוא מוצרים מחיות משובטות. אך ההחלטה הסופית צריכה להתקבל במועצה האירופית, שדווקא דבקה עד כה בגישה יותר מרוככת לנושא. ארגנטינה, ברזיל, קנדה ואוסטרליה הן רק חלק מהמדינות האחרות שמשבטות בהמות מבויתות.