שת"פ ייחודי בין מכללה לחברות ביטוח
בוגרי מנהל עסקים עם התמחות במימון? כך תשתלבו בקלות בעבודה. שיתוף פעולה בין הקריה האקדמית אונו לבין הפניקס ומנורה מבטחים נותן לסטודנטים יתרון יחסי: כלים מעשיים ורישיונות מקצועיים וכן קליטה תעסוקתית
אחת המטרות היא הקניית כלים אקדמיים מעמיקים, אך חשוב לא פחות להבטיח שבסיום התואר לא ימצאו עצמם הבוגרים ללא הידע המעשי הנדרש להצלחה במסלול קריירה נכון, וללא יתרון יחסי מול אלפי בוגרים כמותם המתחרים על משרה בתחום.
בכדי לזכות באותו יתרון שיהפוך את הבוגרים לאטרקטיביים בשוק העבודה, עליהם להתמקצע ולהתמחות בתחום הפיננסי. התמחות במימון היא דוגמה לאחת מההתמחויות המבוקשות והרלוונטיות ביותר בתחום. "יש יתרון מובנה לבוגר תואר במימון על פני תואר אחר, בהשתלבות בתחום הפיננסי", מאשר ד"ר שרבל שוקייר, סגן דיקן הפקולטה למנהל עסקים ומנהל ההתמחות במימון ושוק ההון בקריה האקדמית אונו.
אלא שלדבריו, היתרון הזה נשחק מאד בשנים האחרונות. "ללא ידע ייחודי ורישיונות, זה פשוט לא מספיק", הוא מסביר, "ידוע שהמאבק על מקומות עבודה נהיה קשה מאוד. על משרת סטאז' אחת בתחום ניהול תיקים, לדוגמה, מתמודדים עשרות בוגרים".
"ביקוש לבעלי ידע פיננסי עם רישיונות"
כדי להתמודד עם האתגר הזה, ולהפוך את בוגרי התואר לאטרקטיביים בעיני מעסיקים פוטנציאליים, יזם ד"ר שוקייר שיתוף פעולה ייחודי בין הקריה האקדמית אונו לבין חברות הביטוח "מנורה מבטחים" ו"הפניקס". במסגרתו, פרט לתואר אקדמי במנהל עסקים עם התמחות במימון, מקבלים הסטודנטים בקריה האקדמית אונו גם כלים מעשיים ורישיון מקצוע, הנדרש כדי לעסוק בתחום ייעוץ/שיווק השקעות, ניהול תיקים וייעוץ/שיווק פנסיוני.
שיתוף הפעולה הייחודי כולל גם סדנאות והרצאות של מומחי חברות הביטוח ובתי ההשקעות לסטודנטים במסלול. את תקופת ההתמחות זוכים הסטודנטים לעבור באחת משתי חברות הביטוח, כשבסופה אף יוכלו להיקלט לעבודה אצלן באופן ישיר.
"לבעלי ידע פיננסי, שיש בידם רישיון בתחום הפיננסי או הפנסיוני - ובפרט לאלו שמחזיקים בשני הרישיונות - יש ביקוש ער בשוק העבודה", מסביר שוקייר את המהלך, "היום קשה מאד למצוא מקום לסטאז' בתחום ההשקעות, להבדיל מתחום הפנסיה, והמהלך הזה נותן מענה ישיר לקושי הזה".
משולש הזהב: ידע, הכנה וסטאז'
התוכנית הייחודית לא באה על חשבון קורסים אקדמיים שהסטודנטים במסלול לומדים, אלא בנוסף אליהם: כך הסטודנטים לתואר ראשון עם התמחות במימון בקריה האקדמית אונו זוכים לידע אקדמאי - תיאורטי ומעשי, לרבות תכניות העשרה וכלים בתחום הפנסיה ובתחומים נוספים הרלוונטיים לעשייה הניהולית בהמשך, שאינם קשורים לבחינות החיצוניות.
הם זוכים גם להכנה ייחודית לבחינות החיצוניות של האוצר ושל הרשות לני"ע, הכוללת גם מערך תגבורים ומרתונים. שיתוף הפעולה יוצא הדופן עם "מנורה מבטחים" ו"הפניקס" משלים את המשולש, ומבטיח קליטה נוחה ומהירה בשוק העבודה, עם אופק מקצועי לשנים הבאות.
"למעשה, בוגר תואר במנהל עסקים עם התמחות במימון בקריה האקדמית אונו יוצא לשוק העבודה עם תואר אקדמי וארבעה רישיונות שונים: ייעוץ השקעות, ניהול תיקים, שיווק פנסיוני וייעוץ פנסיוני", מחדד ד"ר שוקייר. "עם הפניקס הגענו להסכם לפיו כבר משנה א' סטודנטים בהתמחות יוכלו לעבוד בתחום הביטוחים, ואילו מנורה מבטחים יקלטו סטודנטים לתחום הפנסיוני לאחר סיום התואר, ולאחר שעברו את הבחינות בתחום כנדרש".
חיסכון של עד עשרות אלפי שקלים
התוכנית חוסכת לסטודנטים גם לא מעט כסף: אמנם אפשר להתכונן באופן עצמאי לבחינות החיצוניות של הרשויות, אך מעטים עושים זאת. משמעת עצמית חזקה וזמן רב, של כ־400 שעות לימוד עצמאיות הנדרשות לבחינת כל רישיון, בתוספת מחסור בחומר הלימוד והצורך לשחזר בחינות משנים קודמות, גורמים לרבים לפנות למכללות ללימודי חוץ, המכינות את הסטודנטים לבחינות.
אלא שהדבר כרוך בתשלום רב. לפי ד"ר שוקייר, מדובר באלפי ולעיתים אף בעשרות אלפי שקלים, ובחודשי לימוד רבים. בסופם, הוא מוסיף, אף אחד לא מבטיח לבוגר הצעיר עבודה בתחום.
חברות הביטוח מעניקות מלגות והבטחת עבודה
"באמצעות המהלך אנחנו יכולים להגיע לאנשים הטובים באמת, ולקבל כוח אדם איכותי ברמה גבוהה", מסביר בני שיזף, משנה למנכ"ל "הפניקס" ואחראי על תחום חיסכון ארוך טווח וסיכוני חיים, את הצד של המעסיק. "מבחינת הסטודנט, זו דרך מצוינת להגיע לאנשי המקצוע ולהכיר אותם במהלך הסטאז'. במסגרת שיתוף הפעולה עם הקריה האקדמית אונו אנחנו מעניקים גם מלגות למצטיינים, והבטחת תעסוקה לסטודנטים בתלות ציוניהם.
"אנחנו בפניקס רואים את עצמנו כמרכז ידע משמעותי בכל הקשור לעולם שבו אנו עוסקים, וחשוב לנו שיכירו אותנו ככאלה. לכן כשעלה הרעיון מצד ד"ר שרבל, שמחנו לאמצו. בנוסף, כמו כל מרכז ידע, יש לנו עניין להפיץ אותו לכמה שיותר קהלים".
לדברי שיזף, היתרון היחסי של סטודנט הלומד במסלול זה, ומקבל את ההכשרה הדרושה על מנת לעמוד בבחינות ולקבל את הרישיון, הוא משמעותי לאין שיעור. "לא רק שהסטודנט יוצא עם רישיונות ביד, גם נפתחות בפניו אפשרויות תעסוקה נוספות", אומר שיזף. "אנשים טובים שיקלטו אצלנו יוכלו להמשיך להתפתח לעמדות ניהוליות. בתכנית הזו מקבלים תמונה רחבה יותר של העולם הפיננסי, גם באמצעות ההרצאות והסדנאות שאנחנו מעבירים לסטודנטים".
תרומה גם למחקר מדעי בתחום הפנסיוני
גם במנורה מבטחים מתחייבים לקלוט את הסטודנטים המצטיינים לעבודה, לאחר מסלול הכשרה בחברה. "שיתוף הפעולה עם הקריה האקדמית אונו נועד בראש ובראשונה להגביר את המודעות לתחום הפנסיוני, לגרום לאנשים להבין בו ולהיות מעורבים בהחלטות בתחום", אומר ירדן פלד, מנהל מטה שיווק ודיגיטל במנורה מבטחים פנסיה וגמל.
"אנחנו במנורה מבטחים מאמינים, שהפנסיה אינה מנותקת מההתנהלות הכלכלית של המשפחות, וככל שמיישמים החלטות פנסיוניות נכונות בגיל צעיר, קל יהיה יותר להתנהל בהמשך, כמשפחה. במסגרת השת"פ אנחנו מרצים על כך לסטודנטים, מקנים להם כלים להבנה וליישום בתחום ופותחים להם צוהר למקצוע חדש".
בנוסף, תורמת מנורה במסגרת שיתוף הפעולה גם להיבט המדעי: "אנחנו במנורה גורסים, כי חלק מפעולות הרגולטור בארץ היו מתבצעות אחרת לו היה נעשה מחקר מדעי", אומר פלד. "אחד היתרונות שלנו הוא מעל לחצי מליון עמיתים פעילים, כך שביכולתנו לסייע באמצעותם למשרד האוצר בכל מחקר, הרבה מעבר לכל מדגם מייצג, כשהשת"פ עם הקריה האקדמית אונו הוא חלק מזה".
שכר הגבוה בכ־30% לבעלי התמחות במימון
מדי שנה נקלטים 500-400 עובדים במערכי השיווק והייעוץ הפנסיוני. לדברי ד"ר שוקייר, התמחות במימון מובילה גם לשכר גבוה יותר בחיים התעסוקתיים. לטענתו, השכר למשתלבים בתחום הפנסיוני גבוה ביחס לתחומים אחרים: כ־10,000 שקלים בחודש לבוגר מתחיל עם תעודה, וכ־15,000 בתוך כשנתיים. "זהו שכר הגבוה בכ־30% לפחות מזה הקיים במשרות אחרות לבוגרי תואר ראשון כללי במנהל עסקים", הוא אומר.
שיתוף הפעולה יוצא הדופן בין המוסד האקדמי לבין חברות הביטוח יוצר תוכנית ייחודית שכולם מרוויחים ממנה: גם הקריה האקדמית אונו, גם חברות הביטוח ובעיקר – הסטודנטים, שזוכים לקבל כלים מעשיים פרקטיים ולא רק תיאורטיים למסלול הקריירה שיבנו, לצד הכנה אופטימלית לבחינות החיצוניות ורישיונות לעסוק בתחום, ולקינוח: התמחות באחת משתי חברות הביטוח, עם אופציות קידום לעמדות ניהוליות בכירות.