ניסויים של תלמידים מנהריה ומעלה אדומים ישוגרו לחלל
בעוד כמה חודשים ישוגרו לחלל ניסויים שערכו תלמידים מנהריה, מעלה אדומים ופתח תקווה - שזכו במקומות הראשונים באירוע "רמון ספייסלאב". רונה רמון אמרה ל-ynet:"היה מדהים לראות ילדים חולמים הכי רחוק שאפשר וממצים את הפוטנציאל האישי שלהם"
15 שנים חלפו מאז התרסקה מעבורת החלל "קולומביה" ועליה האסטרונאוט הישראלי הראשון אילן רמון ז"ל. אתמול (יום א'), נפתח שבוע החלל הישראלי לזכרו של רמון באירוע "רמון ספייסלאב", שבמהלכו בחרו בכירי תעשיית החלל הישראלית וחוקרים מובילים מהאקדמיה, שלושה ניסויים מדעיים של תלמידים מרחבי הארץ, שבקרוב ישלחו לתחנת החלל הבינלאומית.
שלושת הניסויים שזכו בתואר המכובד וייצגו את ישראל במסגרת ביצוע מחקר בתחנת החלל הבינלאומית, במרחק 400 קילומטר מפני כדור הארץ, הם: ניסוי בנושא השפעת סידן אמורפי על תהליך בריחת סידן בתנאי חלל. מדובר בניסוי של בית הספר דקל וילנאי ממעלה אדומים,
הניסוי השני עסק בהשפעת מיקרו כבידה על היווצרות אבנים בכליות, והיה של תלמידי בית הספר עמל שחקים בנהריה, והניסוי השלישי חקר את השפעת מיקרו כבידה על התרבות תאים וסטאובלסטים בנוכחות מוגברת של סידן, מאחריו עמדו תלמידי בית הספר עמל הרב תחומי בפתח תקווה.
הזוכים גברו על 1,200 תלמידים ותלמידות מרחבי הארץ שהעפילו לשלב הגמר. הם עמלו על הניסויים במשך שנתיים יחד עם מומחים ממכון ויצמן, אוניברסיטת תל אביב והטכניון, וכן עם מומחים מבתי חולים מרחבי הארץ וחברות סטארט-אפ. בין השופטים שבחרו את הניסויים נכללו בין היתר: המדען הראשי של נאס"א - ד"ר ג'ייקוב כהן, האסטרונאוט מייקל בארט, יו"ר סוכנות החלל - פרופסור יצחק בן ישראל, מנכ"ל סוכנות החלל - אבי בלסברגר, סמנכל"ית מפעל חלל של התעשייה האווירית ענבל קרייס, ועוד 26 בכירים מתעשיית החלל הישראלית.
כבר בחודש אפריל הקרוב אמורים התלמידים הזוכים לצפות בשיגור הניסויים לחלל על גבי חללית דרגון של חברת spaceX, ויעקבו מקרוב אחר שהותם של הניסויים בחלל. מארגני התחרות אמרו כי החללית צפויה לשוב לכדור הארץ לאחר כחודש, עם תוצאות ראשוניות של המחקר.
שליו אמבון, תלמיד בית הספר דקל וילנאי ממעלה אדומים, אמר לאחר הזכייה: "זה מאוד מרגש, עבדנו קשה והשקענו רבות מהזמן שלנו בדיוק למטרה הזו. היה קשה לזכור את כל החומר ולדעת להציג אותו באנגלית ובעברית בפני השופטים, אבל הצלחנו. אנחנו מאוד מתרגשים לראות את התוצאות של המבחנה, רוצים לדעת אם הצלחנו לשנות משהו. אני משער שהתוצאה תהיה משמעותית כי מחקר מסתמך על נתונים מדעיים, נחכה ונראה".
בר אזולאי, מבית הספר עמל הרב תחומי בפתח תקווה, הוסיפה: "כשהשופטים הכריזו עלינו כזוכים הייתה לי תחושה מדהימה. אחרי שעבדנו כל כך קשה כצוות וכיחידים, לשמוע את הכרזת השופטים במעמד הזה היא תחושה שאי אפשר לתאר. לאורך התהליך היו לנו המון קשיים - אבל הגדול מהם היה לגבש את הקונספט של הניסוי שזכה. בשלבים מוקדמים הבנו שצריך לשנות את הכיוון של הניסוי שתכננו, ואני שמחה שהחלטנו על הניסוי הספציפי הזה. אנחנו מאוד מתרגשים ומחכים לשיגור של הניסוי לתחנת החלל הבינלאומית. אני חושבת שהשערת המחקר שלנו תתגלה כנכונה, ונוכל לסייע לאסטרונאוטים בזמן שהותם בחלל".
מאחורי "רמון ספייסלאב" - תוכנית ללימודי חלל מובילה בעולם - עומדת "קרן רמון", בראשותה של רונה רמון, סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע ומשרד החינוך.
רונה רמון אמרה ל-ynet: "לפני 15 שנים אילן הכניס את ישראל לתוכנית הבינלאומית, במסגרתה הוא ביצע ניסוי של תלמידים ישראלים בחלל. היום בחרנו שלושה ניסויים של ילדים מוכשרים ונהדרים שיבוצעו גם הם בידי אסטרונאוטים. השימוש בעולם המרתק של החלל, מעורר בתלמידים השראה ומוטיבציה. היה מדהים לראות היום ילדים חולמים הכי רחוק שאפשר וממצים את הפוטנציאל האישי שלהם. כיף לראות שופטים כל כך מכובדים עומדים ונפעמים מילדי ישראל. אני מקווה שעוד בתי ספר ירשמו לתכנית בשנה הבאה ושנזכה לראות עוד ילדים בארץ ובעולם יוצרים שפה משותפת של מחקר וסקרנות".